Доверието в ЕС е на най-високото си равнище от 2014

...
Доверието в ЕС е на най-високото си равнище от 2014
Коментари Харесай

Европейците имат повече доверие в ЕС

Доверието в Европейски Съюз е на най-високото си ниво от 2014 година насам и продължава да бъде по-високо от доверието в националните държавни управления или парламенти. В 20 страни членки доверието в Европейски Съюз набъбна, като най-високите резултати са в Литва (72 %), Дания (68 %) и Естония (60 %).

Това сочат резултатите от изследване на Евробарометър, извършено след изборите за Европейски парламент, сред 7 юни и 1 юли 2019 година във всички 28 страни от Европейски Съюз и пет страни кандидатки.

Проучването демонстрира още, че над половината респонденти са " склонни да имат доверие " в Европейски Съюз в Люксембург (59 %), Финландия (58 %), Португалия (57 %), Малта и Швеция (56 %), България и Унгария (55 %), Ирландия, Полша, Нидерландия и Кипър (54 %), Румъния и Австрия (52 %), Латвия и Белгия (51 %).

Доверието в Европейски Съюз доста е повишено след последното изследване през 2018 година, когато позитивната настройка към него бе 45%. Сега доверието е Европейски Съюз се е нараснало в 23 страни —особено в Кипър (47 %, + 11), Унгария (52 %, + 9), Гърция (33%, + 8), Румъния (60%, + 8) и Португалия (60%, + 7).

37% от респондентите имат неутрална визия за Европейски Съюз, до момента в който по-малко от една пета имат негативна визия (17%).

61% пък са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз, до момента в който едвам 34 % са песимистично настроени. Най-висок е оптимизмът в Ирландия (85%) и Дания (79%), следвани от Литва (76%) и Полша (74%).

В другия завършек на скалата оптимизмът е по-слабо изразен в Обединеното кралство (47% по отношение на 46%) и във Франция (50% по отношение на 45%). Мнозинството от европейците — 55%, декларират, че са задоволени от действието на демокрацията в Европейски Съюз. а броят на " неудовлетворените " понижа с пет процентни пункта до 36%.

По-голямата част от европейците считат, че " гласът им има значение в Европейски Съюз ".

Сред показаните резултати от изследването се откроява и рекордно висока поддръжка за еврото.

Мнозинството от далите отговор в 17 страни членки (16 през есента на 2018 г.) декларират, че ситуацията на националната стопанска система е положително. Най-високи са резултатите в Люксембург (94 %), Дания (91 %) и Нидерландия (90 %). Най-нисък % от позитивните отзиви се следи в Гърция (7 %), Хърватия и България (20 %), Италия (22 %), Испания (26 %) и Франция (29 %).

Гражданството на Европейски Съюз и свободното придвижване се възприемат като най-важни достижения на Европейски Съюз. Във всички 28 страни членки над половината от далите отговор се усещат жители на Европейски Съюз.

Голямото болшинство от жителите на Европейски Съюз поддържат " свободното придвижване на жители на Европейски Съюз, които могат да живеят, работят, учат и правят стопанска активност на всички места в Европейски Съюз " - 81% от жителите на Европейски Съюз.

По отношение на изменението на климата и околната среда - имиграцията продължава да бъде съществена грижа на ниво Европейски Съюз.

Три опасения се правят оценка на еднообразно ниво: икономическото състояние (18 %, без промяна), положението на обществените финанси на страните членки (18 %, -1) и тероризмът (18 %, -2), следвани от околната среда — съществена грижа за 13 % от респондентите.

Безработицата, която в този момент е на седма позиция на ниво Европейски Съюз (12 %), остава главната грижа на национално ниво.

За пръв път от пролетта на 2014 година насам имиграцията не е измежду трите съществени опасения на национално ниво, като тя се загатва от 17 % от респондентите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР