Доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право, оцени като посегателство

...
Доц. Борислав Цеков, доктор по конституционно право, оцени като посегателство
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Искането на Радев за отмяна на клетвата е посегателство върху независимостта на съда

Доц. Борислав Цеков, лекар по конституционно право, оцени като " посягане върху независимостта на съда " настояването на президента Румен Радев определените Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в служба до произнасянето на Конституционния съд (КС) за техния избор.

 

" Обобщенията на професионалната общественост не са правилни, тъй като не са правилни, те показват политическа съпричастност. Друга част от академичната общественост не е заела такава позиция, тъй като не се води от политически благосклонности ", съобщи в изявление пред БНР Борислав Цеков, визирайки вчерашната позиция на 14 от 27-те адвокатски колегии, оповестили се против избора на двамата конституционни съдии.

 

В предаването " 12+3 " Борислав Цеков разяснява:

" Има едно само и най-важно съображение за мнението ми и то ще бъде споделено от други адвокати и това съображение се назовава " Конституция на Република България ". Защо е политически напън? Защото президентът, несъмнено, има своето право по Конституция да оспорва актовете на Народно събрание и това му право не се оспорва от никого. Натискът идва от този политически апел Конституционен съд да не съблюдава Закона за Конституционен съд, който категорично изисква определените за конституционни съдии в 7-дневен период да положат клетва и да встъпят в служба, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на президента, а не да вземем за пример от социална дискусия и неправителствена организация, има друга стойност и е форма на напън върху съда, каквато Конституцията не разрешава. Това е посягане върху независимостта на съда и в този смисъл е моят упрек към президента ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР