Доц. д-р Наталия Киселова е специалист по конституционно право и

...
Доц. д-р Наталия Киселова е специалист по конституционно право и
Коментари Харесай

Наталия Киселова: До 22 януари Народното събрание не може да бъде разпуснато

Доц. доктор Наталия Киселова е експерт по конституционно право и учител в СУ " Св. Климент Охридски " и в Академията на Министерство на вътрешните работи. " Дневник " я предложения да обясни някои правни въпроси, свързани с изборите.

Във фейсбук се пошегувахте дали датата 27 март 2022 година ни е комфортна за избори. Колко действително е още през март да има нови предварителни избори съгласно вас? Това ли е оптималният период, в който могат да се забавят договарянията за нов кабинет?

- Шегата в действителност отразява конституционния тайминг. В момента сме в онази обстановка, планувана в конституцията, при която президентът не може да разпуска Народното събрание през последните 3 месеца от мандата си. Началото на новия президентски мандат (въпреки че ще бъдат избрани отново настоящите президент и вицепрезидент) е на 22 януари 2022 година и от 23 януари към този момент можем да приказваме вероятно за разформироване на Народното събрание, в случай че не съумеят да образуват за следващ път (надявам се да не е по този начин!) държавно управление. А най-близката неделя до 23 март, два месеца след разпускането, е 27 март.

Макар да се осъществят трите опита за сформиране на държавно управление и те да са несполучливи заради конституционното ограничаване за неспособност за разформироване, президентът може да разпуска Народното събрание, откакто постави клетва пред него и стартира неговия мандат. Срокът за договаряния за сформиране на държавно управление е стеснен до 7-дневните периоди за проучвателните мандати, които могат и да нахвърлят месец, само че и да приключат сполучливо преди Коледа. Зависи от диалогичността сред партиите, които получават посланичество в 47-я парламент.

Пред Българска телеграфна агенция казвате, че няма спънка няколко партии да създадат обща парламентарна група, с цел да усилят тежестта си. Реалистичен ли е подобен казус? Парламентарният устав спънка ли ще е за това?

- Коментарът беше изработен, преди да излязат резултатите от парламентарния избор и първото място на коалиция " Продължаваме промяната " да бъде оповестено. В сегашния миг това изпитание към този момент не е належащо. Извън конюнктурата опциите за общ парламентарен съюз сред депутати, определени с разнообразни листи, нормативно е позволен по смисъла на правилника на 46-ия парламент.

В предходните Народни събрания имаше условие за образуване на парламентарна група на основата на листите, регистрирани в ЦИК за съответните избори от политическата партия или коалиция от партии. Но за такова обединяване има и редица причини - политически (заличаване на разликите сред обособените партии и техните характерни предложения), парламентарни (общата група лимитира държанието и опциите за изяви в пленарна зала и комисии, номинации за други държавни органи) и битови (лидерски места в органите на Народното събрание, неговите комисии и делегации, стаи, сътрудници, време за телевизионни изяви).

Разпадането на подобен съюз може да направи забележителен брой депутати самостоятелни парламентарни номади и още житейски обстановки, които биха основали нови проблеми, за които сега не се сещам. Така че подобен казус би трябвало да бъде обмислен, преди да се осъществя. Политическите декларации/споразумения са лист хартия, в случай че политическите водачи не ги съблюдават, отминалите два " къси " Народното събрание ни разкриха много първоначални пристрастености и страсти към напъните за основаване на държавно управление, които не отговаряха на сериозността на момента.

Иначе дали и отсега нататък Правилникът за организацията и активността на Народното събрание ще позволява такава опция е въпрос на бъдещия 47-и парламент. Могат да запазят уредбата или да се върнат към по-стара процедура.

Мислите ли, че гласуването беше ненужно усложнено с първата страница на машинното гласоподаване и трите благоприятни условия за избиране там без право на смяна? Това докара ли до отлив измежду възрастните гласоподаватели, имаше даже изядена квитанция?

- В предходни години, когато имаше събиране на две процедури (парламентарни и локални избори 1991 година, президентски и локални избори 2011 година, локални избори и народен референдум 2015 година, президентски избори и народен референдум 2016 г.), постоянно член на секционната комисия пита жителя дали желае да взе участие и в двете процедури. Вярно, в предишното се гласуваше посредством хартиена бюлетина и гласуването не беше наложително. Но първата страница на машинното гласоподаване е с благоприятни условия за гласоподаване на двата избора или единствено в единия.

Не разбирам жителите, които едвам като влязат в помещението и задействат машината, чак тогава вземат решение дали желаят да вземат участие в двата избора или единствено в един от тях. Моментните решения не са осведомен избор, а резултат на спонтанна страст. Освен това нали гласуването е наложително и е цивилен дълг от 5 години към този момент?

Машинното гласоподаване евентуално е една от аргументите за ниската изборна интензивност, наред с появяването на още машини, непоискани от ЦИК, само че импортирани в страната, и неловкото безмълвие на ЦИК най-малко 3 дни преди " разкриването " на машини, които са за демонстрации и аварийни елементи.

Не мога да кажа, че единствено възрастни гласоподаватели са се въздържали от присъединяване в избори заради боязън от излагация заради несправяне с командите на екрана. Разяснителната акция също беше къса и без благоприятни условия жителите да " пипнат " машините.

А казусът със сдъвканата квитанция най евентуално е била форма на митинг от изборната отмалялост.

Как бихте коментирали решението на ЦИК в петък вечерта да върне контролното преброяване на 100% от разписките, в случай че Върховният административен съд (ВАС) го анулира дни преди този момент?

- Решението на Върховен административен съд беше за наново преброяване, което да " засече " резултатите два пъти - един път от машината и един път от членовете на комисията. Докато решението от петък на ЦИК е за контролно преброяване. То няма значение за окончателните резултати, които са единствено въз основа на разпечатката от машината.

За страдание ЦИК не направи контролно броене на резултатите от юлските избори с заключения и разбор. Сега разпореди тази активност на всички секционни комисии. Предполагам, че Върховен административен съд ще отхвърли жалбите, тъй като броенето няма стойност на избирателен резултат.

В профила си във фейсбук попитахте и не е ли време за непрекъснати изборни описи в чужбина. Как могат да се изчистят " мъртвите души " от настоящия лист? Какъв би бил най-сполучливият метод?

- Избирателният лист се сформира на основата на непрекъснатия адрес на жителите с изборни права. Но заради динамичността на всекидневието е възможно да се гласоподава и по сегашен адрес в страната след заявление и годна персонална карта. В чужбина българските жители могат да гласоподават там, където се намират в изборния ден, има открита изборна секция и имат годен документ (лична карта или интернационален паспорт).

Изборният кодекс не задължава българските жители, подали заявление за разкриване на секция в чужбина, те не са задължени да гласоподават в нея. Има и автоматизирано разкриване на секции. Несигурността на това какъв брой жители ще се явят да гласоподават в секция в чужбина би трябвало да стартира да бъде под контрола на българската страна, а не да е бурен развой. Сериозно изпитание е и поддържането на база данни какъв брой български жители живеят зад граница. Чуждите страни имат повече информация за това какъв брой наши жители живеят на техните територии.

Ако това се случи, ще се окаже ли висока считаната за ниска изборна интензивност?

- Това е различен аспект на въпроса за броя на българските жители с изборни права. Конституцията изисква да са взели участие повече от половината от имащите право на глас жители единствено на президентски избори. Дали ще се направи броене на гласоподавателите, сходно на преброяването на популацията, е политически въпрос. И да, може да се окаже, че ниската изборна интензивност от предходната неделя не е била толкова " ниска ".

В Народното събрание влиза партия с краен националистичен уклон, която приканва за нарушение на куп закони и интернационалните контракти. Има ли в конституцията ключ по какъв начин да се дисциплинират такива радикали?

- Всяка партия по време на акция споделя много експресивни неща, с цел да направи усещане. Поведението в Народното събрание на депутатите допускам, че ще бъде по-обрано. Дисциплината е вследствие на държанието на всички определени. А сред апелите и действителните дейности има разлика.

От Народното събрание изпадна протестната групировка " Изправи се, БГ! Ние идваме ". А тъкмо тя инициира основаването на краткотрайните парламентарни комисии за злоупотребите на ръководството на ГЕРБ и полицейското принуждение. Има ли метод извънпарламентарната съпротива да бъде включена в политическия живот?

- Участието на извънпарламентарната съпротива в политическия живот е много по-ограничено спрямо опциите на парламентарно показаните партии и обединения. Разбира се, опциите за обособени членове на обединението да вземат участие като специалисти са отворени, в случай че бъдат привлечени в активността на новия парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР