Доц. Борислав Цеков, доктор по Конституционно право, оцени като посегателство

...
Доц. Борислав Цеков, доктор по Конституционно право, оцени като посегателство
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Искането на Радев е посегателство върху независимостта на съда

Доц. Борислав Цеков, лекар по Конституционно право, оцени като " посягане върху независимостта на съда " настояването на президента Румен Радев, определените Борислав Белазелков и Десислава Атанасова да не встъпват в служба по произнасянето на Конституционния съд за техния избор.

Обобщенията на професионалната общественост не са правилни, тъй като не са правилни, те показват политическа  съпричастност. Друга част от академичната общественост не е заела такава позиция, тъй като не се води от политически благосклонности, съобщи в изявление пред БНР Борислав Цеков, визирайки вчерашната позиция на 14 от 27-те адвокатски колегии, оповестили се против избора на двамата конституционни съдии.

Има едно само и най-важно съображение за мнението ми и то ще бъде споделено от други адвокати и това съображение се назовава " Конституция на Република България ". Защо е политически напън? Защото президентът, несъмнено, има своето право по Конституция, да оспорва актовете на Народно събрание и това му право не се оспорва от никого. Натискът идва от този политически апел Конституционен съд да не съблюдава Закона за Конституционен съд, който категорично изисква определените за конституционни съдии в 7 период да положат клетва и да встъпят в служба, а да се изчака да се произнесе по президентското искане. И когато това прозвучи от пиедестала на президента, а не да вземем за пример от социална дискусия и неправителствена  организация, има друга стойност и е форма на напън върху съда, каквато Конституцията не разрешава. Това е посягане върху независимостта на съда и в този смисъл е моят упрек към президента.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР