Доцент Станимир Сираков, който извърши уникална операция на мозъка на

...
Доцент Станимир Сираков, който извърши уникална операция на мозъка на
Коментари Харесай

Наш лекар сред 36-те най-добри неврохирурзи в света

Доцент Станимир Сираков, който извърши неповторима интервенция на мозъка на 10-годишно момиченце през артерия на крайници му, получи международно самопризнание. Лекарят от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ към този момент има европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции, оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Така доктор Сираков става един от общо 36 медици от целия свят, които са удостоени с този документ. Целта на дипломата е да отличи тези експерти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лекуване на най-сложните и сложни мозъчно-съдови болести.

За да получи дипломата, всеки от медицинските експерти е трябвало да покрие редица критерии. Самият изпит е траял 2 дни.

Първият е бил отдаден на теоретичната подготовка и е включвал тест с писмена част. През втория ден явяващите се претенденти е трябвало да работят по разнообразни медицински проблеми пред 7- членна комисия и да дискутират индикации и способи на лекуване.

Новопридобитата тапия дава опция на доцент Сираков, след къс експериментален интервал, да работи в който и да е от огромните центрове в Европа, където се вършат ендоваскуларни процедури.

„ На процедура с тази тапия съм сертифициран и приет невроинтервенционалист в Европа “, изяснява доцент Сираков. Въпреки новите хоризонти, които отваря пред него скъпият документ, той няма желание да напуща България.

„ Напротив, сега сме подали документи УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ да стане един от упълномощените центрове в Европа, където се организират образования за невроендоваскуларни процедури. Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски район, което е огромно достижение както за българската медицина, по този начин и за българските пациенти “, прибавя младият доктор.

Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали, написа izvanredno.info

Завършва медицина през 2009 година в МУ-София със компетентност „ Образна диагностика “ и „ Интервенционална неврорентгенология “. От 2011 година е част от екипа на болница „ Св. Иван Рилски “ и към този момент е началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика. Младият експерт е един от дребното лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначномозъчни артериовенозни малформации.

Заради неповторимата мозъчна интервенция на 10-годишното момиченце през артерия на крайници му, доктор Сираков получи National Medical Awards или така наречен „ Медицински Оскар “.

Само за 2019 година, дружно с екипа си от Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, доктор Сираков има осъществени 17 интервенции на артериовенозни малформации (АВМ) и са третирани по ендоваскуларен способ над 90 мозъчни аневризми. Преди няколко месеца, дружно с проф. Шарбел Монайе от Франция, той извърши две неповторими интервенции на деца с доста тежки АВМ, които другояче трябваше да заминат за лекуване в чужбина. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР