Дойде пролетта и се захвана пролетната офанзива срещу българската природа.Забелязали

...
Дойде пролетта и се захвана пролетната офанзива срещу българската природа.Забелязали
Коментари Харесай

Пролетта дойде и държавата пак обяви война - на природата и на нас самите

Дойде пролетта и се захвана пролетната атака против българската природа.

Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с запазване и стопанисване на природата, й афишират война два пъти годишно: зимна акция и пролетна такава? Зимните акции, до момента, включваха бойни дейности като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 година ( " Дюнигейт " ) и, по-неотдавна, решението на държавното управление от 28 декември 2017 година за предаването на още територии от Пирин в ръцете на Цеко Минев.

Пролетните бойни дейности на властта срещу природата са, като предписание, по-зрелищни. Започнали със свалянето на отбраната на парк Пирин през 2008 година, те продължиха с префасонирането на Закона за горите в сгода на Цеко Минев (2012 г.), заливането на " не-бетон " върху " не-дюни " в плажа Корал по Великден 2015-та и прочие

Пролет е и министерствата, настоящи като авангард на държавната война против природата, се раздвижиха. Да забележим първо кои са тези министерства и какво им е заложено като задача.

В страницата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) задачата до неотдавна плуваше горе под главата. Беше първото нещо, което човек прочиташе при отварянето на уеб страницата. При ръководството на Нено Димов – който, подсещам, разгласява цяла книга, в която " потвърждава ", че природозащитниците са едни неприятни и продажни левичари – задача на Министерство на околната среда и водите към този момент не плува горе под главата на страницата. Няма такава. Защо?

Защото задачата гласи следното (Димов я е махнал от първа страница, само че тя продължава да е скрита в другите текстове вътре): "...управлението, контрола и опазването на биологичното многообразие и предпазените естествени територии ".

Ще рече:

в Министерство на околната среда и водите получават заплати за това да пазят растенията и животните

и изключително – предпазените със закон територии.

Другото бойно поделение, употребено от страната за война против природата е Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Тези са тези, които се занимават с гората. На страницата на Министерството " задача " няма; няма и в документите вътре. Не е ясно, защо получават заплата аграрните, питателните и горските служители. В Изпълнителна организация по горите задача също няма.

Някакво пояснение за това, какво следва да прави тази Агенция, въпреки всичко намираме в онзиденшната приветствена тирада на шефа Гогов към подчинени, във връзка Седмицата на гората: " Повишен е ползата на обществото към процесите в горите... В тази връзка е и нашата дейната активност със прилежащи страни... както и страните, членки на Европейския съюз, тъй като ни сплотяват общи стратегически цели и ползи в опазването на това международно завещание. Наследство, което ще завещаем на децата ни.... да предадем любовта и познанията си за гората, с цел да сме сигурни, че делото ни ще бъде продължено. "

Не е доста, само че въпреки всичко разбираме,

какво би трябвало да работят горските: да обичат и съхраняват горите

за бъдещите генерации

Накратко: някакво природо-опазване е вменено като задача и на Министерство на околната среда и водите, и на МЗХГ. Което, несъмнено, е единствено за илюзия на съперника – природозащитници, жители, данъкоплатци и сходни соросоиди, които " се мотаят в краката ". Защото и двете министерства работят за друго: за предаването на общите наши естествени запаси в ръцете на близки им частни ползи.

И двете тези министерства стартираха

пролетните бойни дейности против българската природа

Министерство на околната среда и водите, да вземем за пример, готви прекрояване на картата на предпазените територии към Каварна, по този начин щото плажът Болата да може да се трансформира в гето като Слънчев бряг. А към този момент три години, макар признанието на тогавашния еко-министър Василева, че всичко, издигнато на и към плаж Корал е изцяло нелегално, Министерство на околната среда и водите не прави нищо за срутване на това всичко. Дори не-бетонът върху не-дюните си седи, законсервиран, в очакване на стартовата свирка за юруша. Може би тя ще прозвучи точно тази пролет...

По-дейни в бойните дейстевия към този момент е Агенцията по горите. С гръм и тропот уволни дисциплинарно шефа на парк Странджа , тъй като... вдигнал заплатите на чиновниците си със спестени от фонд " Работна заплата " средства. Не това, несъмнено, е същинската причина – а това, че е пролет и би трябвало да бъде унищожена някаква природа. А уволненият Златаров се бореше и против противозаконната " Златна перла ", и против изсичането на самата Странджа. И щеше да се бори против идното настъпление на булдозери в поверения му парк.

Тук в бойните дейности за унищожаването на българската природа се включва локален авариен корпус - община Царево, известна с партизанската си война от предходната година против плажуващите на Корал.

Обявен е нов общ организационен проект (ОУП) на община Царево (предния път той беше спрян с митинги в София и правосъдни каузи, водени от локални хора). В този Общ устройствен план е планувано на мястото на " Златна перла " да бъде издигнато ново вилно населено място, а застроената територия в Синеморец и Резово да бъде удвоена.

В Синеморец , да вземем за пример, ще бъде застроена цялата околност " Поляните ", раждайки още едно населено място с размери, малко по-големи от настоящето село. Пред именития бар " Кораба ", с аспект към устието на река Велека, се задава още един пояс застрояване. Край на изпращането на слънцето над Странджа в края на деня с чаша нещо студено в ръка...

Откъде да бъде взета земята, планувана за застрояване?

От предпазените територии на парк Странджа, няма от кое място другаде. Кой е претрупан със задачата да пази предпазените територии? Министерство на околната среда и водите на Нено Димов. Какво прави Министерство на околната среда и водите по ОУП-Царево? Нищо. Според информацията, разпръсквана от локалната власт, Министерство на околната среда и водите единствено щяло да " оказва помощ " с този министър отпред. За всеки случай, локални кметове пропагандират локалните да посрещат с вили и барикади " зелените ", когато дойдат да гледат, какво става...

Тази тъкмо атака е добре планувана, като сериозна военна интервенция. Затова бе уволнен шефът на парк Странджа от шефа на горите Гогов - тъй като нямаше да даде от парка му да бъдат отхапвани нови земи. Новият шеф, назначен незабавно и без конкурс (т.е. без-законно) - допуска се, че той ще подпише, каквото би трябвало.

Пролетта пристигна и страната още веднъж разгласи война - на нашата природа и на нас самите. До лятото може и да завоюват войната, в случай че не вършим нищо в отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР