Доц. д-р Кирил Попов е потомствен лекар - баща му

...
Доц. д-р Кирил Попов е потомствен лекар - баща му
Коментари Харесай

Доц. Кирил Попов: При промяна на гласа за повече от 2-3 седмици потърсете специалист по УНГ болести


Доц. доктор Кирил Попов е потомствен доктор - татко му също е доктор. Лекари са и двамата му синове. Още като студент стартира да се занимава с ушно-носно-гърлените заболявания, пристрастен от учителя си доцент доктор Величко Големанов, който също е потомствен доктор - наследник на един от първите у нас експерти по УНГ. " Това има голямо значение за бъдещето на един експерт - доста е значимо от кого човек се учи, тъй като да си доктор не е просто специалност, а държание, отношение към пациента, към сътрудниците. Както е споделил Хипократ, " Учителят в специалността е повече от татко ", уверен е доцент Попов. След като стартира да посещава кръжока по геронтооториноларингология под управлението на доцент Големанов, Попов става аспирант по специалността и пази дисертация, обвързвана с възрастовото изменение на слуха у нас.

Над 23 години доцент Попов работи по специалността си в университетската болница " Царица Йоанна-ИСУЛ ", а от 2007 година управлява клиниката по УНГ заболявания в онкологичната болница. Именно тук от няколко години дружно с доктор Асен Тодоров, доктор Елка Ангелова, проф. Панайот Куртев, доктор Стефан Гергов, доктор Роберт Меламед, доктор Александър Лафчис и доктор Стефан Стефанов доцент Попов организира упоменатите реконструктивни интервенции.

Доц. Попов има голям брой специализации в чужбина, в годините е преподавал на студенти по медицина, стоматология, логопедия, както и на специализанти по УНГ заболявания.

" При смяна на гласа за повече от 2-3 седмици би трябвало да се отиде на обзор при експерт по ушни, носни и гърлени заболявания. Ако това се направи, може да се " хване " ракът на гръкляна в доста по-ранен стадий, да се организира органосъхраняващо лекуване и болният да не загуби гласа си ", споделя доцент доктор Кирил Попов, шеф на Клиниката по УНГБ в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по онкология в София. Той е безапелационен, че

положителният хирург е този, който може да спести интервенцията

на своя пациент. " А това може да се случи при по-добра профилактика и по-ранна диагностика. В момента профилактиката е в ръцете на персоналните лекари и при минимум подозрение те би трябвало да насочват пациентите към УНГ експертите, а не да ги задържат с антибиотично или друго лекуване ", предлага експертът.

" Основното онкологично заболяване в нашата компетентност е ракът на гръкляна. В България има близо 600 новооткрити пациенти с карцином на ларинкса годишно. За страдание, статистиката демонстрира, че от 1960 година, когато тези случаи са били към 100 годишно, те са се нараснали шесткратно. А като се има поради, че през последните 20-25 години популацията на България е намаляло, растежът е величествен. Сред вероятните аргументи е неприятното качество на живот - тютюнопушене, корист с алкохол, някои специалности, в които се работи с нездравословни субстанции и химикали, без да се съблюдават хигиеничните условия. При това заболяване няма такава приемственост, както при други онкологични болести - рака на гърдата или на матката. Външните фактори са съществени за туморите на гръкляна - доста редки са случаите, в които пациентът с карцином на ларинкса не е пушач. В същото време не е изцяло известно на медицината за какво единствено 5% от пациентите са дами, въпреки че те също пушат, а в последно време даже повече от мъжете ", споделя доцент Попов. По думите му други чести онкологични болести в УНГ специалността са карциномът на гълтача (фаринкса), на езика и на слюнчените жлези.

Наскоро доцент Попов дружно с екип от УНГ експерти, съдови хирурзи, хирурзи, анестезиолози и реаниматори извърши неповторима за България интервенция.

Над 6-часовата интервенция

не просто даде късмет за живота на пациента, а за качеството на живота му. Доц. Попов напомня девиза на Световната здравна организация, който следва и в своята работа: " Повече живот към годините, а не повече години към живота. " Уникалното в интервенцията е комбинираният метод. Туморът е бил на ларинкса и хипофаринкса с голяма метастаза вляво на шията, която обхващала сънната артерия! От няколко години екипът на доцент Попов замества обхванатата сънна артерия с изкуствена артерия. В съответния случай обаче близостта до хранопровода и дихателната система и опцията за зараза диктуват промяна на тактиката.

За първи път в България

засегнатата сънна артерия се замества с бедрената артерия на пациента, а на мястото на бедрената артерия се слага протеза. Собствената артерия на пациента е доста по-издръжлива на инфекции и образуването на тромби, които биха били съдбовни за мозъка и последващото лъчелечение.

Премахването на тумора от гълтача (хипофаринкса) изисква и в допълнение подсигуряване против затруднения със последваща интервенция - слагане на мускул и кожа от гърдите в региона на интервенцията или така наречен пекторално ламбо.

Храненето на болния през устата се възвръща, възвръща се и функционалността на сънната и бедрената артерия. Пациентът към този момент е почнал следоперативното си лъчелечение в модерния лъчетерапевтичен комплекс на онкологичната болница.



Какво е сложен метод при лекуването на ракови болести?

" Т.нар. израстък ръб е процедура, която съществува в света и у нас повече от 50 години. Тя е въведена, защото лекуването на туморни болести не може да се реализира единствено от една здравна компетентност. С времето от ден на ден навлизат методите на лъчелечението, провеждани със модерни апарати, които резервират жизнеността на близките на тумора тъкани. Химиотерапията също доста напредва и оказва помощ - появиха се моноклонални антитела и други нови онколекарства. През последните 30 години в оперативното лекуване на болесттите в региона на ушите, носа и гърлото бяха въведени реконструктивни оперативни техники, включващи кожни, кожно-мускулни, съдови и даже чревни ламба. Това води до оптимална радикалност в отстраняването на тумора, както и до усъвършенствана хармония и качество на живота.

В тези интервенции вземат участие и сътрудници съдови хирурзи, пластични хирурзи, лицево-челюстни хирурзи и коремни хирурзи, анестезиолози и реаниматори. Това може да се реализира единствено в лечебни заведения, в които има всички изброени експерти плюс незабавни звена, мощна реанимация, която да посреща и умело и навреме да се оправя с вероятно зародилите затруднения. Към всичко това би трябвало да прибавим и опцията за модерна диагностика, която в наши дни реализира точност с ядреномагнитния резонанс, скенера, а в последно време и ПЕТ скенера. Всички те, изключително ПЕТ скенерът, към този момент са наложителни при диагностиката и следенето на онкозаболяванията ", споделя доцент Попов.

Кои са най-новите трендове в лекуването на на онкозаболяванията на ушите, носа и гърлото?

" Основните способи на лекуване на онкологичните болести са три - оперативните, лъче- и химиотерапията. Новости има във всеки от тези способи. В оперативното лекуване в България настигаме международните стандарти - това са главните онкологични интервенции, както и упоменатите към този момент реконструктивни интервенции, свързани със заместването на тъкани, обхванати от туморния развой. Качеството на лъчелечението доста се увеличи, откакто преди 6-7 години българската страна купи 28 апарата, с които са снабдени главните онкодиспансери в страната. В региона на химиотерапията се употребяват всички най-съвременни медикаменти, заплащани от Здравната каса. Т.е. във връзка с диагностиката и лекуването на раковите болести в България се прави всичко, което се прави в Европа и света, и това лекуване е налично, въпреки и от време на време с известно забавяне ", споделя доцент Попов. Той счита, че в България има задоволително експерти по УНГ заболявания, които се занимават с онкология. Не се оплаква от липса на млади сътрудници, избрали специалността, и е удовлетворен, че те са заинтригувани и се възползват от всички благоприятни условия да се учат - от по-възрастните си сътрудници, от сътрудници в чужбина и от платени курсове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР