Дотук 16 държави са изразили желание да участват в разговорите

...
Дотук 16 държави са изразили желание да участват в разговорите
Коментари Харесай

Операция спасяването на Меркел

Дотук 16 страни са изразили предпочитание да вземат участие в диалозите в неделя в Брюксел. Първоначалната концепция предвиждаше да се срещнат водачите на Германия, Франция, Италия и Гърция, които да обсъдят казуса с миграцията. Но в това време събитието прерасна до същинска среща на върха, въпреки и в камерен състав. Говорител на Европейска комисия акцентира, че поканата важи за всички, явно визирайки с това страните от Вишеградската четворка, които към този момент оповестиха, че не считат да вземат участие. Няма значение, че в тази ситуация никой няма желание да ги принуждава да одобряват мигранти, против което те самоотвержено се съпротивляват, а по-скоро ще се разисква единствено практическото решение на някои проблеми в страните, в които главно идват мигранти. Но и това е правилно - колкото повече страни вземат участие в срещата, толкоз по-трудно ще бъде постигането на решение.
Обратното приемане на мигранти
Всъщност поканата на Европейска комисия трябваше да обезпечи нужната поддръжка за канцлерката Меркел, с цел да организира тя неофициални диалози с италианското държавно управление по отношение на неговата подготвеност да одобри назад мигрантите от австрийско-германската граница с първична регистрация в Италия. За това в действителност упорства нейният съдружен сътрудник - баварският ХСС. Вътрешният министър Хорст Зеехофер с цялата си надменност работи по този начин, като че ли е стопанин на ситуацията. А в реалност той има потребност от това да работи в тясно съдействие с Австрия, и най-много с Италия. Но опитът се провали - в плана за съглашение беше залегнал „ еластичен механизъм за назад приемане “ на мигранти, придвижващи се на север. В припадък на гняв италианският министър председател Джузепе Конте заплаши, че няма да взе участие в срещата. Наложи се немската канцлерка да го успокоява, оттегляйки проектодокумента. И в този момент става още по-неясно по какъв начин при тези условия Меркел ще си реши казуса с вътрешния министър Зеехофер, който намерено я изнудва.
Приемни лагери отвън Европейски Съюз
Идеята за приемни бежански лагери отвън Европейски Съюз не е нова - тя се разисква от най-малко 15 години. Дотук постоянно е била считана за неприложима от морална, практическа и юридическа позиция. Междувременно натискът от страна на десните популисти в Европа се ускори дотам, че в този момент концепцията за бежански лагери около границите на Европейски Съюз към този момент наподобява като избавително решение. На процедура миграционният проблем би трябвало да бъде пренесен отвън границите на Европейски Съюз. Унгарският министър председател Виктор Орбан вижда в това удостоверение на твърдата си политика на капсулиране. „ Трябва да се концентрираме върху въпросите, по които можем да реализираме единодушие. Понастоящем това са две тематики - подсигуряване на границите и основаването на " хот-спотс " (т.нар. " горещи точки " за банкет на бежанци) отвън границите на Европейски Съюз “, съобщи той.
После научихме, че Австрия и Дания към този момент беседват импровизирано (например с Албания) по тематиката. Но също и в формалните документи от Брюксел към този момент се приказва за „ районни външни центрове за настаняване “, т.е. за лагери отвън Европа, които да поемат бежанците от Средиземноморския маршрут. По някакъв метод там би трябвало да бъдат решени и техните молби за даване на леговище. От кого и по какви правила - никой към този момент не знае.
Междувременно стана известно, че италианският вътрешен министър Матео Салвини отпътува идната седмица за Либия. Там той ще вербува за основаването на приемни лагери на либийска територия.
Италия мъти водата
Германия не е единствената страна, която, поради вътрешнополитическата си рецесия, слага миграционната политика преди всичко в дневния ред на Европейски Съюз. Новото държавно управление в Рим, и на първо място вътрешният министър Салвини, способства за ескалацията на напрежението. Миналата седмица транспортен съд с бежанци беше отклонен към Испания, откакто Италия отхвърли да го одобри и затвори пристанищата си също и за други два кораба. Салвини даже желае да арестува филантропичните служащи и да конфискува корабите им. по негоите думи „ таксиметровите услуги “ през Средиземно море би трябвало да бъдат прекъснати.
Европейски Съюз обаче също носи виновност за тази обстановка - години наред той пренебрегва италианските претенции за реформиране на Дъблинското съглашение. Новото предложение е мигрантите над избрана горна граница да бъдат разпределяни всред страните-членки на Европейски Съюз, против което страните от Вишеград са изрично срещу. Но също и Германия, както и някои други страни-членки, дълго време блокираха приемането на такова решение и в този момент им показват политическата сметка. Независимо от всичко това, промяната на Дъблинското съглашение още веднъж се отсрочва за шест месеца.
Европейските водачи се единни единствено по въпроса за отбраната на външните граници на общността. “Ние не би трябвало да спорим повече за разпределянето на бежанците, а да се концентрираме върху отбраната на нашите външни граници “, съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна при започване на юли ще поеме от България ротационното председателство на съюза. Той акцентира, че това е методът да бъде избавен Шенген. За задачата би трябвало да бъде увеличена числеността на силите Фронтекс с 10 хиляди служители на реда, както и на Европейската работа за даване на леговище.
Такива оферти се разискват от години, само че когато въпросът опре до финансирането на начинанието, внезапно всички замлъкват. В този смисъл канцлерката Меркел в този момент би могла да извади чековата брошура и да активизира персоналните си запаси, с цел да направи политическите си сътрудници по-сговорчиви.
Не в Брюксел, а в Мюнхен
Наблюдателите считат, че в началото ще бъде готова почвата за двустранни, тристранни или многостранни решения по обособени проблематични точки. И едвам по-късно може да се стигне до общоевропейско решение. А що се отнася до това дали в неделя може да бъде реализиран някакъв прогрес, който да укроти баварския съдружен сътрудник на Меркел, решението няма да бъде взето нито в Брюксел, нито в Берлин, а в Мюнхен. Доскоро никой не можеше да си показа, че в столицата на една немска провинция могат да вземат решение за бъдещето на Европа.
Източник: Дойче веле, Автор: Барбара Везел
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР