Дойде и времето на книгите. Тъкмо вече ви се струваше,

...
Дойде и времето на книгите. Тъкмо вече ви се струваше,
Коментари Харесай

Какви книги да четем по време на карантина

Дойде и времето на книгите. Тъкмо към този момент ви се струваше, че тези дълги описи, които трупате с литературни стремежи, по този начин и няма да им излезе шанса поради всички задания. Но месеците на изолираност са идеалния миг, в който да се отдадете на качествени текстове. 
Като казахме " качествени ", точно това е и задачата на тази публикация - да отсее допустимо най-хубавите произведения, подобаващи за карантина. Ще ги разделим на два вида - такива, които за хора със здрава душeвност, които желаят да се гмурнат в литературни дълбочини, свързани точно с това, което светът претърпява сега. И противоположното - на такива, каквито са идеални да ви разсеят от ставащото и да пратят в различен и малко по-симпатичен свят. Започваме с първите:
За осмисляне:
1. Чумата, Албер Камю
Да стартираме с този фрагмент:
" Докато нашите съграждани се опитваха да се приспособят към това ненадейно заточение, чумата поставяше стражи пред градските порти и отбиваше корабите на път за Оран. Ни едно транспортно средство не беше влизало в града след затварянето. От този ден колите като че ли се въртяха в кръг. Погледнато от горната страна от булевардите, пристанището също представляваше странна панорама. Обичайното раздвижване, което го правеше едно от първите пристанища на крайбрежието, ненадейно стихна. Виждаха се единствено няколко кораба, арестувани под карантина. Големи кранове в безучастие, обърнати на една страна вагонетки, купчина бурета и чували свидетелстваха, че търговията също е умряла от чума ".
Как ви звучи? Разбира се, доста познато. Непрекъснато ще се натъквате на описания, които виждаме и през днешния ден. Но и на най-важното: по какъв начин в действителност хората могат да се оправят с чумата/коронавируса и кой е единственият верен път в конфликта против него. 
2. 1984, Джордж Оруел 

Няма по какъв начин да не ви е направило усещане забавното събитие, че сега властта може да следи телефона ви. Е, сякаш е за положително, само че всички тоталитарни страни стартират да сковават от наблюдаване насиленията си точно за положително. Затова 1984 на Джордж Оруел е идеалният текст, който да предизвести какво би станало, в случай че държавните управления всеобщо стартират да употребяват ковид като опрощение за все по-сериозни и смазващи свободата ограничения. 
3. Параграф 22, Джоузеф Хелър 
Ако забелязвате странни промени на основни решения (днес сме маски, на следващия ден без, вдругиден отново, в парка не може, само че след това ще може) и прочие парадоксални обрати, то това е вашият разказ. Освен всичко ще способства за положителното ви въодушевление, тъй като е извънредно комичен.
4. Сблъсък, Стивън Кинг

Само за хора с стоманени нерви. Близо преди 40 години Кинг описа история за гибелен вирус, който покосява целия свят. По-късно творбата му бе и филмирана. Историята ще ви остави без мирис, и в случай че не нещо друго, ще ви убеди, че макар всички терзания с ковид, нещата можеше да са доста по-страшни. 
За разпръскване:
1. Властелинът на пръстените, Толкин

Когато човек си избира различен свят, в който желае да отиде, е най-добре да избере най-вълнуващия, бездънен и хубав. Разбира се, няма по-голям занаятчия на паралелните фентъзи вселени от Толкин. Книгата ще ви отнеме тъкмо толкоз време, колкото би трябвало да продължи карантината и вместо да се психирате от заран до вечер, по-добре да се отдадете на магията й. 
2. Игра на тронове, Джордж Мартин

Сигурни сме, че след края на превъзходния сериал е останала и една празнота и жадност за още. Не забравяй обаче, че телевизионната поредност още от пети сезон нататък стартира да се разминава с книгата. Тоест, в този момент е моментът да проследиш онази разклоняваща се линия, която протича в литературните произведения и да се запознаеш с доста други герои, за които не си и подозирал. 
3. Self-help литература
Сега е моментът да поработите над личността си и да почетете тези книги от графата " приложна логика на психиката ", които ви оказват помощ да развието персоналните си качества, самочувствие и бъдеще. Инвестирайте в себе си. 
4. Избрани разкази

Потърсете си някой от тези сборници, които са събрали най-хубавото от Хемингуей, Фицджералд, Селинджър, Чехов. Да се прескачаш от забавна история в забавна история е добър метод да дистанцираш съзнанието си от ковид. Той не е единственият световен роман, въпреки всичко. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР