Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на

...
Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на
Коментари Харесай

Как държавата може да помогне на пациенти с рак

Достиженията и опциите за лекуване, настройките в обществото, ролята на медиите и настоящи проблеми, с които се сблъскват пациентите с онкологични болести, бяха разисквани на полемика под надпис „ Актуално за хематологията “. Форумът се провежда от Медицинския университет в Пловдив и Университетската болница „ Свети Георги “, в партньорство със съдружие „ Спри рака “ и медийната поддръжка на Българска национална телевизия.

Благодарение на актуалните способи за сложно лекуване диагнозата рак към този момент не е равносилна на смъртна присъда. Проблемите пред пациентите обаче постоянно забавят бързата реакция при диагностициране и лекуване на заболяването и в следствие грижата за болния.
Росица Касабова, съдружие „ Спри рака “: Един от проблемите е лимитите за онкоболни това не би трябвало да се случва, доста ниските клинични пътеки за палеативни грижи - 90 лева за 20 дни е никакъв тласък за лекарите да се занимават. Сроковете за регистрация на нови препарати при нас също са проблем. Има регистрация, която може да трае 3-5 години. Достъпът до лаборатории - вие чухте, че пациентът самичък би трябвало да си поеме разхода.
Заради неналичието на указател на онкоболните не е ясно какъв е техният формален брой, като съгласно пациентски организации те надвишават 400 хиляди души. България е след дребното страни в Европа, в които няма национална здравна тактика.
Д-р Николай Анастасов, член на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание: Голяма част от тези болести отиват към по-млада възраст. На Министерството на здравеопазването му е предоставено да създаде оферти, взаимно с организациите, хората да получат по добра информация. Похвално е това, което се прави през днешния ден, че се демонстрира самодейност. Не е въпросът на пари, по-скоро би трябвало да има религия че страната може да помогне.
Според представители на здравната комисия в Народното събрание скоро ще откри решение казусът с годишното явяване на ТЕЛК комисии за пациенти с онкозаболявания.

При лекуването на този вид заболявания съпътстващите грижи и психическата помощ, която получават пациентите и техните близки, също имат възстановителен резултат. Вярата е от основно значение. Затова богослови са на мнение, че директната връзка сред пациенти и свещенослужители може да повлияе позитивно.
Маргарита Загарова, учител по богословие в ПУ „ Паисий Хилендарски “: Тогава, когато има болничен параклис, когато те посрещне свещеник и ти успееш да споделиш подозренията си, ще усетиш поддръжката, лъч вяра, нещо, което ти дава още по-голям претекст да живееш. Затова считам че е неотложно да има повече свещенослужители които да влизат в лечебните заведения, да вървят при тежко болните хора. Знаете ли по какъв начин изслушват и какъв брой вяра има в очите им.
Дискусията в Пловдив е първото от редица събития, чиято цел е по-голяма осведоменост във връзка с злокачествените болести на кръвта. А през месец септември в Пловдив ще се организира обичайния благотворителен крос „ Спри рака “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР