Доц. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и

...
Доц. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и
Коментари Харесай

Какви опасности крият басейните и как може да се сдобием с вагинална инфекция

Доц. доктор Стефан Ковачев, шеф на Клиника по обща и онкологична гинекология към ВМА, описа пред novini.bg за това какви проблеми предизвикват басейните и мръсната вода в тях ли е отговорна за инфекциите при дамите.

„ Популярно е през лятото всяка една жена, която пристигна в гинекологичния кабинет и има засилена влагалищна секреция, да споделя непосредствено още от вратата: „ Ето с това се снабдих на басейна “, описа доцент доктор Стефан Ковачев.

„ Още от вратата тази пациентка би трябвало да бъде разубедена непосредствено от всеки един доктор, че това не може да бъде правилно. Няма по какъв начин от един басейн да бъде хваната зараза. Басейните, които се обработват вярно, се обработват със съществено количество препарати, като те убиват вирусите. Няма по какъв начин бактерии и вируси да живеят във вода, която вярно и постоянно е обработвана. В такива води не живее нито кандида албиканс и нито нещо друго “, изясни той.

Въпреки всичко дамата след посещаване на басейн може да развие зараза, само че повода не е в замърсяването на водата, а в препаратите, които се употребяват, с цел да се третира водата, сподели доцент доктор Ковачев и добави: „ След като препаратите убиват всички вируси и бактерии, представете си по какъв начин въздействат на влагалищната флора. Когато една жена влезе в един басейн, част от водата влиза във влагалището и тя въздейства неприятно на флората и на млечно – киселите бактерии. Тя блокира тяхното развиване и ги убива “. „ Колкото по-често влиза една жена в един басейн, това се случва “, сподели той.

Ето какво изясни още доцент доктор Стефан Ковачев: „ Във влагалището на всяка една жена има една уравновесена екосистема, в която живеят обикновено към 35 – 36 микроба, в това число обикновено там живеят гъби, анаероби, ешерихия коли стрептококи, стафилококи и по този начин нат. Тяхното развиване се блокира тъкмо от тези млечно-кисели бактерии лактобацили по доста механизми. Когато тези лактобацили отпаднат от влагалището – намалеят и изчезнат, на тяхно място се развива някой от тези 35 – 36 микроба, които живеят обикновено там. И ето по какъв начин дамата, която всеки ден е посещавала басейн в един миг се снабдява с зараза и когато отива на обзор и се открива тази зараза, тя споделя – „ Получих я от басейна “.

Гинекологът е безапелационен, че доста по-добре е да се върви на море. Вируси и бактерии не живеят в морската вода поради нейната соленост. Той подсети въпреки всичко, че има случаи на ешерихия коли в морето и то е в резултат на това, че се излива нечистотия в морските води.

Очаквайте по-късно ТУК цялото изявление с доцент доктор Стефан Ковачев

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР