Доволен съм от проведеното съвместно заседание между правителствата на България

...
Доволен съм от проведеното съвместно заседание между правителствата на България
Коментари Харесай

Ковачевски с обещание за включване на българите в македонската Конституция


Доволен съм от извършеното взаимно съвещание сред държавните управления на България и Северна Македония. Това съобщи министър председателят на западната ни съседка Димитър Ковачевски след срещата.

София и Скопие подписаха три основни меморандума. По думите му министрите на двете страни са разискали съответни хрумвания и периоди за тяхното осъществяване.

Ковачевски даде уклончиво заричане, че българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Той изясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори главния си документ в края на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Македонският министър председател напомни, че България блокира точно този развой.

Той посочи, че са се договорили за взаимна работа в областта на стопанската система, търговията, туризма, енергетиката и земеделието.

„ Вече има направен проект за идващите месеци. Същото се отнася и за министрите, виновни за културата и образованието. Имаме съответни планове, които значат доста за взаимната работа сред двете страни. Ще организираме научи конференции в региона на естествените науки “, сподели Ковачевски.

Македонският министър председател разяснява, че приема за добър знак, че в работните групи са включени както специалисти, по този начин и представители на двете държавни управления.

„ Целта е от фирмите до просветителните институции да видят изгодите от работата сред двете прилежащи страни. Искам да благодаря на историческата комисия, чиито 20 представители са тук и незабавно възобновиха работата си “, добави Ковачевски.

Той посочи, че сред двете страни е почнал друг развой на работа, който демонстрира политическата воля за съдействие. Относно ветото на София, Ковачевски съобщи, че чака след сполучливото осъществяване на контрактуваните планове, да се организира и диалог за евроинтеграцията на Скопие.

Ковачевски сподели още, че се ускорява работата сред министерствата на външните работи на двете страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР