Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови рекордни

...
Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови рекордни
Коментари Харесай

Резкият ръст на пазарите няма да приключи скоро

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 доближиха нови рекордни върхове в края на търговията в понеделник. Широкият американски измерител удвои равнището си по отношение на пандемичното дъно от 23 март. 100% рали е най-бързото удвояване на бичия пазар по отношение на достигнатото дъно от Втората международна война насам. Индексите са стопански знаци, като нашата задача е да гледаме тяхното развиване. За момента всичко наподобява добре, като се чака внезапният растеж на пазарите да не завърши скоро. Това разяснява Йордан Мицикулев, професионален трейдър и създател на The Smart Money, в ефира на предаването " В развиване " с водещ Вероника Денизова по Блумберг ТВ.

" На софтуерните компании им подейства доста добре ситуацията, в която хората получават пари от у дома, с цел да не работят, като по-късно тези пари влизат още веднъж в финансовите пазари. Основната политика на ФЕД е да влива пари в стопанската система посредством заеми и лесни финансирания, а не да ги дава непосредствено на хората ".

Това, което гледат вложителите не всеки път е движеща мощ. Големите вложители, хедж фондове и институционални играчи в действителност гледат напълно разнообразни данни на база, на които може да забележим по какъв начин стопанската система се движи в идващите 10-12 месеца. Ритейлът гледа данните за предходния интервал, а институционалните играчи - за бъдещия интервал, сподели Йордан Мицикулев.

Гостът е на мнение, че не може да се каже, че пазарът в Азия изостава от световния оптимизъм.

" В момента една от положителните индикации е какъв брой заеми дават банките на компаниите и бизнесите. В Азия не е имало огромни растежи в даването на заеми. Икономическите данни в Китай не са неприятни, спадовете в показателите са една поръчка, че пазарът е постоянен и ще продължи нагоре ".

Секторите, които се възползват най-вече от оптимизма на вложителите, са софтуерния и този на полупроводниците.

Друга тематика от диалога бе какво може да спъне ралито на водещите финансови пазари.

" Ако погледнем финансовите пазари след 2010 година ФЕД стартира да налива доста пари в стопанската система за стабилизирането на системата и бързи нараствания на растежа. Вчера вечерта от ФЕД излязоха със мнението, че всички фактори, които могат да провокират отдръпването на тласъци, са налице. Това са мудни процеси – те няма да спрат да вкарват пари в пазара, само че ще понижат количеството. От позиция на това всеки огромен вложител би се замислил дали е редно да влага сега ".

В последно време инфлацията се форсира, макар че съгласно централните банкери това ще бъде краткотрайно събитие.

Инфлация е налице от март предходната година. Целият стопански напредък е с помощта на нея. Проблемът е, че хората ги е боязън от инфлацията тъкмо когато стартират дефлационни процеси. Цените на дървения материал от 1200 $ паднаха на 400 $. Наблюдава се нормализиране на цените на петрола, златото, среброто. Ускоряването на растежа в цените ще бъде краткотрайно събитие, счита Йордан Мицикулев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР