Довечера на площад „Никола Вапцаров“ в Банско се открива XXIII

...
Довечера на площад „Никола Вапцаров“ в Банско се открива XXIII
Коментари Харесай

Банско открива за 23-и път Международния джазфест - slava.bg

Довечера на площад „ Никола Вапцаров “ в Банско се открива XXIII Международен джаз фестивал.

Той ще продължи до 14 август: "Попаднахме в изключително сложна обстановка по отношение на продължаващото изключително състояние, само че джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица дружно ", показа пред радио Благоевград доктор Емил Илиев, основател и уредник на форума.

И тази година е готова забавна и разнообразна стратегия, с присъединяване на музиканти от България и посетители от чужбина. Фестивалът е скъсен с един ден заради дефицит на средства. За първи път в 23-годишната му история входът ще бъде заплатен. "Можех да направя фестивала три дни и да се оправя чудесно с финансирането от общината, което тази година е понижено, и от спонсорите. Но като се изключи че ще се наруши една дългогодишна традиция, загуби щяха да понесат и локалните хотели, механи, къщи за посетители, които живеят от туризма. Всъщност фестивалът е основан и с цел да подкрепя издръжката на този бизнес ", разяснява доктор Илиев.

Пространството за публиката на площад "Никола Вапцаров " събира към 1000 души, само че ще бъдат пуснати билети за 400 места, в сходство със санитарно-хигиенните условия във връзка пандемията от Covid-19. "Надявам се, че следващата година всичко това ще бъде минало, което в никакъв случай няма да се повтори. Но хората би трябвало да бъдат дисциплинирани, да се пазят, без да изпадат в суматоха. Вирусът е измежду нас и той ще бъде претърпян, както доста други. Насаждането на патогенен боязън е доста нездравословно, само че призоваването за дисциплинираност е потребно ", споделя доктор Илиев, който е прочут експерт по дерматология и акупунктура.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е подложен върху българските реализатори. Все още има въпроси към присъединяване на някои от задграничните посетители.

Любимите български реализатори Хилда Казасян и Христо Йоцов откриват фестивала. А известната група "Дърти пърчис ", която тази година отбeлязва четвърт век, ще вдигне публиката на крайници в края на първата вечер.

В идващите концерти ще чуем Петър Салчев и Октет Пловдив, Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), и доста други. "Почти като него " е озаглавил плана си, отдаден на 80-годишнината на Адриано Челентано, посоченият като най-яркия тълковник на италианската звезда - Валентин Асенов. Ще го чуем в Банско дружно с оркестър "Челентанисимо ".

Програмата на фестивала, макар сложната обстановка с пандемията от Covid-19 е доста наситена, можете да се следи на уеб страницата – „ Международен джаз фестивал Банско - 2020 “

Съпътстващата стратегия на фестивала също е доста разнообразна и привлекателна за гостите – Културни вечери „ Традиции и изкуство”.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР