Дойче веле отрази историята на семейство Силвена и Красимир Ламбови

...
Дойче веле отрази историята на семейство Силвена и Красимир Ламбови
Коментари Харесай

"Дойче веле" с обширен репортаж за вдъхновяващата история на едно българско семейство

" Дойче веле " отрази историята на семейство Силвена и Красимир Ламбови от Варна. Тя е приключила туризъм, той е професионален видеооператор. Синът им Кристиян е на три, когато се задава ново бебе. Радостта в фамилията е огромна, а двамата родители поставят всички вероятни грижи за бъдещото дете. Седем лекари са наблюдавали бременността, на няколко пъти вършат биохимични скрининги, а в последните месеци плодът е гледан на 3D и 4D. Никакви признаци за това, което ги чака. Всички проучвания демонстрират плод без отклонения в развиването.
И тогава идва денят, когато Силвена, още унесена от цялостната анестезия за секциото, вижда пред себе си доктор на междинна възраст, който изсъхнало ѝ оповестява: " Детето е с генетични увреждания. Но вие сте млади, ще си родите друго. Това го оставете, тъй като ще трансформира живота ви в пъкъл. Сигурно няма да доживее до една година ".
Живот със Синдром на Даун
Силвена и Красимир нямат никаква визия какво ги чака. Сигурни са единствено в едно - че няма да изоставят детето си. И до ден-днешен не схващат по какъв начин е допустимо сходна вест да се оповестява толкоз бездушно.
Микаела прохожда на година и един месец. Точно като батко си Крис. Тези първи 13 месеца от живота ѝ минават в непрекъснати грижи - и на инат на лекарската прогноза детето се развива като връстниците си. Грижи, грижи, грижи - това е рецептата, споделят двамата родители.
Именно тук стартира невероятната история на това семейство, което е можело да изостави детето или да го занемари, можело е да потъне в тъгата си и да загърби живота. Вместо това Силвена и Красимир вършат нещо, което въодушевява доста други родители със сходна орис.
Когато дребната Микаела прохожда, Красимир взема решение да покаже в Ютюб какво са съумели да реализират. В първия от общо 30-те видеоклипа, проследяващи към този момент над две години развиването на детето, в кадър е 4-годишният Крис, който споделя: " Сестра ми има Синдром на Даун и на мен това не ми пречи. Аз супер доста я обичам ".
Още първият видеоклип е гледан от над 200 000 души, видеоканалът в Ютюб има 24 000 клиенти, а общо над 3 милиона души от целия свят наблюдават какво се случва. Видеоклиповете на Красимир са занимателни, интелигентно направени, професионално снимани. И са доста потребни най-много за родители на деца с Даун. Клиповете се популяризират и във Facebook, а отзвукът е като отпушен яз. " И на мен ми споделиха, че детето ще доживее най-вече до една година. Оставих го на село при родственици. Днес той е към този момент на 30 ", написа една жена. Друга пък благодари за клипа, в който виждаме по какъв начин Микаела щастливо пее и танцува с останалите деца в яслата, по какъв начин сама се храни, облича и обува, чуваме възпитателките, които я разказват като прелестно дете. Впрочем, точно този клип, гледан от над 300 000 души, е и най-ефективният - тъй като трансформира настройките на личния състав в детските ясли. " След този клип най-накрая одобриха детето ми в ясла “, написа жена със сходна орис, получавала до момента единствено отводи.
" Тя е нашето сърце "
Красимир и Силвена подхождат доста професионално към всеки един видеоклип. Виждаме дребната Микаела в разнообразни делнични обстановки - по какъв начин се държи в магазин или на празненство, по какъв начин учи нови неща, по какъв начин отработва комплицираните за нея фини придвижвания, по какъв начин братчето ѝ оказва помощ. " Ние сме съвършеният тим ", споделя Красимир. „ Силвена е доста проведена и ангажирана с дейностите към Микаела и Крис, аз съм абстрактен и огромен оптимист, Крис е рационален, а Микаела - тя е нашето сърце ".
Междувременно 3-годишното момиченце към този момент приказва доста добре - даже по-добре от някои свои връстници. Пее песнички, играе с брат си, който въпреки още да не върви на учебно заведение, към този момент е поел ролята да бъде преподавател на дребната си сестра. " Тя може да научи всичко. Просто по-бавно от останалите ", споделя Крис. Благодарение на него Микаела познава цветовете и животните, може да играе на разнообразни игри.
Преди две години фамилията основава фондация " Живот със Синдром на Даун ". Благодарение на спонсори и дарения е обезпечена безвъзмездна музикотерапия за 10 деца със Синдром на Даун във Варна, а през юни се организира четиридневна среща-лагер край морето за общо 55 души от цялата страна - деца с Даун и техните родители. Дейността на Красимир и Силвена среща отзив и в чужбина. Впечатлена от идеята им, младата Натали Ангелова, която живее в Германия, продава там чаши с техен шарж, като средствата подсигуряват част от издръжката на срещата-лагер. Фондацията, чиято активност на процедура се развива само от Силвена и Красимир, е притежател на Националната премия за обществена иновация на Министерството на труда и обществената политика и финалист в състезанието на фондация " Промяната " на Нова Броудкастинг Груп.
" Започнахме план, който има начало, само че няма да има край. Толкова доста неща още може да се създадат ", споделя Силвена. Например надписи на британски във всички видеоклипове, с цел да бъдат гледани от още повече хора. Търсят се доброволци за превод. Най-честата фраза, която ще превеждат, е лесна: " Обичам те ".
Източник: Дойче Веле
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР