Доц. д-р Попов от ВМА: Няма наблюдения преболедувалите и възстановили

...
Доц. д-р Попов от ВМА: Няма наблюдения преболедувалите и възстановили
Коментари Харесай

Основните симптоми на COVID-19 и как протича заболяването

Доц. доктор Попов от ВМА: Няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви затруднения
Кои са главните признаци на COVID-19 и по какъв начин протича болестта – отговор на тези въпроси даде началникът на Катедра,,Инфекциозни заболявания ” във ВМА доцент доктор Георги Попов.

„ Повишена температура, суха кашлица, болки и раздразнение в гърлото, задръстване на носа и хрема, главоболие, зной, болки в гърба и кръста, загуба на усет и подушване, диария “, разказа признаците на брифинг в Министерски съвет доктор Попов.

По думите му при температурата няма бурно, остро покачване за часове, както при грипа. Между 10 и 14 дни продължава сухата кашлица. Хремата и болките в гърлото минават бързо. Голяма част от инфектираните имат и главоболие.

„ Близо половината пациенти оповестяват за зной, който разказват като непоносима тежест в гърдите. 5% от инфектираните изпитват болки в гърба и кръста, 3% имат загуба на подушване и усет и още толкоз – диария. Един болен имаше обривен синдром ”, разяснява доцент доктор Попов.

Около 5 ден след заразяването се развива тежка пневмония. Изключително деликатно се следи сатурацията на всеки пациент.

Състоянието на тежките случаи се прави оценка ежеминутно от екипа му. Тези, които са с по-леки признаци, се лекуват вкъщи. С тях обаче има ежедневна връзка. Ако положението им се утежни, незабавно се изпраща медицински екип.

„ При нас е най-възрастната жена с COVID-19 – на 86 години, и ние успяхме да избегнем интубацията. Тя към този момент е добре и евентуално идната седмица ще я изпишем ”, похвали се доцент доктор Попов. Той уточни, че при нея лекуването е било от композиция на антибиотици и кортикостероиди.

„ Няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви затруднения “, посочи лекарят. Той обаче уточни, че в международен мащаб са разказани случаи на бъбречна непълнота и увреждане на нервната система, породени като последици от ковид. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР