Доверието в Румъния и икономическото възстановяване след коронавируса ще бъдат

...
Доверието в Румъния и икономическото възстановяване след коронавируса ще бъдат
Коментари Харесай

По-високите пенсии заплашват финансовата стабилност на Румъния

Доверието в Румъния и икономическото възобновяване след ковид ще бъдат наранени от решението на Народното събрание да усили пенсиите със задна дата с 40% от 1 септември, считат огромни работодателски и бизнес организации.

" Такива ограничения, изключително тези с необратим темперамент, като нарастването на пенсиите, би трябвало да бъдат устойчиви в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект и не би трябвало да се управляват от какъвто и да било електорален претекст, който може да наруши доверието на Румъния с нейните задгранични сътрудници ", считат от Американската комерсиална камара (AmCham) в Румъния.

Реакцията на AmCham идва, откакто Народното събрание на Румъния реши да увеличи пенсиите с 40% със задна дата от 1 септември в опит да анулира подготвяното от държавното управление по-малко нарастване преди локалните и парламентарните избори.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пенсионната система в Румъния би трябвало да бъде реформирана, за...

Според AmCham приемането на тези " неустойчиви ограничения " съставлява рискова неточност, която в дълготраен проект натоварва дейното население и бъдещите генерации и задълбочава общественото напрежение. Решението на Народното събрание беше взето макар всички предизвестия за нежната макроикономическа обстановка, усложнена от забавянето на международната стопанска система и финансовите разноски на страната за поддръжка на битката против COVID-19.

" Това е невиждана обстановка и объркващо обръщение, което Румъния изпраща на капиталовата общественост, рискувайки да намали рейтинга на вложенията в страната, през същата седмица, когато модернизацията на финансовия пазар влезе в действие ", сподели AmCham.

Организацията прикани за отговорност от политици, тъй че признатите ограничения и обществени политики да не основават бюджетни несъответствия, а вместо това да допринесат за здравословното макроикономическо положение на страната.



Наскоро признатите ограничения, които ще доведат до структурни промени в бюджета, ще генерират, съгласно централната банка, най-големия недостиг през последните години от 11% от Брутният вътрешен продукт. Тези промени може да попречат на Румъния да получи достъп до обилни суми от европейските фондове или да провокират промени в рейтинга на интернационалните организации, предизвестяват от друга бизнес организация - Съветът на задграничните вложители.

Един от главните проблеми с толкоз огромен бюджетен недостиг е компликацията или даже невъзможността на страната да се финансира от финансовите пазари. Това решение може да докара до намаление на кредитния рейтинг на страната, което в допълнение ще усили цената на обществения дълг, засягайки цялата румънска стопанска система, при липса на надеждна тактика за погашение.

Конкурентоспособността на Румъния ще бъде отслабена от вътрешната страна и възобновяване на изгубеното по този метод преимущество ще донесе спомагателни разноски в средносрочен проект.

Страната към този момент е в процедура по несъразмерен недостиг и би трябвало да показа тактика за фискална консолидация на Европейската комисия по-късно този месец, както и Национален проект за възобновяване и резистентност, с цел да обоснове разпределението и финансирането от Европейски Съюз.

При актуалната обстановка сходно голямо нарастване оказва прекомерно огромен напън върху обществените финанси, способността на страната да взема заеми и обменния курс, а всичко това е значимо за бизнес средата. Повишената неустойчивост, която тези решения носят по време на изборните интервали, е контрапродуктивна за икономическата среда, настояват от Конфедерацията на работодателите Concordia.

Въпреки че от обществена позиция увеличението на пенсиите е в действителност належащо, защото междинната годишна пенсия беше през 2019 година към 1380 леи (284 евро), тя идва в доста сложен миг за Румъния, когато пандемията стартира да напуща следи като увеличение на безработицата и понижаване на бюджетните доходи.

За да влезе в действие, решението за проверка на пенсиите би трябвало да бъде обнародвано от президента Клаус Йоханис. Противниците на това покачване обаче се заканиха го оспорват пред Конституционния съд.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР