Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини

...
Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция

Доволен съм, че идеята за децата със специфични способности сплоти ръководещи и съпротива. Това разяснява ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС и водач на столичните социалисти Калоян Паргов. По негова самодейност по време на постоянната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък бяха проведени галерия и благотворителен базар на картини, рисувани от деца със специфични способности или така наречен дислексици, благодарение на именития български художник Иван Яхнаджиев. Идеята за реализирането на благотворителното събитие в Столична община е на новия ръководител на Младежкото обединяване към районен съд на Българска социалистическа партия в “Илинден” Лин Нго, която оказва помощ за идеята на Мария Виденова, основател и шеф на Агенция за обществено развиване “Инсиеме”. Тримата участваха на сесията на СОС и срещнаха общинските съветници с идеята, за която работят.

 kaloyan_pargovivan_yahnadjiev-14-6-18_640x480

“Когато приказваме за сходни проблеми и дела, хората елементарно откликват, само че мъчно не престават да ги поддържат и да се борят за реализация на задачите си, разяснява Калоян Паргов. – Много е значимо да бъдем упорити по пътя, по който тръгваме през днешния ден с изложбата и благотворителния базар. Благодаря на сътрудниците в СОС, че толкоз бързо се отзоваха и си купиха картини. Доволен съм, че тази идея съумя да сплоти всички партии в общинския съвет. И се надявам да бъдем също по този начин обединени и в края на годината, когато Българска социалистическа партия ще предложи в Бюджет 2019 да бъдат заделени средства за създаване на общински център за работа с даровити деца. Вярвам, че по този начин, както през днешния ден всички сме с отворени сърца към тези деца, по този начин и тогава всички ще се обединим в поддръжка на това наше предложение. Защото идеята на даровитите деца не трябва да бъде политизирана. Тези деца са благосъстояние за България и би трябвало всички да се грижим за тях. Защото един ден със своя гений те ще бъдат част от публичния социално-икономически живот на страната ни”.

 lin_ngo-bsp_ilinden_640x480

Благодаря на Калоян Паргов, че дружно през днешния ден подарихме самочувствие на тези деца, сподели именитият български жудожник Иван Яхнаджиев, който развива гения им в изобразителното изкуство. “Децата не могат да излъжат в своите творби в цветове, разяснява още той. – Те вършат и демонстрират това, което усещат. И всичко това, което направи през днешния ден господин Паргов дружно с останалите общински съветници, е голям жест към всички нас”.

Създателят и шеф на Агенция за обществено развиване “Инсиеме” Мария Виденова изясни, че в България сега не съществува център за работа с деца със специфични способности. “Затова доста благодаря на Калоян Паргов, че прегърна концепцията и реагира толкоз бързо. Нашите потребности са големи, разяснява тя. – В момента в България доста самозвани експерти в какви ли не вълшебни центрове паразитират напълно в областта на сивата стопанска система към проблематиката на тези деца. Позволяват си да ги жигосват. Заклеймяват ги писмено с диагнози, с телкове, жигосват ги по метод, който е неприемлив в европейска страна в 21-и век. Нашата цел е, с изключение на да ги извадим от групата на ТЕЛК, да ги извадим и от групата на децата със специфични просветителни потребности, както вършат в развитите страни. Много европейски страни към този момент са създали това, а България изостава. Затова политическата поддръжка ни е извънредно нужна. Нужни са правила и надзор, належащо е да има обединен общински център, който да обезпечи опция за грижа за тези деца със специфични способности или така наречен дислексици. За тях е особено, че имат ниски индикатори в учебно заведение, само че за сметка на това са с доста високо IQ и огромна заложба в дадена тенденция. В България има голям брой деца с високо IQ и ние би трябвало да ги предпазим и да им дадем опция да се развиват”.

Новият ръководител на младежката организация на Българска социалистическа партия в регион “Илинден” Лин Нго добави, че изложбата и благотворителната ликвидация на картини в Столична община е единствено началото на цялостна акция в поддръжка на децата със специфични способности. “Вярвам, че можем да бъдем потребни за тази идея, по тази причина положихме толкоз доста старания да осъществяваме първата крачка, разяснява тя. – Сега следва да продължим по този път. Планираме още сходни събития, за които скоро ще приказваме отново. С младежите от регион „ Илинден “ сме се насочили към организация на разнообразни обществени акции благодарение на нашия ръководител Владимир Данев, който също е общински консултант. Тепърва следва да работим в тази сфера и да реализираме успехи”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР