Дойдох лично да проверя сигнали, най-вече в медиите, за източването

...
Дойдох лично да проверя сигнали, най-вече в медиите, за източването
Коментари Харесай

Нено Димов за Шабленското езеро: Спазена е процедурата за аварийни ситуации

" Дойдох персонално да ревизира сигнали, най-много в медиите, за източването и сериозно ниското равнище на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, където е прокопан канал, с цел да изтече водата. Разбрах от кмета на Шабла, че това се прави през последните няколко години. Това не опонира на проекта за ръководство, признат през 2016-а година - при спешни обстановки да се понижи равнището до избрана мярка. Тази мярка се съблюдава. Тук ме осведомиха, че когато равнището падне задоволително, изкопът самичък се затваря. Така че от тази позиция, не виждам проблем. " Това сподели министърът на околната среда и горите Нено Димов при визитата си край Шабленското езеро.

По думите му, когато е правена смяната през 2016-а година, е направена първо консултация с Института по рибни запаси, откъдето са споделили, че подобен вид активност, като източването на придошлите води, би трябвало да завърши задоволително рано, преди 1-и април, с цел да може езерото да се възвърне, с оглед размножителния интервал на рибите. Подобно нещо важи и за птиците. В съответния случай това се е случило във втората половина на февруари.

" Езерото е наводнило избрани парцели и в границите на този сигнал Регионална инспекция за опазване на околната среда е разрешила спешно източване. Това място е оказано като най-прякото сред морето и езерето. Навремето е било в другия край, само че заради извънредно многото тръстика, на процедура коренната система не разрешава оток. Тук няма строително-монтажни работи, съгласувана е и е спазена процедурата за спешни обстановки. Няма разрушена дюна. Изпълнява се проектът за ръководство. Има задоволително време езерото да се възобнови. Водата е бистра сега, а при отварянето е била тинеста, това оказва помощ пречистването на самото езеро, тъй че този развой е и потребен ", изясни министърът.

Нено Димов добави, че предишният четвъртък е била отворена остта за биоразнообразие, по която се отпускат 22 милиона лв. за подобен вид активност във влажни зони. Специално за Шабленското и Друнакулашкото езеро се отпускат към 5 милиона лв., бенецифиент ще бъде Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна. Това ще помогне да се решат част от проблемите, счита министърът. За пожара Димов изясни, че откакто пожарът в региона е бил сподавен на 4-и март, е изпратена група за оглед. Около 5 дка от територията на резервата са опожарени, само че не са открити бедстващи животни. Прокуратурата работи по сигнала. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР