Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни

...
Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни
Коментари Харесай

Онкодерматолог: Прегледайте бенките и се пазете от слънцето

Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни се желае да прекарваме доста време навън, несъразмерното излагане на слънце е рисков фактор за развиване на меланом – най-агресивния кожен рак.

Затова онкодерматолозите предизвестяват: прегледайте бенките си преди лятото и наложително се консултирайте със експерт, в случай че попадате в рисковите групи за развиване на болестта. Навременната диагностика на меланома може да избави и вашия живот! Лечението и медикаментите за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща даже потребителска такса, в случай че бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Всяка година в България се откриват 500 нови случая на меланом, а 100 души умират от това заболяване, което е безусловно лечимо, в случай че се открие в точния момент. „ В нашето поделение имаме сериозен опит в лекуването на това заболяване, само че бихме желали пациентите да идват по-рано при нас. Меланомът е социално-значимо заболяване, тъй като в случай че се открие в напреднал етап, от него се умира. Ние, онкодерматолозите, поставяме старания за този тип рак да се знае повече, както от пациентите, по този начин и от общопрактикуващите лекари, тъй като можем да спасим доста хора “, изяснява доктор Гергана Шаламанова, шеф на Отделението по онкодерматология в КОЦ Пловдив.

Прекомерното излагане на слънце, неползването на слънцезащита, бялата кожа и светлите очи, съществуването на повече от 50 бенки са рискови фактори за развиване на меланом. Хората, които прекарват доста време навън, наложително би трябвало да употребяват слънцезащитни средства. Застрашени са и хората със слънчеви изгаряния в детството, както и живеещите на висока надморска височина.

Кой е лекарят, „ виновен “ за бенките?

Ако имате бенки или кожни формирания, които ви тормозят, би трябвало да се обърнете към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която от ден на ден се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „ виновна “ за диагностиката и лекуването на кожните тумори. Лекарите с тази компетентност в България са едвам десетина и работят в онкологичните центрове. С помощта на профилирани проучвания, които не са налични в елементарни кабинети, се дефинира типът и заплахата на кожното образувание.

Кога една бенка е рискова?

Бенките са скупчване на меланоцити - тип кафези в кожата, които дефинират нейния цвят. Въпреки, че доста малко бенки се трансформират в меланом - най-агресивният тип рак на кожата, някои могат да се развият до този вид рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом са нормално с неправилна форма, съдържат разнообразни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив. Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този тип рак на кожата, тъй като той може да бъде оздравял, в случай че бъде диагностициран в точния момент.

Не горете бенките с лазер, ток или други сходни способи!

Ако откриете бенка или леке по кожата си, което  е сърбящо, подуто, отделя секрет  или не зараства - незабавно се консултирайте с онкодерматолог. Лекарят може да избра да отстрани  петното или бенката, с цел да може в допълнение проучване на тъканта да посочи дали образуванието е подозрително за меланом. Патоанатомичното проучване на тъканта е единственият метод за слагане на тази диагноза! Патологът изследва тъканта с микроскоп за съществуване на ракови кафези и разказва резултатите в отчета от патологично проучване. Докладът от патологично проучване е документ, съдържащ информация по отношение на тъкан, която е взета от тялото при  или интервенция.  Това проучване е извънредно значимо и би трябвало да бъде защитавано. Ето за какво изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е изцяло противопоказно. Много резистентен мит е, че „ бенките не се пипат “. Напротив – колкото по-рано рисковата бенка се изреже изцяло, толкоз по-голям е шансът за цялостно изцеление без лекарства.

Как да преглеждате сами кожата си за изменени бенки?

Най-честата локализация за меланом при мъжете е на гърба, а при дамите на краката. Важно е обаче да оглеждате цялата си кожа- започнете от главата и продължете надолу един път в месеца. Оглеждайте деликатно и скритите места – сред пръстите на краката, под мишниците, стъпалата, задната страна на коленете, скалпа и тила. Използвайте огледало или помолете някой в фамилията да ви помогне. Бъдете изключително подозрителни, в случай че откриете нова бенка. Те доста рядко се появяват в зрелост.  Много практично е да снимате бенка, за която имате подозрения. Това ще ви помогне да наблюдавате възможни промени. Обръщайте изключително внимание на промени в бенките в случай че сте младеж, бременна или навлизате в менопауза, когато настъпват внезапни промени в равнищата на хормоните. Хората сполучливо откриват меланоми по кожата си. В повече от половината от случаите меланомите са откривани от самите пациенти или техни близки. Редовните прегледи на кожата водят до увеличение на % излекувани пациенти. Самостоятелният обзор на кожата е елементарен и лишава не повече от 10-15 минути един път месечно.

Можете да намалите риска от развиване на меланом

·         Ограничавайте излагането на слънце, изключително сред 10 и 16 ч., когато слънцето е най-силно.

·         Докато сте навън, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите)

·         Носете шапка и слънчеви очила

·         Бъдете облечени по опция със светли облекла с дълги ръкави

·         При всяко подозрение за смяна или новопоявила се бенка се консултирайте с кожен лекар, експерт в региона на кожните тумори или онкодерматолог.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР