Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите! Днес

...
Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите! Днес
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Дотук беше войната на Промяната срещу мафията и олигарсите!

Дотук беше войната на Промяната против мафията и олигарсите! Днес с сътрудници от Политическа партия и Демократична България трябваше да внесем Промяна в Закона за лова за прекъсване на нови ловни концесии в ловните стопанства, което обсъждахме от 3 седмици, само че поради парламентарната рецесия се взе решение да се спре внасянето на такива закони. Бяхме избрали днешния ден, тъй като през днешния ден изтича периода на състезанието за нова 15-г. ловна концесия в ДЛС Кормисош до град Лъки в Родопите, нагласен да бъде извоюван от видния юрист и мултимилионер Тодор Батков.

Това решение обаче не е жест към Тодор Батков, а към сътрудниците от Българска социалистическа партия, които пуснаха „ състезанието “ за Батков преди месец през МЗм, само че на които главно разчита Коалицията през днешния ден. Законопроектът бе в отговор на предлагането на агро-министъра Иван Иванов след наш парламентарен въпрос, в случай че желаеме да се спрат противоречивите ловни концесии в ловните стопанства – да го създадем по законодателен път, тъй като той няма проблем с политиката на предходните ръководещи за феодализиция на държавните ловни стопанства с състезания, нагласени за ловните олигарси от Прехода.

Но към момента има вяра емблематичното ловно стопанство Кормисош да бъде избавено от властническия надзор на ловния феодал, тъй като решение по състезанието ще бъде взето от министерството на земеделието на 20 юни! А министерството към момента е част от Министерски съвет и обединението на Промяната!

Със законопроектът целяхме още да задължим Министерството на земеделието да утвърди в период от 6 месеца и Концепция за развиване на ловното стопанство, като визия за нов ловджийски закон (ЗЛОД). А отдаването на нови ловни концесии да бъде спряно, до момента в който не се одобри Концепцията и нови законови правила. Интересното е, че законопроектът е стимулиран с прогноза #КОЙ ще завоюва така наречен „ конкурс “. И на 20 юни ще разберем дали прогнозата е била вярна.

Каква обаче е схемата с ловните концесии, Тодор Батков и останалите олигарси? За потреблението на ловните стопанства като частни владения за държавна сметка за първи път се разбра при взаимно следствие на bTV и Агенцията по горите през 2021 година, когато самият Батков показа по какъв начин самият Бойко Борисов е главен посетител на ловните феодали.

При следствието на Агенцията по горите установихме, че и в стопанството на Батков е същата обстановката, само че просто Борисов не е измежду гостите му. Тодор Батков, въпреки и един от най-коректните частни сътрудници!, ръководи ловното стопанство под формата на ловджийски концесионер към този момент 20 година, като Анализ на Агенцията по горите от 2021 година демонстрира, че същият употребява стопанството като свое – той взема решение кой, какво и какъв брой да ловува в стопанството, има лична ограда с дивеч в границите на ловната концесия и на процедура ръководи подмолно цялото стопанство. Ключов миг за бетониране на неговата власт там е лобистка корекция от 2008 година в ЗЛОД, която тогава му дава правото като ползвател на стопанството преди 2007 година да резервира концесионните си права и след 2007 година, и то за постоянно.

Именно по силата на тази лобистка корекция от 2008 година е издадена Заповед №РД48-18/09.05.2022 година на агро-министъра Иванов, с която е открит конкурс за подписване на нов контракт за взаимна активност (т.нар. ловна концесия) в ДЛС Кормисош по реда на член 9, алинея 12 от ЗЛОД. В Заповедта на Иванов е употребена порочна методика с лобистко изискване, което министерството употребява към този момент 15 години за приспособяване на състезанията. С него преимущество се дава на претенденти, които са правили вложения в ловното стопанство преди края на 2007 година, с което обаче се лимитира присъединяване на нови претенденти. В състезанието за ДЛС Кормисош на това лобистко и ограничаващо изискване дава отговор само комерсиалното сдружение „ Стандарт нюз “ ЕАД на Батков, което е единственото сдружение с договорни връзки и вложения във връзка с лова в ДЛС Кормисош след 2000 година Скандалното е, че предприемачът се възползва от привилегиите на лобистката корекция на ловния закон от 2008 година към този момент за повторно, като за първи път се възползва от преференцията през 2008 година, когато получава преференциално концесионно право посредством удължение периода на рамков контракт №33/19.07.2007 година сред „ Стандарт нюз “ ЕАД и ДДС/ДЛС Кормисош до 2022 година Този контракт от 2007 година е бил подписан в началото без правно съображение, защото такова до 2007 година е липсвало в ЗЛОД.

Отделно, в употребяваната от министерството методика за оценка на офертите на претендентите (K-комплексно = K+R+Q), с изключение на основната тежест на вложенията преди 2007 година (Q), оптимален брой точки по аршин К получават и претенденти, които обратно на всякаква логичност, предложат допустимо минимален размер на вложенията за плануваните в контракта ловностопански действия! Обратно, повече точки се получават за вложения по аршин R, които се разходват от държавното дружество по субективна преценка – т.е. изцяло непрозрачно.

За прекъсване на схемата с отдаването на нови концесии в ловните стопанства в интерес на авторитетни предприемачи, чиято съществена роля е да стопират бракониерите с частната си защита, се оповестиха депутати от Продължаваме промяната и Демократична България, съгласно които за страната тези ловни концесии са освен лишени от всякаква икономическа и управническа целенасоченост, само че и нарушават европейските правила за концесиите и за защита на конкуренцията. Премахването на корупцията и нелоялните конкурентни условия в лова е и един от целите в Коалиционното съглашение. Призив за преустановяване на нагласения конкурс за ДЛС Кормисош е изпратен до агро-министъра с парламентарен въпрос още на 18 май от четири депутата, съгласно които с дискриминационното си държание земеделският министър е на път да продължи порочната процедура на предходните ръководещи да ощетяват страната със стотици милиони и да трансформират горското и ловното стопанство в България в пленник на авторитетни предприемачи. В парламентарния въпрос се сочи, че заповедта на Иванов не е стимулирана и по никакъв метод не е обоснована целесъобразността на предлагания контракт. Очакваните разноски за ловностопанските действия за 15-годишния период на контракта са оценени на 16 840 360 лева (с минимално присъединяване на ДЛС от 69%), до момента в който предстоящата облага е оценена на 6 010 000 лева, т.е. възвръщаемостта на вложенията е едвам 30%. В същото време, ДЛС Кормисош е губещо отделение, в което разноските за ловно стопанство следва да се покриват не от частна страна, а от държавното дружество, което за 2021 година е отчело над 1 милион лв. облага.

Чрез Анализа на Агенцията по горите от 2021 година е открито, че както в ДЛС Кормисош, по този начин и в множеството други ловни стопанства, публично-частното партньорство се оказва неизгодно от финансова и управническа позиция за страната, която заплаща за опцията на частните юридически лица да употребяват като свои най-хубавите ловни стопанства и ловни бази в страната. Независимо от постигнатото положително положение на дивеча, с което първичната задача след 2000 година на това партньорство е реализирана, за ДЛС Кормисош са посочени редица недобросъвестни практики от страна на частната страна.

Като опция на концесиите в ловните стопанства е показана законовата опция за отдаване чартърен на огромен брой държавни дивечовъдни сектори в държавните горски стопанства, които са обездивичени, и в които даването на стопанисването и използването на дивеча на частни търговци е по-целесъобразно и от икономическа, и от управническа позиция, защото страната там няма финансови задължения.

Е, разбрахте ли в този момент #КОЙ има интерес от политическия безпорядък?!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР