"Дойче банк" ще се облагодетелства най-много от новата система за

...
"Дойче банк" ще се облагодетелства най-много от новата система за
Коментари Харесай

Дойче банк ще спечели най-много от подсладителите на ЕЦБ

"Дойче банк " ще се облагодетелства най-вече от новата система за "разслояване " на средствата, подадени в Европейската централна банка, по оценка на анализатори от "Джей Пи Моргън Чейз ", огласена на 13 септември. Германският банков водач ще спести жестоко 200 млн. евро от дължимите годишни лихвени вноски с помощта на новото предписание, което изключва огромен дял от свободните средства, които държи в ЕЦБ и по които се начисляват негативни лихвени проценти. Сумата е еквивалентна на 10% от банковата облага преди облагането с налози, която анализаторите чакат от "Дойче банк " да регистрира през 2020-а. За съпоставяне, междинната "печалба " на банките от еврозоната от този "подсладител " се прави оценка на едвам 2.5 %.

Както е известно, ЕЦБ намали на 12 септември депозитната си рента от минус 0.4% на минус 0.5% в обезверен опит да се оправи с настойчиво ниската инфлация и с вероятността за изстудяване на стопанството на еврозоната. Кредитните институции на общността, които се оплакват от дълго време от спомагателното задължение на отрицателните лихви, оповестиха заедно, че мярката ще затрудни още повече опитите им да усилят рентабилността. Главният изпълнителен шеф на "Дойче банк " - Кристиан Севинг - отиде още по-далеч като съобщи през предходната седмица, че негативните лихви "ще разрушат финансовата система " в дълготраен проект.

"Комерцбанк " ще е втория наедрял "печеливш " от новите правила на ЕЦБ, настояват банкерите на "Джей Пи Моргън Чейз ". Германският заемодател ще спести към 100 млн. евро или близо 6% от облагата си за идната година преди облагането с налози. На трето място е френската "Креди агрикол " с 2.9%, следвана от испанската Caixabank - с 2.6%, холандската "Ай Ен Джи " - с 2.4%, италианската "Уникредит " и холандската "АБН АМРО " - с по 2.2 %. Общият размер на облекчението за банковата система на еврорегиона се прави оценка на 1.7 милиарда евро.

Двете немски кредитни институции ще завоюват най-вече тъй като относително най-голям размер от подадените им в ЕЦБ средства дават отговор на новия норматив. Освен това и двете банки имат относително ниска доходност, което значи, че и дребни по сума спестявания могат да покачат сензитивно облагите им.

Председателят на ЕЦБ - Марио Драги, пък съобщи по време на конференцията след съвещанието на управителния съвет на банката на 12 септември, че "банките несъмнено биха предпочели позитивните лихви, само че облагите им по-скоро понижават поради разноските ". И адаптирането към нови технологии ще е "много по-убедително в сравнение с несъгласието с негативните лихвени проценти ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР