Доц. Мангъров направи интересен коментар за новия вирус, който върлува

...
Доц. Мангъров направи интересен коментар за новия вирус, който върлува
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето

Доц. Мангъров направи забавен коментар за новия вирус, който върлува у нас.

Нов вирус стартира да циркулира в страната ни, предизвестява доктор Мирослава Киселкова, специалист от РЗИ-Бургас, където към този момент има регистриран случай на болестта - Парвовирус B19, прочут още като " вирус на шамара " поради характерните обриви по бузите. За вируса няма ваксина, само че преболедувалият получава пожизнен имунитет.

Характерно за паровируса е обривът по лицето, болки в стави и мускули, температура. Инфекцията е мощно заразна при децата, а обривът, който предизвиква, е присъщ по лицето. Въпросният обрив наподобява на плесница по бузата и по тази причина инфекцията е известна като " вирус на шамара ". Тя протича леко при дребните пациенти, в множеството случаи, само че е рискова за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни дами.

Доц. Атанас Мангъров разяснява за " Труд ", че рядко се случват затруднения при деца като миокардит, само че и такива не са изключени. Все отново това е автоимунна реакция на организма. Той изясни, че парвовирус B19 е изключително рисков при бременни, където може да докара до трайни увреждания на плода. Освен изброените признаци - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още смутен корем, главоболие, хрема. Обривът е блестящо червен и обгръща двете бузи на детето, като се популяризира по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, изключително по стъпалата, написа blagoevgrad24.bg.

Характерният обрив за вируса се демонстрира в края на болестта и е допустимо да бъде комплициран с други вирусни обриви, които са свързани с банкет на медикаменти. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на рискови температури или прекарва време на слънце.

Възрастните нормално не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният признак на парвовирусна зараза при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появяването на обрива. След като към този момент се появи обривът, пациентът не се смята за инфектиран и не е належащо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра предварителна защита против предаване на всевъзможни вируси. Допълват, че инкубационният интервал на болестта е сред 1 и 12 седмици.

Вирусът не е чужд за страната ни, само че не е толкоз постоянно срещан, тъй като провокира по-леки болести, които не толкоз постоянно се диагностицират и мъчно се разграничава от останалите заболявания със същите признаци. Ако има нещо особено за болестта е, че то не съставлява необикновен медицински проблем, тъй като в 99% от случаите протича доста леко и не се нуждае от някакво изключително лекуване или приемане в болница.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР