Доверието на обществеността към безопасността на ваксините бавно нараства в

...
Доверието на обществеността към безопасността на ваксините бавно нараства в
Коментари Харесай

Доверието към ваксините се увеличава в Европа, другаде спада

Доверието на обществеността към сигурността на имунизациите постепенно нараства в Европа, макар че спада в някои елементи на Азия и Африка. Това оповестиха откриватели, като приканиха за повече вложения в здравни осведомителни акции за идната ваксина против новия ковид (COVID-19), оповестява " Франс прес ".

Най-голямото до момента световно изследване на доверието във имунизациите, оповестено в здравното списание Lancet, демонстрира явни връзки сред политическата неустойчивост и дезинформацията и равнищата на доверие в сигурността на медикаментите.

Световната здравна организация (СЗО) изброява колебливостта във връзка с имунизациите като една от 10-те най-големи закани за здравето в международен мащаб, а намаляващите равнища на имунизационен обсег са довели до огнища на предотвратими болести като полиомиелит и морбили през последните години.

Проучването измежду близо 300 000 респонденти демонстрира, че доверието в сигурността на имунизациите се усилва - с някои изключения - в цяла Европа.

Във Франция, където доверието във имунизациите е непрекъснато ниско от десетилетия, то демонстрира нарастване от 22% на 30% на хората, които изрично се съгласяват, че те са безвредни.

Във Англия доверието в сигурността на имунизациите се е повишило от 47% през май 2018 година на 52% през ноември 2019 година

Полша и Сърбия обаче означават забележителен спад в доверието на обществеността във имунизациите.

Афганистан, Филипините, Индонезия, Нигерия и Пакистан означиха " доста " повишаване на броя на хората, изрично несъгласни с това, че имунизациите са безвредни сред 2015 и 2019 година

В Азербайджан публичното съмнение набъбна от 2 до 17 % за този интервал.

Авторите на проучването приписват тази " тревожна наклонност " частично на политическата неустойчивост и религиозния екстремизъм.

Хайди Ларсън от лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, която управлява проучването, съобщи, че дезинформацията в интернет също е забележителен проблем.

" Когато има огромен спад в обсега на имунизацията, това постоянно се дължи на недоказана нерешителност за сигурността на имунизацията, която поражда подозрение и съмнение ", сподели тя.

Ларсън сподели, че публичното съмнение към политиците като цяло също евентуално е изиграло роля.

Докато светът се надпреварва да откри ваксина, която евентуално да постави завършек на пандемията Covid-19, откривателите предизвестиха, че държавните управления би трябвало да усилят вложенията в публични осведомителни акции, както и в инфраструктура за разпространяване.

Без това Даниел Салмън от Училището за публично здраве на Джон Хопкинс Bloomberg съобщи, че " съществува риск имунизациите против SARS-CoV-2 в никакъв случай да не доближат своя капацитет заради продължаващата некадърност да се реагира бързо и дейно на опасенията за публичната сигурност на имунизациите, действителни или по различен метод ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР