Доверието във властта отново се разклаща, а идеята за нови

...
Доверието във властта отново се разклаща, а идеята за нови
Коментари Харесай

Афис: Доверието във властта се разклаща, идеята за нови избори набира скорост

Доверието във властта още веднъж се разклаща, а концепцията за нови избори набира скорост . Това сочат данни на организация „ Афис “, получени въз основа на национално представително изследване, осъществено в интервала 8-12 февруари 2018 година
Към момента водещият сътрудник в ръководещата коалиция ГЕРБ събира поддръжката на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил към 30 на 100 .
При левицата наклонността е друга – все още готовите да изберат социалистите са 22,4% , колкото почти са били и през лятото на предходната година. Дори се следи най-малък растеж в поддръжката. Основната отлика сред двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ явно губи гласоподаватели, а Българска социалистическа партия не прибавя значително такива . На това събитие се дължи скъсената отдалеченост сред двете водещи политически обединения.
Случващото се при другите политически обединения не е радикално друго. Забелязва се най-малък, само че непрекъснат спад при “Воля” (към този миг поддръжка от 2,5% ), което слага нейното наличие в един последваща парламент под въпрос.

" Покрай настоящите събития и поредност от кавги няма по какъв начин да не обърнем повече внимание на протичащото се с “Обединени патриоти”. При тях спадът е забележим и изразителен ", проучват от организацията.
Към момента едвам 3,8 на 100 от българите заявяват поддръжка за националистите . Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6% . Нещо повече, вижда се ерозия във връзка с водещите лица на патриотите. Ако доверието във вицепремиера Каракачанов е било 38% в средата на предходната година, то към сегашния миг приказваме за малко под 30 на 100. Сходна е обстановката при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16%. И в двата случая следим еднакъв развой – затваряне и капсулиране на гласуващите обичайно за националистическите обединения и загуба на периферен избор . Като че ли всичко това не е изненада след поредицата от обстановки и остри реакции през последните седмици.
Движение за права и свободи са нормализирали електоралната си поддръжка, като все още тя е в порядъка на малко над 7% . Говорейки за електоралната мощност на Движението, ангажимента за флуидния темперамент на мобилизацията е неминуем.
Единственият изразителен и забележим резултат е увеличение каузи на негласуващите и колебаещите се . Сумарно това са повече от 35% , което още веднъж ги трансформира в най-голямата „ (а)политическа мощ “. Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на 100 .

С други думи, следим общ развой на отлив на политическо доверие и усилване на политическата незаинтересованост измежду българския гласоподавател.
Как това се отнася към доверието във властта и можем ли да чакаме изненадващи събития в близко бъдеще. Краткият отговор е: „ Да, има различен път “, и то безусловно .
" От една страна, надали ще бъдем очевидци на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, т.е. доникъде на годината. В момента мачът се играе на наш терен, ние подаваме топката, чакаме да ни върнат паса, с цел да отбележим гол. Или най-малко това е метафората за политическия залог, който стои пред ръководещите и на първо място пред премиера Борисов. Несъмнено този залог е значим, а и той неведнъж беше разказан като единствения мотив за съставяне на държавно управление в толкоз непопулярна настройка – дясно-центристка партия, декорирана от националистически обединения ", означават социолозите.
Доколко обаче може този мотив да работи, без да се протърка от приложимост? Действията на съдружния сътрудник през последните седмици (Истанбулска спогодба, въпросът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два резултата - активизиране на поддръжка измежду евроскептиците и позацапване на имиджа ни пред Европейските сътрудници . Единственият въпрос е до каква степен можем да стигнем в тази посока и по какъв начин това въздейства върху поддръжката за властта. Да не забравяме и обстоятелството, че нервите на Борисов не са стоманени и той към този момент го е показвал няколко пъти.
" В период от 9 месеца виждаме, че от ден на ден български жители снемат поддръжката си от сегашния кабинет (от 40 на 100 през май 2017 до 27 на 100 през февруари 2018), като в същото време пораства делът на тези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май предходната година, до 23% сега). Ако тази наклонност се резервира доникъде на годината, тя ще стигне равнищата от интервала преди и към президентските избори от 2016 година, когато искащите нов избор надвишиха каузи на последователите на тогавашния кабинет. Не без значение е също по този начин фактът, че сега всеки трети българин избира промяна на някои министри в границите на кабинета, а други 23 на 100 са за ново държавно управление в границите на настоящия парламент ", споделят от " Афис ".

Накратко: доверието във властта още веднъж стартира да се разклаща и концепцията за нови избори набира скорост .
В цялата тази пъстра картина от вътрешни и външни фактори не би трябвало да пропущаме следното - все още спорът сред премиера Борисов и президента Радев се изостря . Одобрението обаче е в интерес на президента, който е един от най-рейтинговите политици през последните години. Може би министър председателят търси спора, с цел да почерпи от президентската харизма и да компенсира загубата на доверие и утвърждение в последно време. Дали обаче ще му стигнат силите?
Едно е несъмнено. Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамичност, която вещае неочаквани обрати. Като че ли е явно, че политическия хайлайф няма желание да кротува, а дружно с него и публичното мнение.
Данни на организация „ Афис “ са получени въз основа национално представително изследване, осъществено в интервала 8-12 февруари 2018 година Интервюирани са директно „ лице в лице “ в домовете им 1010 пълнолетни български жители.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Политика  Посещението на австрийския канцлер Себастиан Курц - ненадейно отсрочено Посещението на австрийския канцлер Себастиан Курц - ненадейно отсрочено  Каракачанов: Модернизацията на армията не е прекъсната Каракачанов: Модернизацията на армията не е прекъсната  Цветанов за абсурда с НЗОК: Един финансов въпрос се трансформира в политически Цветанов за абсурда с НЗОК: Един финансов въпрос се трансформира в политически  Готвят промени на преди малко признатия Антикорупционен закон Готвят промени на преди малко признатия Антикорупционен закон  Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Любовта след влюбването
В началото на една връзка всичко е елементарно. Пеперудите в стомаха, розовите облаци, желанието да сте с този човек непрекъснато и да му показв...
Асенoвградчани сигнализират: Гробищата в град... КЗД скочи в отбрана на Кошлуков, станал жер... Спират придвижването по част от ул. " Цар Иван... Сидеров желае парламентарна комисия за дело... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Конфуз: Роклята на фигуристка се смъкна...
В извънредно неприятна обстановка изпадна френската фигуристка Габриела Пападакис по време на изпълнието на късата стратегия при танцо...
Дневен хороскоп за 20 февруари Човекът, който може да купи " Теленор ", куп... Путин продължава да не се появява Миналото на Путин - ужасното детство ли го... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Румен Радев пред паметника на Левски: Дн...
Днес сме Република, само че чиста ли, свята ли? Това попита в словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на 145 годин...
Делян Пеевски изиска президентът да му се... Симеонов: В обединението има доста напрежени... Русия не вижда риск в присъединението на... Новините: Най-важното за деня, 19 февруари  www.expert.bg  Цветанов: Един финансов въпрос на НЗОК се трансформира в политически Цветанов: Един финансов въпрос на НЗОК с...  Проекти за над 340 млн. лева се извършват в Северозапада по ОПИК Проекти за над 340 млн. лева се извършва...  4 аргументи да не ви дават мечтаното покачване 4 аргументи да не ви дават мечтаното повиш...  КНСБ: Цените на храните в България са близки до средноевропейските КНСБ: Цените на храните в България са бл...  www.iwoman.bg  Организират първата Арабска седмица на модата Организират първата Арабска седмица на м...  Не издавайте тези 6 неща за себе си на изявление за работа Не издавайте тези 6 неща за себе си на и...  Никога не пийте плодов сок на гладно Никога не пийте плодов сок на гладно  Седмичен любовен хороскоп за 19-23 февруари Седмичен любовен хороскоп за 19-23 февру...  http://www.sportlive.bg  Страховита травма в Локо (Пловдив) Страховита травма в Локо (Пловдив)  Мъжете започнаха с две победи и една загуба на Мъжете започнаха с две победи и една заг...  Шампионска лига в ефира през днешния ден Шампионска лига в ефира през днешния ден  Спортът отвън Олимпиадата през днешния ден Спортът отвън Олимпиадата през днешния ден
Интервю Още Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен деспот?
Колко скелета има в дрешника на Путин? Цялата публична био...
Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 парла Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Нови Най-четени Най-коментирани Българското присъединяване в Пьонгчанг през днешния ден... 50 0 " Афис ": Доверието във властта се разклаща, концепцията за нови избори набир... 33 0 Богата стратегия за рождения ден на Национален парк " Рила "... 35 0 Канада сграбчи златото при танцовите двойки във фигурното пързаляне (Ви...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР