Доцент д-р Мила Маева е специалист по етнография и фолклористика

...
Доцент д-р Мила Маева е специалист по етнография и фолклористика
Коментари Харесай

Мила Маева – българските традиции и популяризирането им в чужбина

Доцент доктор Мила Маева е експерт по етнография и фолклористика и главно изследва по какъв начин българските обичаи отидоха по Средиземноморските крайбрежия, Англия, Норвегия и другаде. Мила се занимава с тази просвета от съвсем две десетилетия и е съавтор на книгите „ Българите в Средиземноморието “, „ Съвременната българска емиграция във Франция “ и „ Българските емигранти в Турция “…
Последната й авторска книга е „ Българските емигранти в Англия – минало и актуалност “.

Доц. доктор Мила Маева е желала да се занимава точно с тази просвета още напълно млада… Тя изследва освен предишното на традициите, само че и сегашното – както съвремието ги е трансформирало.
За традициите и измененията, и за смяната в самата просвета, която учи корените на българската просвета и еднаквост – за това написа и приказва Мила. На въпроса дали е належащо всеки наш празник да се отъждествява със съответната обредна софра – тя отговори с „ Да, несъмнено “… Преди хилядолетия народите от Балканите са правели своите жертвоприношения с плодове, цветя, жита, а българите на хан Аспарух са подарявали на своя господ агне или теле – и ето – в днешната цивилизация – това остава като обредна софра на Бъдни вечер, Коледа, Тодоровден, Великден….

Мила Маева учи освен предишното, освен предхристиянските и народностните традиции, като академик тя от дълго време е трансферирала границите на страната ни. Може би по тази причина не се включва общия „ обезпокоителен “ хор – че изтичат младежи от родината ни, че оставаме малко в България и т. н. Тя към този момент доста добре е проучила историята на миграцията на хора от Балканите – още през 18 и 19 век е имало огромно придвижване, наречено „ гурбетчийство “ – има документи за основани български общности в английската империя, в Кипър, Америка и Канада.

Книгата за българите в Англия, по-конкретно за българските общности в Лондон, излезе тази година и проследяваше „ износа “ на традициите в другите генерации мигранти, Мила направи изцяло изследване на другите генерации от българската диаспора там. Оказва се, че още през 19 век български търговци отварят свои офиси в Лондон, следват още две или три талази мигранти, и това бе разказано в книгата „ Българските емигранти в Лондон – минало и актуалност “.
Сега забавното за Мила е наличието на българска общественост в Норвегия. Тя отиде до Норвегия и съумя да изследва българите там – единствено 7 хиляди на брой, само че за нея като академик изключително интересни… Как придвижват нашите обичаи българите в тази северна и толкоз друга от нас страна, където лятото е доста малко, с прекомерно дълъг ден, а зимата – дълга и тъмна. Това беше задачата на Мила в тази скандинавска страна.
Следващото, за което Мила Маева мечтае, е да направи настрана изследване на българите в Сибир (да не се объркват с волжките българи, неправилно наричани татари, прецизира тя). Голям брой българи от Молдова и Украйна са били принудително преместени от тези територии в Сибир по времето на Сталин и Мила желае да разбере дали потомците им пазят българските обичаи и традиции.
И най-после – с цел да приключим портрета на Мила Маева – по какъв начин тя и нейното семейство ще посрещнат празниците – Бъдни вечер, Коледа, Нова година… нищо по-различно от традициите и в хилядите други фамилии – в България или зад граница… Особеното е, че обичаите на Трънския край още владеят в нейния дом, тъй като нейната баба е оттова и това предопределя ритуала на нейната бъднишка вечеря…
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР