Дойче веле проследи фалшивите новини за произхода на коронавирус, разпространени

...
Дойче веле проследи фалшивите новини за произхода на коронавирус, разпространени
Коментари Харесай

Битката на големите или как COVID-19 се превърна в биологично оръжие

Дойче веле наблюдава подправените вести за произхода на ковид, публикувани от Русия и Китай. В същото време през днешния ден политиците в Съединените щати не се двоумят да цитират теории за интрига. Битката на " огромните " или по какъв начин COVID-19 се трансформира в " биологично оръжие " - С каква цел трите страни дезинформират обществото?
Теории за интрига, дезинформация, подправени вести за ковид SARS-CoV-2 и пандемията COVID-19 се трансформират в принадлежности за осведомителна война пред очите ни. Още през февруари 2020 година на конференцията по сигурността в Мюнхен генералният шеф на СЗО Тедрос Адхан Гебрейесус съобщи: " Фалшивите вести се популяризират по-бързо и по-лесно от вируса. И те са също толкоз рискови. " Дойче веле събира някои образци за това.
Руските подправени вести за ковид: задачата е Европейски Съюз?
На 22 януари 2020 година съветската осведомителна организация Sputnik News популяризира информация, че коронавирусът е сякаш основан от хора и е тип оръжие на НАТО. Това беше първият подправен текст за ковид от съветски източници, регистриран в EUvsDisinfo.eu - платформа за откриване на имитации. Този план в границите на Европейската работа за външни връзки, ориентиран към битка с фалшификатите, от 2015 година следи съветските акции за дезинформация на 15 езика.
Според анализаторите на EUvsDisinfo подправената вест, че коронавирусът SARS-CoV-2 е основан в американска биолаборатория, е публикуван измежду другите от арабската работа Sputnik. Тя е известна с неизменимата си рецензия към Съединените щати, което прави целевата й публика мощно изложена на сходни тайни теории. Тогава тази подправена вест беше публикувана от доста арабски интернет запаси. Тя се появи на подправена уеб страница, за която се твърди, че е благосъстоятелност на английската медийна компания Би Би Си.
Това не е единственият образец. Анализатори от EUvsDisinfo следят непрекъснат поток от дезинформация от съветски или прокремълски медии и означават, че подправените вести следват същия модел: те споделят, че вирусът е концепция на Пентагона, ориентирана към отбрана на хегемонията на САЩ; международните елити се интересуват от разпространяването му, а задачата на пандемията е нов международен ред, учреден на тиранията.
Един от документите за вътрешна приложимост на Европейски Съюз, който е разполагаем на Ройтерс, се отнася до необятна акция за дезинформация, извършена от Кремъл. Там се споделя, че Русия, на фона на обстановката с ковид, желае да ускори суматохата и да сее подозрение. Москва изрично отхвърля всички тези обвинявания.
В същото време прокремълските медии популяризират спорни теории. Според тях ту пандемията е неистина, ту още веднъж се появяват апокалиптичните сюжети за разпадането на цялата Шенгенска зона, разпадането на НАТО или колапс на балтийските страни. По време на рецесия, когато доверието и съдействието са значими, машината за дезинформация на Кремъл се пробва да унищожи солидарността на европейците, споделят анализаторите на EUvsDisinfo.
Фалшификатите от Китай. Към кого са ориентирани?
Фалшиви вести идват освен от съветски източници. Към Държавния департамент на Съединени американски щати има Глобален център за взаимоотношение (GEC), който с изключение на съветската дезинформация наблюдава погрешна информация и агитация от китайски и ирански източници, както и от ислямски групи и придвижвания. В края на март специфичният делегат на GEC Леа Габриели, някогашен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, разказа самобитна „ екосистема ” по време на видеоконференция, в която погрешни данни от китайски, ирански и съветски източници се укрепват и укрепват взаимно.
Например, в случай че съветска платформа популяризира подправени вести, тя постоянно се употребява от китайските медии. След това те се възпроизвеждат в Русия, предавайки същата вест като информация от китайски източници. Пример е туитът на китайски посланик в средата на март. Чжао Лицзян написа в Tуитър, че коронавирусът сякаш съществува в Съединени американски щати от есента на 2019 година и изиска информация за по този начин наречения „ нулев пациент “.
Друг образец: представител на Министерството на външните работи на Китай разгласява публикация за ковид от Global Research. Този онлайн запас от Монреал назовава себе си изчерпателен център, само че всъщност популяризира единствено теории за интрига. В този случай беше казано, че сякаш американските участници в Световните военни игри, извършени в Ухан през октомври 2019 година, били носители на вирус, популяризирал се в цялостен Китай.
Тази публикация на Global Research се базира на публикация от китайския вестник Global Times, която се разгласява на британски и е рупор на Комунистическата партия на Китай и се базира на китайски учени. Но в случай че този тип информация се популяризира от западни източници - в тази ситуация Global Research - тогава мнозина я възприемат като достоверна.
Туитът на Чжао Лицзян беше публикуван от доста китайски посолства по целия свят. В резултат това известие имаше 12 хиляди ретуита и 20 хиляди лайкове. Но по-късно, съгласно GEC, китайската агитация промени задачата си: в този момент е ориентирана към прославяне на триумфите на китайските управляващи в битката с ковид. В Китай към този момент не настояват, че Съединени американски щати са разпространяване на вируса, само че подлагат на критика Вашингтон, че се пробва да жигосах КНР като мястото, откъдето коронавирусът стартира да се популяризира.
Пхенян твърди: В Северна Корея няма ковид
Теории на конспирацията в Съединени американски щати: кой има потребност от тях?
Съединени американски щати също вземат участие в осведомителната битка на фона на пандемията COVID-19. И по този начин, президентът Доналд Тръмп отдава огромно значение на наричането на ковид SARS-CoV-2 " китайския вирус ". Държавният секретар Майк Помпео даже го назовава „ ухански вирус “. Миналата седмица страните от Г7 даже не съумяха да одобряват взаимна декларация, защото не бяха съгласни с името на ковид, препоръчано от Съединени американски щати: по време на видеоконференция представители на американската страна желаеха да подчертаят неговия китайски генезис, на което европейците се опълчиха.
Майк Помпео непосредствено упрекна китайците в укриване на информация за COVID-19 и съзнателно разпространяване на погрешна информация за пандемията. " Те бяха първата страна, която разбра за рисковете от този вирус за целия свят и продължиха да пречат на разпространяването на тази информация ", сподели Помпео. Но в случай че си спомним, че самият Тръмп няколко седмици се опитваше да омаловажи заплахата от ковид, обвиняванията на неговата администрация против Китай не наподобяват изключително безапелационни.
Междувременно висши представители на Републиканската партия на Съединени американски щати също не считат за срамно да популяризират теории на конспирацията. Така през февруари сенаторът Том Котън по американския ефирен канал Fox също си разреши да въодушеви на тематиката за ковид: сенаторът счита, че биолабораторията в Ухан сякаш се е трансформирала в източник на разпространяването на ковид.
Истината за ковид ще се разбере - следете хазартните ходове на Тръмп
Последствия от теориите на конспирацията в Иран
Разпространението на подправени вести и теории за интрига постоянно води до трагични последствия. Например в Иран, където духовният водач аятолах Али Хаменей в зов към нацията съобщи, че COVID-19 е хипотетично биологично оръжие на Съединените щати и изрично отхвърли американската помощ в битката с вируса и неговите последствия. " Никой не ви има вяра. Можете да докарате лекарство в нашата страна, което поддържа вируса и предотвратява неговото очистване ", сподели Хаменей, като се базира на администрацията на Съединени американски щати. В същото време Иран е измежду страните, които са най-засегнати от COVID-19. Според американския университет „ Джон Хопкинс “ от 1 април в Иран има 47 593 инфектирани с коронавирусна зараза, 3 366 души са умряли от COVID-19. Страната, която е обект на американски наказания, няма нужните медикаменти и здравно съоръжение за лекуване на пациенти и средства за попречване на разпространяването на ковид.
Неправителствената организация " Лекари без граници " също се сблъска с тъжните последствия от теориите на конспирацията в Иран. Тя трябваше да затвори и изведе болничното заведение си за 50 пациенти от Исфахан, защото западните съперници в Иран подозираха организацията на шпионаж.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР