Доцент Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет, коментира пред Хоризонт

...
Доцент Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет, коментира пред Хоризонт
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов: Най-вероятно ще се стигне до обявяване на независимост на Каталуния

Доцент Иво Инджов , учител във Великотърновския университет, разяснява пред " Хоризонт " оповестеното от каталунския водач Карлес Пучдемон желание да прогласи независимостта на Каталуния, откакто приключи преброяването на бюлетините, подадени от участниците в неразрешения от централното държавно управление в Мадрид референцум, като означи, че счита този сюжет за реален:

Най-вероятно ще се стигне до оповестяване на самостоятелност, тъй като, както е споделил в изявлението си пред Би Би Си каталунският водач Карлес Пучдемон, в Закона за референдума (който приготвя референдума) е казано, че до 48 часа след оповестяване на формалните резултати държавното управление ще разгласи независимостта на Каталуния и фактически нещата отиват натам. 

Сега се изчаква преброяването на всички бюлетини, в това число на такива, които са дали своят вот в чужбина – несъмнено, преброяването би могло да стане по-бързо, само че сякаш каталунските управляващи се надяват до последния миг да има някакъв компромис, да се стигне до компромис и да стартират договаряния с Мадрид най-много от позицията на болшинството от дали своят вот " за " самостоятелност на референдума – да измъкнат най-хубавите условия за Каталуния. Но в изискванията на тази гневна борба и нарушаването на човешките права от испанската полиция по разпореждане на държавното управление на Рахой, най-вероятно до компромис няма да се стигне и ще има оповестяване на самостоятелност.

Доцент Инджов разяснява и какви биха били следствията от оповестяването на самостоятелност, като означи, че на този стадий те остават в областта на хипотезите:

 Карлес Пучдемон На този стадий можем да гадаем. Има една възможност Мадрид да приложи член 155, мисля че беше, от Испанската конституция, с което да суспендира автономията и да поеме на " ръчно " ръководство Каталуния. Има и други сценарии – за арести на каталунски водачи, само че едва ли ще прибегнат чак до подобен краен вид, тъй като вие видяхте – в резултат на насилието в деня на референдума (900 ранени, през вчерашния ден имаше големи демонстрации в Каталуния, изключително в столицата Барселона, испанските служители на реда към този момент се преглеждат като окупационни войски) ескалира напрежението и може би Каталуня ще разгласи официално самостоятелност, без да има някаква последна ответна реакция от страна на Мадрид. Може да се стигне до прекъсване на финансовите потоци – това би било още по-ефективен инструмент от използването на груба мощ. 

Целия разбор на доцент Иво Инджов, който посочи сложността на проблема за цялостната самостоятелност на Каталуния и напомни, че в интернационалната процедура продължава да има двойни стандарти, що се отнася до правото на самоопределяне, чуйте от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР