Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията

...
Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията
Коментари Харесай

Нинова призова за незабавна помощ за розопроизводителите

Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя настояванията им. Сега се събира розовият цвят и е извънредно значим миг за работещите в бранша. Тук, в долината, има над 600 производители, ангажирани са към 40 000 души в този бранш от земеделието и интервалът е доста значим за тях. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Казанлък.

Тя осведоми, че работещите в розопроизводството са изразили няколко свои паники пред нея – за ниската изкупна цена на продукцията и за опазване на работните им места.

„ Знаем, че в следствие от рецесията най-вече бяха наранени работните места и приходите. Розовото масло е една от износните артикули на България и доста подвластна на пазара от положението на европейската стопанска система. Кризата сподели, че обвързваните стопански системи в такива моменти имат голям проблем, тъй като се прекъсват веригите на доставки. Най-важно е мястото на нашата страна и дейностите, които ние подхващаме, с цел да помогнем на националното произвеждане. Най – наложителното е да запазим работните места на тези хиляди хора, които вследствие на рецесията изгубиха и приходи, а има заплаха да изгубят и работата си”, сподели Нинова.

Тя добави, че дружно с работещите в сектора е разискала ограничения, които да се предложат за гарантиране на приходите им.

„ Предлагаме страната да помогне на земеделските производители с безплатна помощ от 30 млн. лева Това е процедура в цяла Европа, а освен заеми, както предлага нашето правителство”, напомни ръководителят на Българска социалистическа партия, представена от пресцентъра на партията.

Корнелия Нинова разяснява, че розопроизводителите са изразили паника, че цената на себестойността на кг артикул е по-висока от това, което им оферират купувачите и поради това е нужно да се проведат диалози с тях.

„ Хората ми споделиха за някои недостатъци в Закона за розата. Изразиха паники, че законът е изработен по този начин, че някои от типовете рози не могат да бъдат регистрирани и не може да се създава розово масло от тях”, сподели водачът на Българска социалистическа партия. Тя изрази мнение, че този закон ще би трябвало да се добави.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР