Доц. д-р Александър Оскар е носителят на голямата награда Лекар

...
Доц. д-р Александър Оскар е носителят на голямата награда Лекар
Коментари Харесай

Лекар на годината е доц. д-р Александър Оскар

Доц. доктор Александър Оскар е носителят на огромната премия " Лекар на годината " на Българския лекарски съюз. Отличията бяха връчени на публична гала в Националния исторически музей, съобщи Българското национално радио.

Носителят на премията очен доктор, шеф Клиника по очни заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ –София. Той е измежду дребното експерти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и с приложението на лазер-терапия за лекуване на затрудненията. Председател е на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология. Доц. Оскар е в основата на самодейността “Направи Добро”, в границите на която през последните 7 години са прегледани гратис над 30 000 деца и са им дарени над 1000 очила. През последните две години той провежда безвъзмездни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, огромна част от които са настанени в Домове за обществено подкрепяне. Доц. Оскар е в основата и на взаимната самодейност „ Заедно ще се оправим “ сред БЛС и Българското сдружение по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира персонално доцент Оскар и с помощта на неговите старания и предпочитание са подкрепени близо 500 фамилии на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

На церемонията доцент Оскар благодари за спасяването на българските евреи, чиито потомък е той:

" Тази премия има особена стойност за мен, тъй като е връчена от организацията, която е съпричастна към спасяването на българските евреи, измежду които са баба ми и дядо ми. Така че я одобрявам с огромно неспокойствие, огромна страст и признателност, несъмнено. Наградата е, на първо място, отговорност! Отговорност като доктор да не забравим и отговорността, която имам към пациентите, отговорността, която нося към обществото като цяло ".

Тъй като 2020 година е белязана от Covid-пандемията, БЛС реши да има категория отдадена на битката с ковид. Присъдени бяха общо 11 самостоятелни и 4 групови награди. В началото на церемонията беше почетена паметта на лекарите, починали в битката с Covid-19. Те получиха награди посмъртно. Отличени бяха:

Генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски; доцент доктор Ангел Кунчев; проф. доктор Тодор Кантарджиев; доктор Александър Симидчиев; доктор Дончо Дончев; доктор Сибила Маринова; доцент доктор Диана Радкова; проф. доктор Радка Аргирова; полк. доцент доктор Георги Попов; доцент доктор Стефан Узунов и доктор Мария Пишмишева.

Колективните оценки бяха връчени на ВМА, УМБАЛ " Александровска ", УМБАЛСМ " Н. И.Пирогов " и МБАЛ -Хасково

При приемането на премията си доцент Стефан Узунов напомни, че първото поделение за битка с Covid-19 в София е основано тъкмо в ръководената от него Втора градска болница:

" Наградата е едно почитание към високия професионализъм на сътрудниците, които работят на първа линия и дават всичко от себе си за лекуването на пациенти с Covid-19 ".

В категорията „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “ оценки получиха: Проф. доктор Иво Петров, д.м.н. Д-р Иван Вълканов и доцент доктор Валерия Хаджийска, д.м.

С премиите за “Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност “ бяха отличени: Проф. доктор Огнян Хаджийски, д.м.н. Доц. доктор Любомир Киров, д.м. Проф. доктор Чавдар Стефанов, д.м.н и проф. доктор Атанас Щерев, д.м.н.

В категорията „ Принос за развиване и одобряване престижа на съсловната организация “ премиите отидоха за: Д-р Петко Загорчев, проф. доктор Борис Богов, д.м.н.

В категорията „ Ти си нашето бъдеще “ за млади медицински очаквания на България награди получиха: доктор Димитър Цачев и доктор Станислав Коцев.

" Заради Covid-19 България загуби 13 от своите лекари. Те си отидоха, тъй като избраха пациентите пред себе си ", се споделя в послание на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов. Той прикани " всички да бъдем виновни и да съблюдаваме ограниченията ".

" Така ще съхраним лекарите на България, ще запазим околните и себе си ", написа министърът в Деня на българския доктор.

По мотив Деня на лекаря, до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „ Св. Иван Рилски “ ще съветват онлайн пациенти гратис. Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология, приключва репортажа си Българското национално радио.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР