Доц. Момчил Мавров, председател на НС на НЗОК в интервю

...
Доц. Момчил Мавров, председател на НС на НЗОК в интервю
Коментари Харесай

Доц. Момчил Мавров: Очакваме процесът по отчитане и заплащане на лекарствени продукти да бъде облекчен

Доц. Момчил Мавров, ръководител на Народно събрание на НЗОК в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Доц. Мавров, от близо месец сте ръководител на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Имате дълготраен опит в здравната сфера и региона на правото. Пред какви нови провокации сте изправени сега? Здравеопазването продължава да вълнува с редица проблеми нашето общество.

Да, по този начин е. Предизвикателствата в опазването на здравето са доста и това е видно за всички. По това какъв брой една система се нуждае от смяна, от реформиране и по-добра организация можем да съдим от наличието на съответната проблематика в медийните репортажи. Но има и друга причина всички ние да обръщаме по-голямо внимание на здравето и на здравната политика на страната. Опазването на здравето е сензитивна сфера за всички, защото директно е обвързвано с личността, с ползите на всеки един от нас. Но когато приказваме за провокации в персонален, в професионален проект – допускам това имате поради, и като ръководител на Надзорния съвет на НЗОК мога да кажа, че за мен предизвикателство е това Националният здравноосигурителен фонд, т.е. НЗОК, да действа по подобен метод, че думи и изрази като " стеснен достъп до здравни услуги “, като " недофинансиране “, като " липса на надзор “ все по-рядко да участват в медийното пространство.

А какви са значимите задания, които стоят пред вас, пред НЗОК в непосредствен проект?

В непосредствен проект следва рамковото договаряне на медицинските действия с Лекарския съюз и на денталните действия с Българския зъболекарски съюз. Може да се каже, че това са най-важните задания пред администрацията на НЗОК и нейния Надзорен съвет, които би трябвало да завършваме като развой в близко бъдеще, и то сполучливо.

Скоро стана ясно, че договорът сред НЗОК и фармацевтите се удължава след договаряния сред управленията на фонда и съсловната организация на фармацевтите. Вие обаче тогава заявихте, че има някои противоречиви моменти и предстоят още диалози, както и въвеждане на някои контроли в Националната здравноинформационна система. Разкажете повече, какво се случи до този миг?

Действително договарянията с Фармацевтичния съюз не са завършили. Удължихме единствено действието на актуалните ред и условия за подписване и осъществяване на договорите с аптеките. Предстои да бъдат създадени и признати още към 20 контроли в осведомителната система на НЗОК по отношение на осъществяването и отчитането на договорите с фармацевтите. Всички и от двете страни сме съгласни с целесъобразността на тези промени и ще чакаме след въвеждането им процесът по отчитане и възнаграждение на лекарствени артикули да бъде омекотен. В това число чакаме и да се обезпечи по-ефективен надзор, без някакъв административен напън върху търговците на дребно. Усилено се работи и по верификацията на медикаментите и по автоматизираната съгласуваност на осведомителните системи, като тук дейностите са взаимни сред Министерството на здравеопазването, НЗОК, " Информационно обслужване “, което приехме да бъде систематичен интегратор на НЗОК единствено преди броени дни, както и Българската организация за верификация на медикаментите. И несъмнено, не без присъединяване на Българския фармацевтичен съюз, който съгласно мен сполучливо пази ползите на аптеките и с чиято позиция, несъмнено, би трябвало да се съобразяваме.

Доц. Мавров, на последното съвещание на Надзорния съвет на НЗОК приехте плана на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година Днес бюджета се прегледа от Съвета за тристранно съдействие. Знаем – половин милиард повече за здраве. Какви са опциите по-големият бюджет да реши проблемите в бранша? Изобщо какви промени може да чакаме?

821 милиона са допълнително разноските за здравноосигурителни заплащания фактически в този бюджет. По-съществен миг от парите за бюджета е запазването на здравноосигурителната вноска като размер, която остава 8%. И второ, това, което споделих за размера на здравноосигурителните заплащания – като цяло се усилват всички здравноосигурителни заплащания без тези за медико-диагностични действия, само че и при тях има нарастване спрямо касовото им осъществяване за миналата година.

Нека да кажем, че 8% е най-ниската ставка в Европейския съюз, нали по този начин?

Да, по този начин е.

Българският лекарски съюз упорства за 12%.

Може да се каже, че е време да се намерения и по този въпрос фактически. Но ние работим в границите на един длъжностен мандат, в границите на едно служебно ръководство и може би това ще е тематика, която би трябвало да стартира незабавно, откакто бъде определен нов политически кабинет.

И още: Какви други промени планува новия бюджет?

Това, което може би би трябвало да се каже за бюджета, е, че заложеният запас е към 205 милиона лв. в за бюджета за 2023 година. Става въпрос за към 3% от сумата на приходите от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване. В хода на годината с тези средства от запаса би трябвало да се подсигурява резистентност и равномерност на здравноосигурителните заплащания, на финансирането на съответните действия, като при нужда законът указва, че запасът може да се освобождава и разпределя с решение на Надзорния съвет.

А за кои и здравни услуги разноските са усилват и за кои биват редуцирани, доцент Мавров?



За съкращаване не можем да приказваме. Споменах, че спрямо размера по отношение на бюджета за 2022 година само размерът на разноските за медико-диагностични действия е по-малък, само че той още веднъж е по-голям от касовото осъществяване, т.е. от фактически регистрираната и изпълнена активност по това перо. Така че можем да приказваме единствено за нарастване на разноските. Като максимален растеж са разноските са, с най-голямо нарастване процентно, са разноските за  медицински произведения, прилагани в болничната помощ, и разноските за първична извънболнична здравна помощ. При тях нарастването е надлежно за медицински произведения с 23%, за първична здравна помощ 22%. На последващо място бяха разноските за профилирана здравна помощ и за болнична помощ, като при тях растеж е надлежно 18 и 17%. При денталната помощ също е заложен растеж на разноските, въпреки и по-нисък. При денталната помощ заплащанията е заложено да бъдат към 10,5% повече.

Доц. Мавров, по отношение на какво се възнамерява този растеж на разноските за съответните типове здравни услуги?

Искате да знаете претекстовете за съответния растеж на разноските допускам.

Да.

Първо, както казахме, максимален е растежът при първичната здравна помощ. В този пакет е планувано да се обезпечи и подсигурява заплащането на здравни действия за всички здравноосигурени лица, създали избор на персонален доктор. Също по този начин в този пакети разчетено закупуване, т.е. възнаграждение на нови действия, като размер приказваме за 2.8 милиона здравни действия в региона на детското опазване на здравето, към 4.5 милиона диспансерни прегледи и 2.7 милиона профилактични прегледи и имунизации, чиято цел е рано разкриване и предварителна защита на болесттите. Също по този начин във връзка с ПИМП, приказва за първична здравна помощ, профилиран здравна помощ, болнична здравна помощ, изобщо за всички действия се планува да си обезпечи финансирането на медицинския личен състав във всички практики и лечебни заведения, които правят действия в отдалечение и труднодостъпни региони или които единствени извършват съответната здравна здравна активност на територията на дадена община. Това беше разчетено със Закона за здравното обезпечаване и би трябвало да предвидим осъществяването на този закон. Така че с това нарастване ще се подкрепят всички тези лечебни заведения и всички тези експерти, които са заети с тези действия в труднодостъпни, отдалечения региони.

Ще се търсят ли решения за покриване на цената на стабилизиращите импланти при другите контузии: ортопедични, неврохирургични и други? Сега се получава по този начин, че пациент, признат по неотложност поради строшаване, би трябвало да заплаща ортопедични пирони, винтове, планки и други импланти.

По отношение на стабилизациите и останали импланти, за които говорите, става въпрос за една доста богата номенклатура, с която би трябвало да бъдат разширени спецификациите в процедурите на НЗОК. По този въпрос наложително би трябвало да си търси решения, като се разшири обсега на медицинските произведения, за които Касата заплаща. Политиката на НЗОК, в това число и тази на Министерството на здравеопазването, е да бъдат разширени опциите на пациентите са достъп до медицински произведения, прилагани в болничната помощ. И в тази връзка ще си търсят решение, в тази тенденция. Предстои доста работа, още повече, че би трябвало доста деликатно да бъдат претеглени случаите, при които Касата може да поеме заплащането на тези произведения.

От какво друго съгласно вас има потребност опазването на здравето?

Ами потребностите са големи в реалност. Необходимо е повече взаимоотношение сред заинтригуваните институции в опазването на здравето и публичните организации в това число. Това е моето мнение. Но считам, че в случай че приказваме по-често и за баланс в отношението, и най-много за блян към обективност и поредност, мисля че ще реализираме повече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР