Доцент Христо Ангелов е завършил Софийски Университет Св. Климент Охридски,

...
Доцент Христо Ангелов е завършил Софийски Университет Св. Климент Охридски,
Коментари Харесай

Доцент от станцията на Мусала пред Dir: Концентрацията на СО2 е нараснала с 30%

Доцент Христо Ангелов е приключил Софийски Университет " Св. Климент Охридски ", Физически факултет, компетентност " Радиофизика и Електроника " през 1987 година От 1 март 1988 година работи в Институт за Ядрени Изследвания и Ядрена Енергетика (ИЯИЯЕ) към Българска академия на науките. От май 2000 година има научната и просветителна степен " лекар ", а от май 2005 година е доцент. От 2006 година е координатор в Научно Експериментална База (БЕО) " Мусала ", а от 2009 година е Ръководител на Лаборатория НЕБ БЕО Мусала. Съавтор е на 84 научни изявления в български и задгранични списания.

- Доцент Ангелов, като академик, който следи естествените зависимости в международен мащаб, по какъв начин гледате на климатичните промени? Какво да чакаме?

- От далечната 1880 година има данни за междинната световна температура. За 100 година - до 1980-а, тя е нарастнала с към 0.4 °С по публични данни на Световната метеорологична организация. А единствено за 32 година по-късно - до 2012 година, повишаването е с 0.5 °С! Този факт е в основата на паниката и по тази причина още през 1992 година в Рио де Жанейро световният мащаб на заплахата от стоплянето на климата е приет и се приема Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата. Последва Протоколът от Киото от 1997 година, който уточни механизмите за понижаване на въглеродните излъчвания като съществена причина за отрицателната наклонност. Парижкото съглашение от 2015 година е решение, което сложи съответни цели и периоди за отбягване на климатичната злополука. Този проблем от дълго време не е спорен за сериозната просвета, само че поради политически изгоди някои си затварят очите. Преди броени дни - на 8.10.2018 година в град Инчон - Южна Корея, беше оповестен отчета SR1.5 на междуправителствената експертна група IPCC (лауреат на Нобелова премия за мир за 2007 г.). Този отчет е ориентиран към политиците и показва тревожна наклонност за ускорено стопляне. Очертани са последствията, в случай че световната температура се увеличи с 1.5 °С по отношение на пред-индустриалната епоха, като по този метод признатата цел от Парижкото съглашение за задържане до равнища доста под 2 °С се прецизира. Тази цел би трябвало да се реализира, тъй като е обвързвана с световната стопанска система и с изключение на отбягване на крайностите в климата (суши и наводнения), ще се избегне обедняването на популацията на обширни географски територии.

- Близо 200 страни подписаха съглашението за климата. След това американският президент Тръмп отдръпна Съединени американски щати. Как гледате на това?

- Не мога да разясня дейностите на президента Тръмп. Съединени американски щати и Китай са най-големите източници на парниковия газ CO2 и възможното ограничение на производствата, свързани с генерирането му, би се отразило отрицателно на американската стопанска система. Може да се допуска, че това е повода.

 Така наподобява станцията на Мусала през зимата
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР