Достойнството и идентичността са много важни в преговорите с Гърция.

Достойнството и идентичността са много важни в преговорите с Гърция. ...

Заев: Три от седем позиции са решени, няма да променяме Конституцията.


Достойнството и идентичността са много важни в преговорите с Гърция. Това заяви македонският премиер Зоран Заев и добави, че няма да изнася детайли и да преговаря през медиите.

„Посредникът Матю Нимиц ръководи процеса. Той познава по същество неща, които могат да минат и които не могат да минат от едната и от другата страна. Важно е да се изгради доверие между двете държави за решаване на проблема. Радвам се, че всички открити въпроси са премахнати по същество. Тръгнахме от седем позиции, които бяха отправна точка за преговорите, сега те вече са намалени до четири, три бяха решени. Вярвам, че с политиката на новото правителство други позиции ще могат много бързо да бъдат отхвърлени ", каза Заев.

Той подчерта, че Република Македония иска решение, а правителството прави почти всичко и се опитва да изгради вътрешен консенсус в страната, за да се намери окончателно решение.

"Наистина сме оптимисти за намирането на решение. Разбира се, някои послания от нашите гръцки партньори, някои линии и други подобни са изпълнени. Вярвам, че трябва да намерим решение за добруването на гражданите на двете страни. Ако наистина сме оптимисти за този процес, ако наистина искаме истинско честно решение, това е възможно, процесът разполага с времеви период пред себе си“, заяви Заев и изрази надежда, че всеки следващата стъпка ще ни приближава до намирането на решение на спора с Гърция за името, който продължава вече повече от 25 години.

Македонският премиер посочи, че страната му приема географско название и отхвърля възможността името да включва време.

Зоран Заев се надява двете страни да бъдат прагматични и възможното решение да бъде потвърдено на референдум. „Нека Бог да вземе решение, за да можем да отидем на референдум“, добави македонският премиер. /БГНЕС

Източник: bgnes.com
placeholder