Доверието на българите в НАТО е по-ниско от доверието в

...
Доверието на българите в НАТО е по-ниско от доверието в
Коментари Харесай

45% не одобряват България да напусне НАТО

Доверието на българите в НАТО е по-ниско от доверието в Европейски Съюз. В годините към 2016 година престижът на Запада е понижен, само че тези рискове в този момент са преодолени, регистрира социологическо изследване на " Галъп интернешънъл ", показано от Първан Симеонов по време на полемика, отдадена на годишнината от участието на България в Алианса.

Младите хора у нас, към 23%, показват отношението - нито се доверяват, нито не се доверяват на НАТО. Едва 12% показват доверие в Алианса. 23% от респондентите обаче не могат да дадат мнение по въпроса.

Когато стане дума за радикални решения, обществото ги отхвърля, акцентира социологът и изясни, че 45% не утвърждават концепцията България да напусне Алианса.

В последните две-три години доверието в НАТО у нас укрепна дружно с доверието в Запада изобщо, сподели още Първанов, само че призна, че като цяло на Европейския съюз се гледа с доста по-добро око в сравнение с НАТО. Стойностите на доверие в Алианса при последното замерване са 38% доверие против 41% съмнение. На фона на доверието в българските институции резултатите в действителност са положителни , уточни Първанов.
 НАТО с висока оценка за бойния флот на България
НАТО с висока оценка за бойния флот на България

Румен Радев е на аудиенция във Англия

Проучването отбелязва и известно повишаване на доверието в българската войска. Според Първан Симеонов това се дължи и на встъпването в служба на президента Румен Радев.

Възприятието за НАТО е минало от стадии като безусловно враждебна организация досега, в който България е декларирала желанието си да стане член на НАТО. Някои от разбиранията за НАТО към момента битуват в съзнанието, като за това способства дезинформацията, разяснява и Иван Божилов от " Софийския конгрес за сигурност " по време на полемиката.

Дезинформацията за НАТО има доста лесни за усещане послания и в случай че човек не бъде сериозен и не познава политиката, елементарно може да се заблуди. Целите ѝ са да се сложи под подозрение трансатлантическата връзка, лоялността на обособените страни към общите дейности, да се опълчи Европейски Съюз на НАТО и опитът да се внуши, че Алиансът е софтуерно и военно по-слаб от други съперници.

Не виждам по-активна позиция за информиране на обществото, уточни Божилов. Министерство на защитата не дава тази информация какво даваме и какво получаваме от НАТО, добави той. Ако не държим на системата, ще получим извратено и погрешно отношение към НАТО и ще имаме отрицателно настроена общност към Алианса.
 Тодор Тагарев: България не би трябвало да балансира сред Русия и НАТО
Тодор Тагарев: България не би трябвало да балансира сред Русия и НАТО

Нужни са различни източници за гарантиране на енергийната си сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР