Доцент Росен Калпачки е началник на Клиниката по нервни болести

...
Доцент Росен Калпачки е началник на Клиниката по нервни болести
Коментари Харесай

Доц. Росен Калпачки със страшни разкрития за пораженията, които нанася COVID-19

Доцент Росен Калпачки е шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ "Света Анна " /преди Окръжна болница/, той е началник на най-големия Център за лекуване на инсулти в страната, който се намира в същото лечебно заведение.

Той е един от специалистите в Медицинския щаб, образуван поради пандемията от ковид. Как тази болест въздейства на нервната система и човешкия мозък е тематиката, по която е бил потърсен за коментар, написа Новини.бг

Коронавирусът въздейства в няколко аспекта върху нервната система, само че на този стадий не всички са добре изследвани, защото нещата се случват с бързи темпове и доста промени, има съвсем всекидневно осъвременяване на практиките ни. Тези дни излезе и първо изложение на ново неврологично заболяване в едно влиятелно интернационално профилирано списаниие.

На този стадий, преди всичко, може да се заяви, че автоимунните болести, измежду които най-известно е множествената склероза, изискват по-сериозно следене при болест с ковид.

Примерно, към този момент има данни за избрани медикаменти, които не трябва да се одобряват по време на заразяването, тъй като биха довели до утежняване, вместо до усъвършенстване.

На второ място, защото това е остра вирусна зараза и теоретично и на практика би трябвало да се натрупат данни, че при сходни заболели може да се компроментира антикреатичното лекуване. Болни, които имат епилепсия и развият остра вирусна зараза, могат да влошат още повече своето епилептично заболяване.

По време на пандемия несъмнено имаме усложнения в лекуването на неврологичните болести, при които ежедневното и прецизно лечение е доста значимо.
На трето място, не трябва коронавирусът да е причина за забавянето на лекуването на заболели с остри инсулти, които по този начин или другояче в условия на пандемия, са доста по-честа причина за гибел.

Всяко закъснение в диагностиката, превозването, насочването към лекуване, е съдбовно. По принцип инсултът е съдбовно заболяване, тъй като е най-големият извършител на гибел в света. Включително и в този момент, в този интервал, доста повече хора умират от инсулти, в сравнение с от "Ковид 19 ".

Това би трябвало да се знае и помни, да не се неглижира, заради суматохата от пандемията.

Все повече се натрупват данни, че коронавирусът поразява също нервите и мозъка, с изключение на белите дробове. Първите сигнали за провали в мозъка, са загубата на аромат и усет, директна увреда на нервните рецептори.

Социалната изолираност в този момент спомага фамилиите да са дружно и по-лесно да видят признаците за възможен инсулт при техните близки. Надявам се, че ще намалеят случаите на закъснели реакции, тъй като за лекуването на инсулта, е доста значима навременната реакция.

В изискванията на карантина обаче е мъчно болните да съблюдават инструкциите ни за повече придвижване, разходки, умерена храна.

Мнозина развиват тревога, суматоха и даже при някои се обострят нервните болести от дългото стоене у дома. Но аз съм изцяло взаимен с общата тактика и ограниченията, които се вземат у нас и имам вяра, че това ще даде положителни резултати за здравето на хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР