Дойде време и то се вижда, че българските граждани искат

...
Дойде време и то се вижда, че българските граждани искат
Коментари Харесай

Главният прокурор: Бесен съм за жертвите по пътищата, държавата наблюдава безучастно

Дойде време и то се вижда, че българските жители желаят от своята страна това, което заслужават - сигурност, отбрана, и да не убиват нашите деца по пътищата. Вярвам, че това може и би трябвало да бъде реализирано тук и в този момент. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев, който взе участие в кръгла маса на тематика " За огромни дейности против войната по пътищата ", проведена от Института за пътна сигурност.

По данни, изнесени на форума, починалите при произшествия от януари 2019 до октомври 2022 година са 2072 души.

Той добави, че е гневен от това какъв брой доста жертви има по пътищата. Според основния прокурор страната следи безучастно, а отношение към пътната сигурност има закриването на спецправосъдието, което е довело до взрив на престъпността.

" Надявам се и знам, че можем и би трябвало да спрем войната по пътищата. Бесен съм, тъй като решенията са ясни, не са сложни за осъществяване , подготвени модели има в Европейски Съюз. Оставам с усещане, че страната е безучастна, тъй като е по-лесно да закриеш профилирани структури, тъй като става дума за 3 милиарда лева, по-важно за някои политици от ползите на хората ", добави обвинител №1.

Обсъжданията бяха открити от шефа на Института по пътна сигурност Богдан Милчев, който означи, че на събитието не участват президентът, министър-председателят, министри, а има специалисти и представители на организации. Милчев добави, че задължението за справяне с жертвите по пътищата е на изпълнителната власт, а през днешния ден тук са единствено законодателната и правосъдната власт.

По думите му министри от кабинета е трябвало да участват, имало е документално удостоверение, само че съгласно него има предписание да не дойдат, тъй като на събитието ще бъде основният прокурор. " Тази война сред институциите, която се води, не е войната, която би трябвало да проведем на пътя ", добави Милчев.

Усещането за страна у нас отсъства, чувството за власт, за сигурност отсъства, както и за интензивност, сподели пък ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов. Той посочи, че на събитието през днешния ден не участват министри, само че не би трябвало да се води война сред институциите.

Крайно време е да се огледаме, да си създадем функционираща, а не воюваща страна, тъй като няма да има край войната по пътищата и освен, сподели още Рашидов. Той регистрира, че жертвите в резултат на произшествия са повече, в сравнение с във боен спор.

По време на форума ще се разиска Пътна карта, направена от Института за пътна сигурност, която предлага нов модел на ръководство. Основните стълбове в нея са структурни промени в ръководството на риска, нов закон за придвижване по пътищата, основаване на отворена осведомителна система по сигурност на придвижване по пътищата и други.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР