Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството

...
Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали правителството
Коментари Харесай

Дариткова: Изборът на ваксини е експертно решение, не политическо

Доверявам се на експертизата на тези, които са посъветвали държавното управление да обезпечи по-голямо количество от имунизациите на „ АстраЗенека “ и „ Оксфорд “. Това да се обезпечи сходен вид ваксина за България е експертно решение, не политическо, съобщи в предаването „ Тази заран “ по бТВ Даниела Дариткава – ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Тя разяснява информацията, че препаратът на „ АстраЗенека “ не е задоволително ефикасен, с цел да се доближи с него групов имунитет, само че България е поръчала най-голямо количество от него.

„ Подкрепихме с ратификация контракта, който Европейски Съюз подписа със страните производителки на ваксини и там се планува количествата да са съобразени с популацията на обособените страни “, означи още Даниела Дариткова. Тя изясни, че количествата ваксини са разпределени във времето.

„ Аз имам вяра, че ще реализираме такава степен на имунизиране, каквато има и в останалите европейски страни “, сподели тя.

„ Битката с ковид не може да бъде борба на една обособена страна, тази пандемия демонстрира какъв брой световен и обвързван е целият свят “, съобщи Дариткова.

Поетапно облекчение на ограниченията против ковид

Според Даниела Дариткова решението да се върнат и огромните възпитаници в клас ще бъде взето след деликатна преценка на настоящите индикатори за заболеваемостта. „ Това ще е решение още веднъж на специалистите – на Националния действен щаб и на имунизационния щаб “, сподели ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

„ За първите седмици от връщането на дребните възпитаници в учебно заведение нямаме значимо увеличение на острите респираторни болести, не се регистрира в практиката нараснал поток на пациенти. Трябва да вървим към поетапно облекчение на ограниченията против разпространението на инфекцията “, безапелационна беше Даниела Дариткова.

Избори по настоящите правила

„ Ангажимент на президента по Конституция е да дефинира датата на изборите. Той направи по този начин, че консултациите при него да ангажират дотам публичното мнение, че всички да си мислят, че датата на изборите е най-решаваща “, разяснява Даниела Дариткова.

Беше потребно да се чуят здравните управляващи, обмисляне е мъчно да се направи, само че могат да се основат протоколи, които да подсигуряват сигурност на участниците в изборния развой, счита тя.

„ Не мисля, че толкоз скоро преди изборите би трябвало да се вършат съвещания по какъв начин да се усъвършенства изборният развой. Ако имаше такова желание, президентът можеше да ги организира през октомври, когато преглеждахме промени в Изборния кодекс, само че тогава той наложи несъгласие “, уточни Даниела Дариткова.

Според нея гласуването би трябвало да се организира по в този момент настоящия Изборен кодекс, а предизвикването е да се проведат избори в пандемия. Отговорихме на това предизвикателство като дадохме вид за гласоподаване на карантинираните лица, уточни тя.

„ Не толерираме персоналните нападки и борбата в изборния развой. В подобен комплициран за страната и света интервал се нуждаем от национално отговорно държание. ГЕРБ ще показа своя стратегия и ще се бори за доверието на българските жители “, съобщи Даниела Дариткова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР