Достигнали сме пика на грипа. Има стациониране на болните. Те

...
Достигнали сме пика на грипа. Има стациониране на болните. Те
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Достигнали сме пика на грипа

Достигнали сме пика на грипа. Има стациониране на болните. Те са към 121 000 през седмицата. Първата седмица бяха към 40 000, а в предпоследната към 139 000. Другата седмица ще можем да кажем, дали има отмиране на епидемията. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.
Не сме достигнали 400 000 заболели. Ако достигнем тази численост, то се счита, че към 1.5 милиона са придобили имунитет. Гледаме броят на непотърсилите здравна помощ да бъдат регистрирани. Много възпитаници търсят бележки по време на класните. Системата за събиране на данни гледа да изглади тези " неточности ", сподели още Кантарджиев. 
В Националната референта лаборатория на центъра за епидемии за последния месец са постъпили 772 материала за проучване. Това "удоволствие " обаче коства към 80 000. Затова Кантарджиев прикани сътрудниците от РЗИ-тата да попълнят добре протоколите, с цел да може да се получават значими данни - да се види грипните вируси, какво тъкмо провокират. " Забранил съм да се получават материали " общо грип ". А е значимо да знаем дали визира мозъка или дихателната система, с цел да подготвим здравната система ", разясни той. 
Що се отнася до преобладаващата група, професорът сподели, че 84% от грипа е група Б на " Ямагата ". " Пак се различихме от света. В Европа грипът "Ямагата " е поравно сред група А и група Б. А при нас 80 % от случаите е единствено Б. Това е изненада. През миналите години броя сред групите е била равна. До година ще се окаже, че огромна част от популацията има антитела за група Б, само че няма да има за А и ние отново ще призоваваме за имунизиране. Тази година имунизациите си свършиха работа и няма да бъдем подложени на критика. Слава Богу имунизацията съответства. За разлика в Америка, където имунизациите не бяха уцелени ", сподели Кантарджиев. 
Що се отнася до опцията за нова вълна на грипната зараза, Кантарджиев сподели, че " постоянно има риск ". " В Европа е имало два пика. Това е допустимо заради развиването на грипната зараза. Засега е несъмнено, че случаите понижават, само че към момента има циркулация, по тази причина ограниченията би трябвало да бъдат продължени ", разясни той.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР