Доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология

Доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология ...

Той не е Хари Потър и няма магическа пръчка, но знае как да спаси един живот.


Доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА, разказа пред Novini.bg как с годините летните травми са взели превес пред тежките, а контингентът вече е от предимно млади момчета и момичета.

През последните 5 – 6 години превес взимат летните травми пред зимните. Основната причина са тежките катастрофи, на които сме свидетели буквално всеки ден. „Летният травматизъм е изключително тежък, буквално жесток и той се доближава до военния травматизъм“, обясни доц. д-р Цачев. Травмите при една катастрофа било с мотор или с кола са обикновено с много висока енергия.

„Травматизмът се промени страшно много и основният ни контингент вече е от млади момчета и момичета“, каза доц. д-р Цачев.

През последните години с увеличаването на велоалеите има много пострадали велосипедисти и пешеходци, разказа още той.

Най – честите травми са при долните крайници. Нивото на пораженията идва от това с каква скорост се движи насрещното превозно средство.

„Лошото става винаги бързо и изненадващо, възстановяването обаче отнема месеци, дори при по-тежките случаи година и повече“, разказа травматологът.

„Не сме Хари Потър и нямаме магическа пръчка за съжаление“, каза още той и поясни: „Винаги запазваме първо живота на един пострадал, а след това са крайниците“.

„Всички вече караме мощни и силни коли, но нека да не се възползваме от тези им качества“, посъветва доц. д-р Неделчо Цачев.

 

Как трябва да е оборудван един мотоциклетист и един велосипедист, за да може травмите, получени при едно пътно произшествие, да са по-леки и какви са травмите при делтапланеристите може да научите в цялото интервю с доц. д-р Неделчо Цачев, началник на Катедра по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА по-късно ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

 

Източник: novini.bg