Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята

...
Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята
Коментари Харесай

Кървав понеделник на Уолстрийт - Dow Jones се срина с 13%

Dow Jones и S&P записаха втория най-лош ден в историята си след Черния понеделник от 1987 година Уолстрийт изживя нова кошмарна сесия. Двата водещи показателя, Dow Jones и S&P, записаха втория най-лош ден в историята си след Черния понеделник от 1987 година Dow Jones изгуби 12.9% от цената си, по-тежък срив, в сравнение с който и да било ден през 2008 година и даже при Голямата меланхолия през 1929 година Само през днешния ден бяха изтрити над 2 трлн. $ акционерска стойност от пазарите. S&P пък се върна на равнището си от преди 2019 година, която беше най-силната за показателя от финансовата рецесия насам.

Късно нощес Федералният запас на Съединени американски щати разгласи незабавни ограничения, които да смекчат удара от ковид: събаряне на главния лихвен % по депозитите съвсем до нула и обновяване на програмата за изкупуване на облигации. Шоковата терапия на Фед обаче даде противоположен резултат: тя удостовери всички страхове на вложителите, че стопанската система е пред колапс поради COVID-19 и разпродажбите станаха още по-големи.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Така новата седмица стартира повече от кошмарно за Уолстрийт. Миналата седмица показателите изгубиха 16% от цената си, като резултатът щеше да е още по-лош, в случай че не беше финалната сесия в петък, когато тържищата се подвигнаха с по близо 10%. Този оптимизъм липсваше в понеделник.

Всички са си у дома

Различните анализатори и вложители дават разнообразни пояснения за спада. Очакванията през предходната седмица бяха, че всевъзможни по-остри ходове на Фед ще раздвижат пазара и ще успокоят най-малко за малко вложителите, тъй като събаряне на лихвите значи по-ниски шансове за дългова рецесия. Проблемът наподобява не е там. Притесненията на борсата през днешния ден пристигнаха най-вече от съвсем цялостната липса на живот в огромните градове в Съединени американски щати поради ковид. Не оказа помощ и коментарът на американския президент Доналд Тръмп, че пандемията може да продължи до август.

" Пазарът се срутва макар ходовете на Фед, тъй като това е друг вид рецесия. По-ниските лихви няма да основат търсене, до момента в който хората са си у дома ", разяснява пред Reuters Солита Марчели, капиталов шеф в UBS Global Wealth Management. " Това не значи, че дейностите на Фед са безсмислени. По-ниските лихви са предвестител на други политики. Мисля, че това трябваше да бъде направено, само че разбирам и реакцията на пазарите ", прибавя тя.

" Фед хвърли всичко, което има. Ако това е краят на дейностите на централните банки, значи към този момент сме сами. На пазара към този момент няма нищо друго, с изключение на боязън, вложителите считат, че няма какво друго да се направи ", разяснява пред Financial Times Сима Шах, пълководец в Principal Global Investors.

Малки очаквания въпреки всичко има. Сенатът може да утвърди през идните дни изключителният стопански пакет, който беше гласуван от Камарата на представителите в края на предходната седмица. Нужният брой гласове - 60 - с цел да премине законопроектът по бързата процедура, към момента не са обезпечени.

Дрескод: алено

Най-големите губещи в сесията сигурно бяха самолетните и самолетните компании. Boeing загуби близо четвърт от пазарната си капитализация. Авиопревозвачът United Airlines, който разгласи, че ще регистрира с 1.5 милиарда $ по-малко доходи единствено за март, както и че вероятността полетите му даже през лятото да са празни, загуби 15% от цената си.

Технологичните колоси също не останаха надалеч от инвеститорската сеч. Apple, която през вчерашния ден разгласи, че затваря всичките си физически магазини, като се изключи тези в Китай, загуби 14.7% от пазарната си капитализация. С съвсем същия резултат - 13.4% надолу, завърши сесията и Microsoft. Така до края на седмицата по всяка възможност Съединени американски щати ще остане без нито една компания " трилионер ", откакто единствено преди два месеца цели четири бяха с пазарна капитализация над трилион $ - Apple, Microsoft, Amazon и Гугъл.

Дори фирмите, които в действителност печелят от обстановката с ковид, не наподобяват като спечелили. Amazon разгласи, че ще наеме 100 хиляди души, тъй като не може да се оправи с поръчките и доставките от всички хора, които пазарят през мрежата, до момента в който са у дома, и все пак акциите на компанията изгубиха 5.5% от цената си в понеделник. Фед още веднъж се намеси на паричния пазар

Федералният запас в Ню Йорк отново се намеси в понеделник, с цел да поддържа финансовите пазари. Той разгласи, че ще отпусне заеми за 500 милиарда $ за репо пазара, с цел да обезпечи безпроблемна работа на паричния пазар в Съединени американски щати. Репо договорите имат условия за назад изкупуване. На този пазар банките и другите участници продават държавни облигации за една нощ и ги изкупуват назад на идващия ден. Така получават краткосрочна ликвидност.

Фед реагира по същия метод в четвъртък и петък, като даде заеми за общо 1.5 трлн. $. Това е четвъртата интервенция на репо пазара за последните пет търговски дни. Фед оправда намесата с " извънредно необикновени нарушавания, свързани с ковид, които изискват да обезпечи ликвидност ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР