Доц. Румяна Янкова е водещ дерматолог и алерголог. Завършва ВМИ

...
Доц. Румяна Янкова е водещ дерматолог и алерголог. Завършва ВМИ
Коментари Харесай

Всяка необичайна промяна по кожата изисква среща с дерматолог

Доц. Румяна Янкова е водещ кожен лекар и алерголог. Завършва ВМИ в Пловдив през 1973 година и е назначена за стажант-асистент, а след това и помощник в Катедрата по дерматология и венерология. От 2000 до 2016 година е неин началник. Дългогодишен завеждащ на бранша по алергология е към МУ – Пловдив. В момента управлява Центъра по дерматология и алергология в УМБАЛ „ Пълмед “, гр. Пловдив. В началото на летния сезон, доцент Янкова дава препоръки, по какъв начин най-ефикасно да предпазим кожата и за какви кожни промени по лицето и тялото да следим и по кое време е належащо да потърсим мнението на експерт.

– Доц. Янкова, вие сте един от основателите и съществени участници в акцията Евромеланома, която тази година се организира за 13-и път. Какви заключения си направихте след последното издание?
– „ Евромеланома “ е към този момент одобрено здравно събитие освен в нашата страна, само че и в цяла Европа. Ежегодно ползата към тази акция се усилва. За това свидетелстват и цифрите – над 1000 прегледани пациенти от над 200 кожни лекари, диагностицирани значителен брой пигментни, непигментни тумори и предракови кожни формирания. В Центъра по алергология и дерматология към УМБАЛ „ Пълмед “ разполагаме с съвременен дерматоскоп, както и с цифров микроскоп за проучване на пигментни и други формирания и нарушавания на кожата. Без „ Евромеланома “ огромна част от тези пациенти евентуално не биха посетили кожен лекар в точния момент, с цел да получат съответно лекуване на кожните си проблеми.

– Какво съставлява „ Детската Евромеланома?
– Аз съм основател на „ Детската Евромеланома “, която стартира в 2012 год. като изследване на пигментни промени по кожата на детските лица, провокирани от жаркото слънце през летните месеци. С мои сътрудници заснехме със специфична камера кожата на лицата на стотици възпитаници от първите класове на пловдивски учебни заведения. И още нещо, изключително значимо от обществен аспект – раздавахме материали с информация за заплахите от безотговорно слънчево облъчване и образци от слънцезащитни препарати, които децата да употребяват през летните месеци. Оттогава „ Детската Евромеланома “ продължава да се организира точно в това диагностично и информативно направление, както за децата, по този начин и за техните родители. Впрочем, родителите демонстрират от ден на ден угриженост за степента на увреждане на детската кожа от предозиране на слънчево облъчване и за предотвратяване от ранна поява на пигментни петна и други кожни формирания.

– Какви препоръки бихте дали за предотвратяване на детската кожа през лятото?
– Както при възрастните – наложително вярно използване на профилирани детски слънцезащитни препарати с преобладаващо наличие на физични, а не химични слънцезащитни съставки. Честотата на нанасяне върху кожата би трябвало да е през 2 часа или по-често, според от горещината и изпотяването, къпането във вода, опесъчаването и други Необходимо е строго съблюдаване на часови шпации за слънчево облъчване сред 10 часа сутринта и 17 часа вечерта. Бебетата до 6 месеца не би трябвало да се водят на плаж, а тези до една година – не повече от час, и то заран.

– Какво е мнението ви за слънцезащитните артикули?
– Безспорна е нуждата от слънцезащитни средства. През последните десетилетия интензивността на слънчевото греене нараства. Модерните слънцезащитни препарати имат редица преимущества – не са лепливи и белосващи, а са удобни за приложимост, ползват се елементарно, имат забележителна резистентност и дълготрайност на деяние. За несъмнено време те обезпечават задоволителна кожна отбрана освен против ултравиолетовите А и В лъчи, а в последно време и против необятния набор на дневната светлина, за която е потвърдено, че подтиква свръхобразуването на кожния меланин. Все отново би трябвало да се знае, че интензивността на слънцезащитните артикули е с лимитирано времетраене нормално до 2 часа, и то при изискване че липсва изпотяване, отмиване с вода, полепване с пясък или заличаване. Освен това при приложимост на някои слънцезащитни артикули се следи кожно неспокойствие, зараждащо при комбинирано влияние на съдържащи се в продуктите слънцезащитни филтри и ултравиолетовите лъчи.

– Слънцето ще става все по-опасно. Кои сигнали би трябвало да ни отведат в лекарския кабинет?
– Слънцето за жал към този момент е агресор. Не повече от 20% от слънчевата радиация е потребна за физиологията на човешкия организъм, назад на действителността отпреди три десетилетия. Сянката е релативно защитна, в случай че е плътна и с няколко метра радиус, а не с размерите на чадър, тента, или още по-малко на щирикопола шапка. Облеклата от тънка материя пазят едва кожата, а особено създадените слънцезащитни дрехи не всеки път са физиологично допустими, в случай че са синтетични, компактно изтъкани, „ недишащи “, мощно обагрени с текстилни бои и така нататък Алармираща е появяването на мощно пигментирани петна и бенки, бързо повишаване на към този момент съществуващи такива, разраняване и други необикновени промени по кожата. В такива случаи консултацията с кожен лекар е неотложна.

– Когато приказваме за подозрително образувание по кожата, какво би трябвало да се има поради?
– Всяко образувание, което смущава с бърз напредък, необикновена форма, раздразнение или друго чувство би трябвало да бъде детайлно обследвано.

– Какво демонстрира статистиката, какъв брой са случаите на новооткрити меланоми годишно, усилва ли се броя на заболелите рак на кожата?
– Статистиката е друга за другите географски и климатични зони. Злокачественият меланом е все по-често срещан, както и непигментният кожен рак, и изключително предраковите положения. Последните изискват незабавна интервенция, тъй като от време на време претърпяват бързо злокачествено развиване. Колкото по-светла е кожата и цветът на очите, толкоз по-голяма е податливостта към ракови формирания. Матовата кожа обаче не подсигурява особена отбрана.

– Ръководите Центъра по алергология и дерматовенерология към УМБАЛ „ Пълмед “. Разкажете повече за опциите, които предлага.
– Центърът по алергология и дерматология към УМБАЛ „ Пълмед “ предлага освен съвещания, само че и разнородни проучвания – тестване с алергени за дихателна, хранителна и други типове алергии, както и с лекарства, в това число по този начин нужните проби с упойки за пациенти преди интервенции. Предоперативното обслужване се реализира, както за лежащо болните от болница „ Пълмед “, по този начин и за всяка друга болница, поделение, ДКЦ и здравно заведение, които желаят да препратят пациентите към нас. И освен тестване, несъмнено, а доста по-важното предшестващо и съпътстващо защитно лекуване, с цел да се избегнат съществени и животоопасни реакции. В практиката си съм имала десетки случаи на хора с предишни тежки алергични проблеми, в това число с шокове, които чрез съответно пред- и следоперативно държание излизат обикновено както от интервала на упойка, по този начин и като цяло от хирургичната, гастроскопска или друга инвазивна намеса, изискваща въвеждане на анестезия. Така че от нашите услуги могат да се възползват както амбулаторни, по този начин и лежащо заболели. Обслужваме много постоянно пациенти от цяла Южна България, а нерядко и от други региони на страната.

Центърът по алергология и дерматология към УМБАЛ „ Пълмед “, взаимно с Отделението по детски заболявания стартира гратис лекуване на детски хемангиоми. Специалистите към този момент работят интензивно и върху лекуването на вигилиго и псориазис. През месец юли започва безвъзмездна акция „ Петъчни отворени порти за пациенти с псориазис “, като прегледите ще се организират на 6.07, 13.07, 20.07 и 27.07.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР