Доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, изключва техническа причина

...
Доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, изключва техническа причина
Коментари Харесай

Бивш директор на "Пирогов" извади сензационна версия смъртоносния взрив ВИДЕО

Доц. Спас Спасков, някогашен шеф на „ Пирогов “, изключва техническа причина за случая в незабавната болница, а също по този начин се съмнява и пожарът да е тръгнал от запалена цигара. Това разяснява самият той в ефира на Нова тв.

Бившият шеф на болничното заведение акцентира, че системата се обновява непрестанно и при минимален проблем се сменят вентилите. Той добави още, че сходен случай може да стане на всички места.

"Ако има приключване, то не е от системата, а може да е от маска, защото маските не са от вида затворена система. Когато тя се отмести от лицето на пациента, насищането с О2 в пространствата е допустимо, не е изключение. В случая се е стигнало до някакъв лимит, който е допълнително от допустимото. Това няма по какъв начин да са посочва ", изясни той.

"Сега можем да вършим единствено хипотези за случая. Има и назначена група, която ще направи извънредно задълбочени изследвания - хора от пожарната и хора от прокуратурата. Но там, където има повече О2, има нараснала заплаха от гърмеж. И там кардинално е неразрешено запалването на цигари ", съобщи Спасков.

"Персоналът сигурно не влиза в тези пространства с цигари ", означи още той и добави: "Преди години, когато аз бях шеф, имаше сходно запалване в тази кислородна станция. Слава Богу, там доста бързо се овладя казусът и тогава се оказа, че казусът е чисто механически ", добави още той.

Бившият шеф добави, че би трябвало да има строги наказания съм нарушаващите възбраната за тютюнопушене: "Не можем да изпишем един пациент поради това, че е пушил. Но това е параграф 22. Примерно човек с два счупени крайници и пушач. Трябва ли да има санитар, който от време на време да го извежда на открито, с цел да пуши и дали пък това няма да бъде признато като стимулиране пушенето на цигари ".

Той предложи и своя версия, съгласно която възпламеняването може да е станало от искра от нередовен контакт. "Това, което знам сигурно е, че най-малко два пъти годишно се прави ревизия на всички контакти и електрически уреди в болничното заведение. Освен това на територията на "Пирогов " има щатен пожарникар, който обикаля болничното заведение и всекидневно прави инспекции "

Доц. Спасков счита, че най-вероятно в този момент пожарната ще излезе с нови рекомендации за държанието в лечебните заведения. "Ние постоянно сме се съобразявали с тях и с всички марки, които са разпоредени ", акцентира той.

Според него е нужен изчерпателен разбор на данните, които ще дадат експертите от противопожарната работа. Възможно е този случай да инициира основаването на нови правила за този вид системи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР