Доц. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова

...
Доц. Георги Лозанов, преподавател във Факултета по журналистика и масова
Коментари Харесай

Доц. Лозанов обясни кое би било крайно абсурдно за кабинета Денков-Габриел и може да доведе до пълен електорален крах

Доц. Георги Лозанов, учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка от СУ " Св. Климент Охридски " и някогашен ръководител на Съвет за електронни медии (бел.ред. изявлението е извършено на 05.06.2023 г.)

Кандидатът за министър-председател от “Продължаваме смяната " - “Демократична България " акад. Николай Денков върна изпълнен втория изследователски мандат за сформиране на постоянно държавно управление на президента Румен Радев. Това става, откакто в петък акад. Николай Денков и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС оповестиха състава на новия кабинет. Министерският съвет, който акад. Денков предлага, се състои от двама министър-председатели – той и госпожа Мария Габриел, които ще се сменят на ротационен принцип през 9 месеца. Представям ви доцент Георги Лозанов, учител във Факултета по публицистика и всеобща връзка от Софийския университет “Свети Климент Охридски " и някогашен ръководител на Съвет за електронни медии. Здравейте. 

Здравейте. 

Г-н Лозанов, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков свика изключително съвещание на Народното събрание за на следващия ден, 6 юни, от 13.00 часа. Очаква се проектокабинетът “Денков-Габриел " да бъда гласуван от народните представители в пленарната зала на Народното събрание. Очаквате ли вие най-сетне работата да потръгне? 

Да, несъмнено. Минаха три години, в които имахме единствено за къс интервал постоянно държавно управление, по-късно още веднъж се връщахме към служебни държавни управления. И този интервал на практика значително се трансформира във опция за еднолична власт на президента на републиката. И едноличната власт сама по себе си е, несъмнено, незадоволително демократична процедура, само че можем да кажем, че Радев за това не е отговорен. Но за сметка на това пък той явно има лична геополитическа ориентировка и мироглед за геополитическата ориентировка на България, която не съответствува изцяло с нейния евроатлантически избор. И по тази причина мисля, че това беше един много комплициран за опазване на нашата европейска еднаквост интервал на България. Голямата ми вяра е, че с това държавно управление на евроатлантическото болшинство в Народното събрание, тъй като хората, които гласоподаваха за евроатлантически партии, с такава поръчка, са доста повече от тези, които гледат на Изток. И мисля, че сега най-сетне институциите и политиката в България ще стартира да се прави съгласно волята на болшинството. 

Отношението на президента се вижда, помним, когато връчи мандата, че той го разгласи за “дискредитиран ". Днес още веднъж той не подаде ръка, не пожела и доста мнения пред медиите. Как ви се коства неговото държание? 

Ами, не е доста възпитано, по този начин ми се коства. Защото има един протокол, без значение от това какво мислиш, който когато си в институционална роля, би трябвало да следваш. И това да не подадеш ръка при осъществяването на една напълно ясна процедура по Конституция е един подобен волунтаризъм, влизане в персонални някакви реакции и искания, които не отиват на президента. 

Ще съумеят ли съгласно вас, доцент Лозанов, ГЕРБ-СДС, “Продължаваме смяната " и “Демократична България " да преглътнат егото, за което доста хора приказват, и да употребяват максимума позитиви от това, което образуваха? Те не го назовават " коалиция “, само че де факто е една такава. 

Е, това е огромна въпросителна, която занапред е малко мъчно да я предвиждаме. Но дружно с това ситуацията ще е още по-сложно, тъй като няма подозрение, че пропутиновото малцинство в България ще се пробва да прави всевъзможни пречки и да се пробва да вкарва всякаква конспирация в връзките сред съдружните или полукоалиционни, каквито са сътрудници, които връзки така и така са връзки на доста дълъг и доста нервозен като изразителност спор. Така че не изпитвам завист на тези политици. Въпросът е следният: Че самото държавно управление с фигурите на Денков и Габриел, дружно с определените министри в кабинета, могат да създадат един “анклав на спокойствието ", където тези политически турбуленции да заглъхват и да поддържат една напълно прагматична посока на държание, съгласно тежките потребности на страната сега от съответни, дейни политики, а не идеологически и лични конфликти. 

Очаквате, че ще бъде изработен един “анклав на спокойствието " с това политическо посланичество, по този начин да ви разбирам? 

Да, с тези хора, които чисто персонално мисля, че имат този капацитет. 

Доц. Лозанов, съществува ли у вас към момента чувството, че Народното събрание може би ще действа като медия за предизборна акция, в сравнение с като законодателен орган или законодателна власт? 

Не. Аз се надявам, че в този момент Народното събрание ще стартира да работи на доста ускорени обороти и ще би трябвало да компенсира практическата липса на парламент и да покаже мощта на тази най-висока властова институция в България. Защото беше почнало нещо, което е самобитен антипарламентарен прелом в България, и Народното събрание да бъде недооценен и надали не да бъде маргинализиран политически, да няма значение. И в този момент съгласно мен ще има една доста огромна упоритост Народното събрание и изключително това болшинство, евроатлантическо, да покаже неговата мощност и да покаже кой ръководи в България. 

Амбиция от ПП-ДБ, ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, по този начин ли? 

Ами не, изобщо от политиците, от депутатите, от хората, които са в Народното събрание и които до момента на практика по един или различен метод бяха унизявани, като бяха маргинализирани и от тях зависеше прекомерно малко, да не кажа съвсем нищо. Да не приказваме, че Политическа партия и Демократична България и дружно с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили имат едни цели, които са свързани с доста интензивна парламентарна работа. Така че в това отношение има дневен ред, който Народното събрание би трябвало да следва безспорно. 

Обаче смятате ли, че може да има и сериозни моменти в кабинета “Денков-Габриел "? Може би връзката сред народните представители ще бъде реализирана по един тънък  лед. Все отново знаем, че те са с диаметрално разнообразни електорати двете партии.

Надявам се, че самото реализиране на този компромис, с цел да могат дружно да създадат взаимно държавно управление, другояче по този начин стават заложници на себе си. Няма по какъв начин, откакто веднъж го направиха, по-късно да стартират сами да го неодобряват, тъй като това към този момент ще ги докара до цялостния им електорален провал. 

Защото веднъж, макар всичките предварителни предубеждения от позиция на своите електорати, те ги убеждаваха, че това е единственият късмет за България, и откакто го реализираха, в този момент в случай че стартират сами да му пречат, това би било извънредно неуместно. 

Засега е ясно, че 132 депутата ще поддържат от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кабинета. Движение за права и свободи към момента не са взели решение. Останалите партии знаем, че са срещу. Как очаквате да се развие обстановката на следващия ден? 

Предполагам, че Движение за права и свободи може би ще поддържа, само че това не е нужно на този кабинет. 

Да. 

Така че по-ясно би било Движение за права и свободи да спомага единствено вероятно в конституционната промяна. Нека в Народното събрание да си гласоподават тези, които действително след толкоз компликации влязоха в компромис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР