Доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, връчи дарение

...
Доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, връчи дарение
Коментари Харесай

Столична община дари 2 500 книги на библиотеки, училища и социални заведения

Доц. доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, връчи подаяние от книги на 28. СОУ „ Алеко Константинов ”, 88. СУ „ Димитър Попниколов ”, 36. СОУ „ Mаксим Горки ”, 55. СУ „ Петко Каравелов ”, 121. СУ „ Георги Измирлиев ”, 125. СУ „ Проф. Боян Пенев ”, 31. СУЧЕМ „ Иван Вазов ”, 44 СУ. „ Неофит Бозвели ”, 101. СУ „ Бачо Киро “, 164. ГПИЕ „ Мигел де Сервантес ”, 7. СУ „ Свети Седмочисленици ”, 18. СУ „ Уилям Гладстон ”, 30. СУ „ Братя Миладинови ”, 35. СУ „ Добри Войников ”, Дом на ветераните на културата и изкуствата, Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания (ДБУ) „ Детелина ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания (ДБУ) „ Паисий Хилендарски ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания (ДБУ) „ Софроний Врачански ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания (ДБУ) „ Любен Каравелов ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „ Васил Левски ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „ Христо Ботев ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „ Георги Бенковски ”, Център за настаняване от фамилен вид за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „ Алеко Константинов ”, Общински културен институт Столична библиотека “ (филиали „ Сердика “, „ Люлин “ и „ Студентски “), Общински културен институт Дом на културата „ Искър “.

„ Тези книги ще попаднат във вашите положителни ръце, а оттова и в ръцете на дребните читатели. Ние ще се радваме да спечелим доста нови млади читатели, както Столичната библиотека със своите филиали и пътуващия библиобус в последните години има десетки хиляди читатели в детска и младежка възраст. Това е извънредно значимо и главната ни борба е да притеглим тази младежка публика... Проучванията на стопанската система на културата, които ние оповестяваме регулярно, потвърждават по безспорен метод, че книгата в България е във напредък, броят на читателите се усилва, междинното ползване – също, и наша задача е да насърчаваме този интерес и да построяваме читателската просвета в децата и младежите на нашия град ” – сподели доцент доктор Чобанов.

Той благодари от името на кмета Йорданка Фандъкова на тези, които са трансформирали книгата, литературата и четенето в задача на своята работа и на своя живот и увери присъстващите, че това няма да е последното изпитание на Столична община да поддържа една съответна рамка и досегаемост над междинните европейски нива. Доц. Чобанов показа, че на дневен ред са няколко плана за разширение на библиотечната мрежа, в това число и за начало на акция за основаване на дребни моделни библиотеки в знакови региони на София, които по някаква причина са останали без достъп до библиотечни услуги. Обсъждат се местоположения и към този момент има идейни планове.

Тодор Чобанов акцентира, че няма да спрат и напъните за изнасяне на четенето в ексцентрични места и даде за образец основаването на Читалнята в Градската градина на София. Такива читални се възнамерява да бъдат основани и на други места, тъй като от време на време е по-лесно да отидеш при читателя, в сравнение с той да бъде доведен в библиотеката.

Днешното подаяние включва общо над 2 500 броя от 200 заглавия с детска и юношеска литература, произведения на български и международни класици, енциклопедии, речници, национални приказки и други, издадени от издателствата „ Захарий Стоянов ”, „ Дамян Яков ”, „ Изток-Запад “, „ ПАН “, „ Жанет 45 ” и други Подбрани са и книги, отдадени на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на отечеството, както и книги, финансирани от Програма „ Култура “ на Столична община.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР