Доцент д-р Веселина Вачкова e rодена е в София. Завършила

...
Доцент д-р Веселина Вачкова e rодена е в София. Завършила
Коментари Харесай

Историк: Двете дати, които убиват историята ни, са 681 и 864 г.

 Доцент доктор Веселина Вачкова e rодена е в София. Завършила е история в СУ " Св. Климент Охридски “. От 1996 година е учител по история в НГДЕК " Св. Константин Кирил Философ “. През 1997 година пази докторска дисертация. От 2017 година е шеф на Историческия музей в Перущица. От 2018 година е специалист по късна древност в ИИИ на Българска академия на науките. Автор на десетки книги и изявления в региона на ранната българска история. В изявление за  " Монитор "  тя разкрива любопитни детайлности за историята на България и внася нови дати за произхода ни. 

- Доцент Вачкова, какво отличава новото учебно пособие " Моята България “ като трактовка на българската история?

Всичко е ново и друго. Това пособие е плод на груповия труд на 5 университетски учени, всеки експерт в региона си. Всички ние сме участвали на всеки един урок по история в учебно заведение и сме уверени, че написаното от нас би трябвало да влезе в това пособие. Знам, че то ще провокира доста разногласия. Но това е новата история на България, която би трябвало да се напише. В наши дни стават все по-добри разчитания на историческите извори и от ден на ден учени стартират да приказват за достоверната българска история, неповлияна от въздействието на разнообразни фактори и непознати школа. В помагалото привеждаме доказателства, които се разгласяват за първи път. Учебното пособие се издава от фондация " Българска памет “ и издателска група " Просвета “ по концепция на доктор Милен Врабевски.

- Една от огромните полемики през последните години е по отношение на по кое време точно е основана българската страна...

- Според мен най-вече би трябвало да се дискутира новата ни история. Защото преди време професор Ивайло Знеполоски направи цялостен институт по тази тематика. В моята област няма подобен. Но, както се споделя, и самичък воинът е боец.

- Вие давате една забавна датировка - 480 година

- Аз оборвам две дати. Първата е по кое време е основана България като приета страна и втората – по кое време е покръстена. Върху това работя към 15 години. Да, първата дата, когато се загатва България като индивид на контракт и като ангажимент сред две страни, както е признато в интернационалното право, е точно 480 година Има непокътнат контракт от тази година, подписан сред българския цар Божан и един от най-известните ранни византийски императори Зенон.

Според гръцкия историк Йоан Антиохийски Зенон извикал българите за съдружници против готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е значим маркер за историците, по който би трябвало да се преразгледа и времето, което се дефинира за начало на българската страна. За признание на една страна в древността постоянно се смята годината на политически или боен контракт, която тя подписва с някоя от великите сили в даденото историческо време. В удостоверение на тези теза са и изображенията на карти от V и VI век, които демонстрират ясно провинция България.

През 681 година, когато формалната история счита, че е формирана българската страна, се организира VI вселенския събор в Константинопол във връзка ереста на монофизитите. Но тогава няма контракт. " Ако бяхте ме послушали, нямаше да ни се случи това с България “, споделя един от участниците в събора по отношение на борбата при Онгъла, където, както другояче всички сме учили, водената от Константин IV Погонат 40-хилядна византийска войска е разгромена и империята е принудена да подпише кротичък контракт, по силата на който " се задължава да заплаща годишен налог на новата българска страна ". Само че страната не е нова – тя към този момент съществува.

Едва след два века се появява хрониката на Теофан Изповедник, който стартира да споделя тези неща. Те нямат нищо общо със основаването на българската страна, само че са възприети от нашата публична историография. Теофан се базира на някакъв загубен извор, който сякаш загатва някаква българска страна от 681 година Но преди този момент от дълго време има български страни на Балканите. Едната е с център Доростол и е от 354 година Но въпреки всичко аз съм " минималист “ и се придържам към датата 480 година и контракта сред цар Божан и император Зенон.

- Другата дата, която вие оспорвате, е времето на покръстването на България.

- От античността в нашите земи има 8 апостолски църкви. А знае се, че няма апостолска черква, която да изчезне. Дори и да е попаднала в земите, по-късно завладени от исляма. Не са се изгубили и нашите. Още в първи век след новата епоха на територията на днешната страна са съществували няколко апостолски църкви. Известни са тази в Одесос, учредена от свети Андрей Първозвани, в Августа Траяна, във Филипопол, Сердика, където е проповядвал бъдещият папа свети Климент Римски.

По мотив хипотезата на някои откриватели, че деятел Павел е направил едно от първите покръствания във водите на река Марица при Филипопол, доста е допустимо в действителност да става дума за днешния Пловдив, а не за античния Филипи, покрай днешния Ксанти в Северна Гърция.

- Каква тогава е ролята на цар Борис Първи?

- Това също е прегледано в помагалото. Той основава структурата на българската черква с нейните 7 диоцеза. И те с доста по-далечно въздействие от това на границите на българската страна. Те са в покрайнините, не са в централните елементи на страната. Иначе даже не знам кой е първият български архиепископ, подложен от Византия - има 4 имена. Но отсам потегля духовното въздействие, което се популяризира далеко посредством словото.

Да си спомним за дъщерята на цар Симеон - Олга-Елена, която става киевска княгиня. Но тези неща дълго време бяха премълчавани. Както и това, че с нея е бил и брат й Боян Магесникът. Който става огромният артист на съветската земя, обезсмъртен в националния епос. Има 6 паметника на него в Русия. А ние като направихме един в Бургас, щяха да ни удавят в морето. Но той има и други заслуги, за които също се мълчи.

- За какво става въпрос?

- Той се завръща в България и дружно с болярина Петър подвига въстание срещу византийците в Северна България през 976 година И я освобождават без всякаква помощ от Самуил и братята му от Охрид. Тя си остава българска чак до 1001 година Само че това минаваше някак апропо - всички се бяха вторачили в фамилните драми на Самуил.

- Темата траки и тяхната цивилизация също вълнува от ден на ден фенове на историята...

Тракийската книжовност има има 1380 знака. От тях 62 са в основата на глаголицата. Академик Литаврин твърди, че е извънредно време да забележим, че тракийски руни са в основата на глаголицата. Това е писал през 1987 година Но неговата книга я знаят малко на брой историци. Живот и здраве с фондация " Българска памет “ нашият екип готви една доста по-голяма книга, която скоро ще се появи на бял свят. Там ще разкажем в детайли за всички тези неща. Тя ще бъде строго академична, с голям теоретичен уред. Който желае, дано прочете и се убеди.

- Споделете въпреки всичко главните неща.

- Първо, тракийската книжовност предшества така наречен линеарно писмо А, употребено на Крит, и линеарно писмо Б. Вече никой не оспорва и съществуването на Библията на бесите. Гръцките извори в никакъв случай не не помнят да упоменат, че писмеността им не е дадена от финикийците, а от траките. Факт е, че свети Йоан Златоуст проповядва на тракийски език, а Константин Кирил Философ в своята тирада в отбрана на славянската книжовност също изброява основателите на гръцката писменост – всички те са антични тракийски мъдреци.

Редица откриватели потвърждават по какъв начин се развива писмената система на нашите предци до времето на светите братя Кирил и Методий. Съвременните поданици на България безспорно сме потомци на траките – факт, който дълго се неглижира от науката у нас. И в новото образователно пособие не написа, че траките са " претопени " от прабългарите и славяните, както сме учили генерации българи. Византийските императори Лъв I Бес, Максимин Трак и Константин Велики имат тракийски генезис. За Максимин Трак всеки фен на историята знае, че той не е имал благороден генезис и неслучайно се назовава Тракиецът, а не е инцидентно и името на Лъв I Бес.

Известно е, че имената на римските императори са подсказвали техния генезис, а едно от най-известните тракийски племена по нашите земи са бесите. Това значи, че в прочут интервал от историята може да приказваме за " тракизация на Рим “, а не на романизиране на Тракия и Балканите.

- Как ще се назовава тя?

- " Тиранията на датите “.

- Кои са те?

- Двете дати, които са умъртвили историята ни - 681 и 864 година Тази книга изискваше доста, доста труд. Коства ми доста време, тъй като трябваше да ревизира всички известни документи. Един историк би трябвало 100 % да е убеден в това, което твърди. Защото единствено в случай че един път те заловен в неточност, цялата ти теза рухва. Така, както рухва една отбрана в съда, в случай че обвиненият и юристът му са хванати от прокурора в лъжесвидетелство. Всичко би трябвало да бъде тъкмо – от А до Я. За да може да кажеш - хора, това е истината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР