Доволно ухилен, докато прилежно бърше с парцал стъклената фасада на

...
Доволно ухилен, докато прилежно бърше с парцал стъклената фасада на
Коментари Харесай

Опасният национализъм в сърцето на Европа

Доволно усмихнат, до момента в който прилежно бърше с парцал стъклената фасада на магазин за очила, чистачът на прозорци Шандор ми споделя, че няма положително мнение за ръководещата в Унгария партия ФИДЕС. " Те може да споделят, че стопанската система процъфтява, само че ние не го усещаме ", споделя той. " Единственото, което вършат както би трябвало, е, че държат мигрантите на открито. "

Недалеч, на южната граница на Унгария, вятърът духа из степта, накланя тревата и свири през голямата железна плетеница на издигнатата от министър-председателя Виктор Орбан гранична ограда. Малцина се пробват да минат през нея тези дни. Въпреки това охраняем патрул постепенно обикаля, много заплашително, по продължение на опасания с бодлива тел периметър.

Това, което за някои е обвързвано напълно с вътрешната сигурност, също е израз на решението на тази страна да сложи националните ползи над тези на Европейски Съюз. То е знак на непокорство. А също средство за печелене на гласове.

Политиката и миграционната рецесия

" В края на 2014 година известността на ФИДЕС беше намаляла доста и те пробваха всичко. Направиха всичко допустимо, с цел да си върнат известността ", споделя деятелят за правата на индивида Марк Кекеши. През пролетта на 2015 година вълната от бежанци и мигранти, влизащи в Централна Европа през Унгария, пристигна като самобитен небесен подарък за Орбан и доста други политици в района. Удаде им се да преувеличат вероятната имиграционна опасност и след това да се явят като спасители.

Унгария, несъмнено, не беше сама в своята опозиция. Тя реши наред с Полша, Чехия и Словакия да отхвърли мигрантските квоти на Европейски Съюз, което разгневи Брюксел и завоюва на така наречен Вишеградска четворка (В4) известност на смутители на съюза.

Тяхната опозиция обаче хвърли светлина върху надълбоко и рисково разделяне в клуба. Не толкоз опълчване сред Изтока и Запада, колкото сред по-старите, одобрени страни членки и някогашните комунистически страни, които се причислиха през 2004 година

Възмущение в Словакия

Осветявани от злокобните сини проблясъци в замърсен цех в Южна Словакия, оксиженисти в гащеризони се навеждат над големи части метал. Един от тях подвига защитната си маска и изпод се открива набръчкано лице.
През социалистическата ера имаше повече сигурност, повече сигурност, споделя журналистът Тибор Мацак. А в този момент? " Жизнените стандарти не са същите като тези в други страни членки. В Германия хората печелят четири пъти повече от нас. Ако приказваме за Европейския съюз, би трябвало да е еднообразно. "

Тук има отвращение, чувство за неправда, макар че Словакия е най-малкият проблем на Брюксел. Нейният водач Роберт Фицо стои един до друг с вишеградските си сътрудници и декларира: " Аз числя се към съюз на министър-председатели, които не желаят в техните страни да се основават мюсюлмански общности. " Но неговата изразителност против Европейски Съюз свършва дотук.

Давайки си евентуално сметка за сравнителното благополучие, което носи участието в Европейски Съюз (сред задграничните вложители тук има френски и немски производители на автомобили), Словакия най-малко публично е отворена за по-тясна интеграция в Европейски Съюз. Словакия е единственият член на В4 в еврозоната.

В чудноватата обърната пирамида от бетон, в която се обитава националното радио на Словакия, Тибор Мацак споделя: " Сега идва огромният въпрос: какво се случва, в случай че (германският канцлер) Ангела Меркел и (френският президент) Еманюел Макрон слагат промяна на масата? Словакия преобладаващо поддържа това - доста е ясно. " Не и вишеградските й съседи Унгария и Полша. Те се отнасят с съмнение и опозиция към задълбочаването на интеграцията в Европейски Съюз.

Полски родолюбци

В източните селски региони на Полша дамите в Замбров се събират всяка седмица, с цел да пеят старите селски песни. Тропат ботуши, поклащат се дълги поли.

Йоланта се завива със своя шал на цветя и споделя: " Най-важното е да слагаме като приоритет ползите на нашето родно място, да поддържаме ползите на полския народ. " Неотдавна тя станала локален консултант от ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС). " Най-важното е, че точно родолюбието ме насочи към ПиС, родолюбието, което съм наследила от моите баби и дядовци и родители ", споделя тя.

ПиС, която е подкрепяна от авторитетната католическа черква, печели национална поддръжка с помощта на великодушните детски помощи и решението да намали пенсионната възраст. Както ми сподели една майка: " Всички други партии дават обещания, само че не ги извършват. ПиС съблюдава своите обещания. "

ПиС обаче разгневява Европейски Съюз и провокира ужасяващо разделяне в страната. Атаките на партията против медийната независимост, против достъпа до аборт ужасява доста поляци. Но държавната промяна на полската правосъдна система беше това, което изкара хората на улични митинги и подтикна към деяние Европейската комисия, която за първи път задейства член 7 против страна членка. Този член се занимава със спазването на полезностите на върховенството на закона в Европейски Съюз.

Журналистът Ренате Ким във Варшава сподели: " Отидох в Съединените щати за изборите и когато слушах хората - по какъв начин имат вяра на това, което им дава обещание Тръмп, беше напълно същото като тук - " ще създадем Полша още веднъж мощна, ще създадем Полша още веднъж велика ". Хората чуват - " ще бъдем огромна страна с доста горделивост, няма да слушаме Брюксел и левите брюкселски политици ", и това им харесва, тъй като още веднъж се гордеят със страната си. "

Вероятно не е чудно, че депутатът от ПиС Доминик Тарцински сподели предходната седмица, че полското държавно управление няма да отстъпи от промените, които съгласно Европейската комисия и самостоятелни специалисти не зачитат върховенството на закона. Брюксел надали ще отнеме правото на глас на Полша - за това е належащо единомислещо утвърждение на всички страни членки, а Унгария демонстрира, че поддържа своя комшия.

Все по-авторитарното ръководство на Виктор Орбан, завоят му към самозвана " нелиберална страна " също влиза в спор с полезностите на Европейски Съюз. В блока има гласове, които загатват Полша и Унгария да бъдат ударени там, където боли най-вече - като им се понижи финансирането от Европейски Съюз.

Тази седмица Меркел насочи завоалирана опасност във връзка със идващия бюджет на Европейски Съюз. " При идващото систематизиране на структурните фондове е належащо да предефинираме критериите за систематизиране по този начин, че те да отразяват подготвеността на районите и управляващите за приемане и консолидиране на мигранти ", сподели тя. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР