Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет

...
Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет
Коментари Харесай

Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

Доц. доктор Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и тя е определена на състояло се Общо заседание. Това заяви пресцентърът на висшето учебно заведение, представен от Българска телеграфна агенция.

Кандидатурите за поста са били две - на проф. доктор Александър Николов, и на доцент доктор Мира Маркова. На балотаж доцент Маркова е определена с 40 на 36 гласа.

Доц. Мира Маркова работи в СУ от 2003 година след конкурс в катедрата " Етнология " на Историческия факултет. Заема поредно длъжностите старши помощник и основен помощник, а от 2011 година е доцент. Работи по тематиките за етнологията на града, славянската етнология, локалните култури, религиозните култове и паметта. Има издадени две монографии и 17 студии, както и над 40 други научни изявления.

Доц. Маркова преподава курсовете " Етнология на града ", " Славянска етнология ", " Българска етнология ", " Локалните градски култури ", " Регионални обичаи и музейна мрежа ", " Столичният град на Балканите: рационализация и европейски трендове ", " Култура и еднаквост ", " Вяра, ритуал и местни обичаи ". Доц. Маркова има редица научни специализации в влиятелни университети и институции в чужбина. Участва допълнително от 30 теренни експедиции освен в България, само че и в Гърция, Хърватия, Полша, Украйна. Работи и с българската диаспора на полуостров Крим през 2009 година /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР