Доц. Тонев завършва Медицински университет, София, през 1994г. През 1995

...
Доц. Тонев завършва Медицински университет, София, през 1994г. През 1995
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Изтръпването на крайниците може да е признак...

Доц. Тонев приключва Медицински университет, София, през 1994г. През 1995 година стартира работа като доктор ординатор в клиниката по Съдова хирургия в НЦССЗ. От 1996 година До 1999 година организира специализаци по хирургия в Аугсбург, Германия. През 2000 година придобива компетентност обща хирургия, а през 2004 година се дипломира по специалността съдова хирургия. От 1999 година до 2015 година работи в Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ „ Св. Екатерина “, като е помощник и началник на студенти и специализанти по съдова хирургия и ангиология. През 2011 година приключва 200-часов курс по здравен мениджмънт, а след това през 2013 година се дипломира във Факултета публично здраве със компетентност здравен мениджмънт. През 2013 година организира следдипломна подготовка и получава документ по ултразвукова съдова диагностика. Защитава докторантура на тематика „ Избор на способ при оперативно лекуване на пациенти с провали на сънните артерии “. От 2014 година е хабилитирано лице в катедра по сърдечно-съдова хирургия при Медицински университет – София. От 1999 година взема интензивно присъединяване в бъбречни трансплантации, взаимно с екип уролози, като дава отговор за съдовата част от интервенцията. От 2013 година до сегашния миг е началник на съдовия екип, участващ в бъбречни трансплантации, взаимно с доктор Любослав Шкварла, доктор Стоян Генадиев и доктор Салим Акрам Хамуде, като през същата година е почетен с грамота от министъра на опазването на здравето за своя принос към трансплантационната активност в България. Притежава документ за ендоваскуларна хирургия от 2015 година. Има голям брой изявления като създател и съавтор в български и задгранични медицински издания, засягащи тематики в региона на съдовата хирургия.

Ежегодно взе участие в европейски и международни конгреси по въпросите на съдовата хирургия във Франция, Германия, Словения, както и в интернационалния симпозиум на болница Чаринг крос в Лондон, Англия.

От 2015 година доцент доктор Тонев е завеждащ клиника по съдова хирургия към МБАЛ „ Уни Хоспитал “. От 2018 година е и завеждащ Операционен блок на болничното заведение.

Доц. доктор Тонев членува в Български лекарски съюз (БЛС), Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА), етичната комисия към БНДСЕХА, Българска асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, Българско хирургично сдружение, Българско сдружение по флебология, член е наредакционната гилдия на списание „ Хирургия “, Българско сдружение по урология, доцент е към клиника по урология на Александровска болница. Членува в Европейската асоциация по Съдова хирургия.

-Доц. Тонев какви са най-честите недоволства на пациентите, които се обръщат към Вас и Вашите сътрудници като съдови хирурзи?

-Съдовата хирургия се занимава с няколко вида проблеми, които най-общо могат да бъдат свързани с патологията на артериалните, венозните и лимфните съдове.

Най-типичните недоволства на пациентите с артериални проблеми е така наречен клаудикационна болежка. Тя съставлява разбиране на мускулатурата на краката, най-често подбедриците, само че може да бъде и на бедрата, и на седалищната мускулатура. Тези недоволства са свързани със стеснения или запушвания на артерии на крайниците.

Израз на тези проблеми могат да бъдат и недоволства от изтръпване и изстиване, а когато засягат и съдове на горни крака – лесна отмалялост на ръката, уязвимост, изпускане на предмети. Най-често се появяват при пациенти с съпътстващи болести – артериална хипертония, захарен диабет, само че са доста типични и при пушачи, защото тютюнопушенето води до промени в съдовете, тяхното свиване и задръстване.

Като съдови хирурзи решаваме проблеми, свързани и с нарушение на мозъчното кръвообращение. Те могат да се изявяват под формата на световъртеж, промени в паметта, смяна в зрението. Алармиращи са и транзиторните исхемични офанзиви – краткосрочно нарушаване на мозъчното кръвообращение, като за къс интервал от време пациентът е комплициран, губи ориентировка за време и място, допустимо е нарушение на зрението. Те нормално са краткотрайни, не престават няколко минути, до половин час. При нас идват и пациенти след осъществен към този момент мозъчен инсулт.

Оплакванията, свързани с венозни болести, най-често се показват в оток, тежест, дискомфорт, мравучкане или сърбеж по долните крака. При така наречен запушвания на вени се появяват признаци като зачервяване, болежка и стопляне на кожата над възпалената повърхностна вена или солиден оток, натегнатост, болежка, смяна в цвета на засегнатия крак – при задръстване на дълбока вена.

Много чести са недоволствата от твърдоглав оток на краката, нормално двустранен, който не минава след отмора и може да засегне горните и долни крака. Тези проблеми се дължат доста постоянно на задръжка на лимфна течност, изключително при хора, прекарващи забележителна част от деня в седнало състояние. За страдание, забележителен брой са случаите на лимфедем при онкологично заболели пациенти. При тях това се дължи на блокиране на лимфна течност от обхванати от главното заболяване лимфни възли или на лимфната дисекция, която постоянно се прави по време на оперативна намеса.

По-редки като проблеми, само че извънредно съществени са недоволствата, свързани с разширението на абдоминалната аорта – аневризмите. Те могат да бъдат болежка в корема, тежест, а от време на време да са напълно безсимптомни и първата им изява като клинични недоволства да е мощна, остра, пронизваща болежка в корема, съпроводена с гадене, повръщане, спад в кръвното налягане, което нормално е симптом на скъсване на аневризмата – руптура.

-В кои случаи хората, които имат недоволства, наложително би трябвало да се извърнат към съдов хирург?

-По принцип, всички хора са склонни да отсрочват ходенето на обзор, тъй като е нужно да се отдели време, от време на време да отсъстват от работа, с цел да чакат пред лекарския кабинет. Но в тази връзка, желая да подчертая, че колкото по-рано се диагностицира даден проблем, толкоз по-лесно, бързо и безболезнено може да бъде решаването му.

Задължително към съдов хирург въпреки всичко, би трябвало да се извърнат хората, които имат недоволства от остра болежка в някой от крайниците, съпроводена с изстиване и изтръпване на крайника. Тези недоволства постоянно се дължат на остро настъпило задръстване на хранещите крайника артерии и от време на време спасяването на крайници или ръката зависят от часове. Тогава се постанова незабавна оперативна интервенция.

Рязкото подуване на някой от крайниците, както и възприятието за натегнатост и болежка, също са алармиращи признаци, при които е добре да не се отсрочва консултацията със съдов хирург.

-Каква е апаратурата, с която разполага клиниката по съдова хирургия в „ Уни Хоспитал “?

-Клиниката по съдова хирургия разполага с най-модерна инсталация. Използваме Доплерови апарати – както портативни непрекъснато вълнови, по този начин и ехографски Доплеров уред – за диагностика и разкриване на съдови проблеми. Перлата в короната на нашата клиника е извънредно модерният роботизиран ангиографски уред на компанията Siemens Medical Solutions. Той дава опция на нашите пациенти да бъдат лекувани по най-модерни способи – така наречен безкръвни или ендоваскуларни методики. При тях единствено с едно убождане може точно да се диагностицира казусът – най-често притеснение или задръстване на артерии, и незабавно, без сечения да се сложи стент или да се разшири артерията посредством специфичен балон, претрупан с медикамент, който се раздува в нея.

-Кои са последните нововъведения за ендоваскуларно („ безкръвно “) лекуване при венозните болести?

-Едни от най-честите венозни болести са разширените (варикозни) вени. В последните години се развиват няколко нови способи за тяхното лекуване, които са опция на класическата интервенция на варикозни вени – стрипинг. Най-разпространените способи са радиофреквентната аблация (RFA), лазерната аблация, склеротерапията, криотерапията. Тези способи са миниинвазивни, съпроводени са с по-малка процедурна болежка, по-бързо възобновяване – част от тях се ползват в „ Уни Хоспитал “. При радиофреквентната аблация се реализира затварянето на разширената вена посредством топлинно влияние върху нея, като източникът на сила е генератор на радиофреквентен ток. Подобна е и лазерната аблация (EVLA), като при този способ се употребява лазерна сила. Тези два са така наречен температурни способи – при тях разширената вена не се отстранява като при класическия способ, а се затваря и става неактивна. Интересен нехирургичен способ за лекуване на варикоза е склеротерапията – при него посредством инжектиране на химична субстанция в повредената вена се реализира затваряне на вената, още веднъж без да е нужно самата вена да се екстирпира. Използват се склерозиращи сътрудници – химични субстанции, най-често детергенти, които могат да се трансфорат в склерозираща пяна. Можем да споменем и криотерапията, който също е съвременен способ, само че се употребява относително рядко.

-Очакват ли се през идващите години нови технологии, с които да се лекуват разширените вени?

-Медицината и в частност съдовата хирургия е разрастваща се компетентност – вършат се открития, вкарват се нови способи за предварителна защита, профилактика, диагностика и лекуване. Затова е допустимо с развиването на медицината да се появят нови методики и практики за лекуване, освен на венозните болести, само че и на съдовите проблеми като цяло. Но ние сме отворени за нововъденията и съвременна болница като нашата, съм сигурен, може да бъде измежду водачите в тази сфера.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР