Доц. д-р Малина Петкова е специалист по вътрешни болести и

...
Доц. д-р Малина Петкова е специалист по вътрешни болести и
Коментари Харесай

Доц. Малина Петкова: Ако искаме да остареем в добро здраве, трябва да полагаме грижи отрано

Доц. доктор Малина Петкова е експерт по вътрешни заболявания и ендокринология. Била е началник на Диабетен център „ Св. Лука “ в столицата, част от кариерата й е минала в Клиниката по вътрешни заболявания на УМБАЛ „ Св. Анна ” и Клиниката по ендокринология към „ Александровска “ болница. В момента е част от екипа на УМБАЛ „ Лозенец “ и учител в Медицинския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. Днес беседваме с нея по тематиката за стареенето и опазването на здравето в годините на третата възраст.

Доц. Петкова, за какво през днешния ден споделяме, че 70-те години на човешкия живот са предходните 50?

Условията на живот на хората се трансформират удобно с всеки минал ден. Ние живеем живот, който не е единствено по-дълъг спрямо този на дедите ни, само че и радикално друг от техния. Напредъкът в медицината се дължи на усъвършенствани диагностични устройства, които разрешават ранно диагностициране на редица болести. От друга страна имаме дигитализиране на лечебния развой, прогрес в технологиите и образованието, усъвършенствана стопанска система. Всичко това обезпечава удобна околна среда, с цел да остаряваме здрави и да живеем по-дълго.

Как се промени стареенето като биологичен развой и кои са факторите за тази смяна?

Общоприето е, че стареенето е натурален биологичен развой, през който нашият организъм – кафези, тъкани, органи, последователно забавя и понижава виталните си функционалности. Стареенето трансформира анатомично и функционално организма, визира психологичните функционалности и понижава приспособяемостта на индивида.

Има две теории, които се пробват да обяснят процеса на остаряване. Привържениците на едната считат, че това е програмиран развой, а другите – че стареенето е цялост от разнообразни неподходящи събития и затова бихме могли да го направляваме. Конкретните фактори, които повреждат клетките и техните органели, са многочислени – струпване на свободни радикали, които се свързват с оксидативен стрес, гликиране на протеини, вследствие на потреблението на въглехидратни храни, нарушена функционалност на митохондриите – електроцентралите на организма, съкращаване не теломерите на хромозомите.

Има редица хипотези, съгласно които в случай че човек живее в среда, съответстваща на неговия генетичен код, то процесите на стареене могат да бъдат следени. За страдание, ние живеем в околна среда, която покачва неподходящите въздействия върху нас – радиация, токсични артикули, неприятен хранителен режим.

Каква е ролята на ендокринната система в процесите на остаряването?

Ние не подвластен напълно от нашите гени, както се мислеше до неотдавна. Да, ние остаряваме в сходство с нашата генетична стратегия и стила на живот, който сме избрали, само че и тъй като нашето хормонално равнище понижава. Остаряваме, тъй като нашата ендокринна система се трансформира във времето, а не се трансформира, тъй като остаряваме. Това може да бъде поправено с уместно естествено хормонално заменяне.

Някои застъпват концепцията за „ естественото остаряване ” т.е. ненамесване в този развой. Интересно е, че при хора с диабет, при които е нужен хормонът инсулин, с цел да се замести изчезналият, никой не се колебае да го приложи. Защо обаче се колебаем да третираме 50-годишен човек, при който е налице обвързвана с възрастта непълнота на естрогени, тестостерон, надбъбречни хормони, прогестерон, мелатонин или тироидни хормони? Трябва ли да лекуваме, единствено с цел да предотвратим смъртния излаз или би трябвало да лекуваме, с цел да осигурим положително качество на живот и превантираме появяването на обвързваните с възрастта болести? В избран смисъл остаряването може да се преглежда като заболяване, което следва да се лекува.

Нашите усъвършенствани разбирания за процеса на стареене и по-специално за ролята на понижените хормонални равнища в този развой демонстрират, че поддържането на хормоните на равнища, сходни на тези при младежи, би имало голямо значение. По време на стареенето се следят редица промени като понижаване на хормоналните равнища, промени в резултатите на храненето, отрови, само че и благоприятни условия за детоксикация и защита - антиоксидативно положение, надзор на възпалението, стрес

По какво се отличава процесът на стареене при мъжете и при дамите?

По време на процеса на стареене хормоналните равнища както при мъжете, по този начин и при дамите понижават прогресивно, откакто са достигнали своето върхово равнище на 25-годишна възраст.

Ние одобряваме промени като понижаване на паметта, на либидото, повишението на тегло, загубата на коса като част от процеса на остаряване. Тези признаци обаче доста постоянно са демонстрация на прикрит хормонален дисбаланс, който елементарно може да бъде поправен с биоидентични хормони. Остарявайки, от особена значимост както за дамите, по този начин и за мъжете е да доближат своя хормонален баланс, с оглед предотвратяване от поява на остеопороза, сърдечносъдови болести, промени в паметта. При дамите признаците се появяват по време на ранната менопауза – перименопауза, когато равнищата на естрогена и прогестерона стартират да понижават и не престават да понижават през интервала на менопауза. Често пъти признаците на този дисбаланс са незначителни и могат да стартират към 35-годишна възраст

При мъжете тези промени настъпват по-бавно и последователно, главно за сметка на намаляването на тестостерона, което води до андропауза или „ мъжка менопауза ”. За разлика от внезапното понижаване и загуба на естрогени при дамите, при мъжете тестостеронът понижава доста постепенно и това е причина този проблем да не се диагностицира, а неговите прояви да се отнесат към „ рецесия на междинната възраст ”. Симптомите, които мъжете изпитват, са сходни на тези при дамите в менопауза.

Вие сте част от екипа експерти, създали профилактичните пакети на болница „ Лозенец “. Каква е задачата на програмата?

Нашата цел е да се увеличи качеството на живота, освен неговата дълготрайност. Нека си напомним написаното доста преди нас, една идея, която заслужава внимание: „ Едно нещо е несъмнено – ние остаряваме. И, когато доближаваме 90 годишна възраст, си споделяме: „ Ако знаех, че ще пребивавам толкоз, щях да се грижа повече за себе си на по-млада възраст ”...

В болница „ Лозенец “ стартира Програмата „ Да остаряваме здрави “ за усъвършенстване процеса на остаряването посредством хормонално заменяне, здравословно хранене, физическа интензивност и психическа поддръжка. Предназначена е за дами в перименопаузална и паузална възраст, както и за мъже, които се нуждаят от хормонозаместваща терапия.

За задачите на Програмата „ Да остаряваме здрави “ са създадени два пакета – главен и уголемен. В главния пакет са включени съвещания с ендокринолог, кожен лекар, психолог и диетолог, а във втория с изключение на консултациите при тези експерти, са планувани обзор при акушер-гинеколог, проучване на костната компактност, ехомамография, както и проучвания на хормони.

започва през 2023 година с еднократен безвъзмезден скрининг за дами посредством попълване на въпросник и консултация от доцент доктор Малина Петкова и обзор при кожния лекар доктор Веселина Бельова за установяване положението на кожата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР