Дойде време за едно от най-вкусните меса – агнешкото. И

...
Дойде време за едно от най-вкусните меса – агнешкото. И
Коментари Харесай

Рецепта и тънкости при приготвянето на агнешко

Дойде време за едно от най-вкусните меса – агнешкото. И въпреки от години то да е обичаен солист на великденската и гергьовденската ни трапези, не е зле да си напомним тънкостите за приготвянето на съвършеното ядене с агне, написа списание " Рецепти за Здраве ".

Когато купувате агнешко месо, се уверете дали е прясно, има ли щемпел и съответния БГ номер за продажба и деликатно разгледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи не сте попаднали на шиле, а на същинско агнешко

Най-подходящи за готвене са филе, котлети и бутче. Ако обичате котлети, е добре преди да започнете с готвенето да ги почистите добре от костта и ципите. От бутчето пък можете да кажете да ви смелят кайма.

 

За агнешкото са доста подобаващи: на първо място чесън, розмарин, джоджен, босилек, риган, кимион, лимонова кора, кориандър и мащерка. Не прекалявайте обаче с подправките, с цел да не изгуби месото своя натурален мирис.

Преди да поръсите месото с подправките, го изчистете добре от непотребните мазнини.

 

Използвайте ситно нарязани свежи подправки, по този начин месото ще има още по благоуханен и пресен усет. Комбинирайте свежия микс от растения със зехтин. Така ще ви е по-лесно да намажете щедро месото и то да поеме от аромата на всички подправки.

Намазаното и завито в домакинско фолио агнешко би трябвало да престои в ледник най-малко за една нощ.

След като го извадите от хладилника, не го слагайте да се пече незабавно. Добре е да постои на стайна температура. Така месото ще се изпече отмерено от всички страни.

 

По остаряла българска традиция агнешкото за Великден се подготвя и на чеверме, което се прави от цяло агне и се пече на жив огън на дърва или дървени въглища. Понеже вкъщи не можете да си позволите сходен способ, пробвайте с шпиковане – вършиме сечения с нож из цялото месо и ги цялостните с черен пипер, чесън, морков или друго по ваш усет.

 

Добрите готвачи поучават месото да се пече на сдържан огън (170 -180 градуса) и да се заобикаля припичането му. Температурата и времето, за което се пече месото, зависят от мазнината по него. По-тлъстото агне се пече по-дълго и на по-ниска температура.

 

Никога не осолявайте месото авансово, тъй като има заплаха да го изсушите. Солете директно преди да го сложите във фурната.

За да се разбере дали е готово месото, можете да го боднете с шишче или съчка за зъби. Ако сокът, който изтече, е червен - месото е още сурово. Ако е избистрен, месото е полуопечено. Ако няма сок, значи е готово.

След като извадите готово агнешко от печката, е добре да го оставите покрито с фолиото за към 20 минути. Така сосовете от печенето ще навлязат още по във вътрешността в месото и то ще стане още по-крехко.

Лесно агнешко с картофи в гювеч

Продукти за 4 порции:

1 кг агнешко, нарязано на хапки

750 г картофи, нарязани на дебели резени

4 огромни домата, нарязани на четвъртинки

1 приблизително огромна глава лук, нарязана на резени

4 с.л. зехтин

Сол и прясно надробен черен пипер на усет

1 с.л. ситно нарязан свеж розмарин

1 ч.л. сушен риган

Начин на подготвяне:

Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Сложете агнешкото, картофите, доматите и лука в незапалим глинен гювеч или йенска тавичка. Поръсете със зехтин, сол, пипер, розмарин и риган. Сложете капака и оставете във фурната за един час, до момента в който месото омекне напълно. Често поливайте с малко топла вода. Сервирайте горещо.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР